ancak rehinden önce ihtiyatî veya icrai haciz bu- lunması hâlinde, genel bütçeye gelir kaydedilen bir vergi veya ceza niteliğindeki âmme alacağı hariç hiçbir haciz rehinden önceki hacze iştirak edemez. 2004 sayılı icra ve iflas kanunu'nun 206'ncı maddesinde adi ve rehinli alacakların sırası dü- zenlenmiştir.
Amme alacağının öncelik hakkı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, önceden tesis edilmiş rehinli alacakların hakkı mahfuzdur. Ancak, haczedilen değerin aslından kaynaklanan, vergi borcu alacağı vb. amme alacakları rehinli alacaklardan da önce tahsil edilecektir.
Rehin tesisinden önce haciz konulmamış olması halinde ise, öncelik hakkı “rehinli alacaklarda” dır. Bu sebeple öncelikle rehinli alacaklar ödenecek, daha sonra satış bedelinden rehinli alacaklar ödendikten sonra bakiye kalırsa, bu bakiye para varsa diğer hacizli alacaklarla amme alacağına ödenir.
Hacizde tertip kuralı, haciz esnasında belirli bir sıraya uyulması gerektiğini belirten kuraldır. Bu kurala göre haczin sırası şu şekilde olmalıdır; Çekişmesiz mallar yani borçluya ait olduğu şüphesiz olan mallar haczedilmelidir. Bu mallardan da önce taşınırlar, sonra taşınmazlar haczedilmelidir.
Eğer bir kişi araç satın almak için kredi çekiyor ve bu krediye teminat olarak da alacağı aracı gösteriyorsa rehin kavramı devreye girer. Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Taşıt kredisi ve rehin edilen araçlar hakkında
Taşıt kredisinin vadeleri zamanında ödenmediği taktirde, yasal süre dolduktan sonra, icra davası söz konusu oluyor. Rehin edilen aracın ilgili bankaya teslimi gerekiyor.
Bu borçların zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin araçlarına bankalar tarafından el konulmakta ve dolayısıyla araç da trafikten çekilebilmektedir. Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır.
İcra İflas Kanunu 83.2'ye göre “birden fazla haciz varsa sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.”.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir.
Alacaklı olan kişi borçlu olan kişiden borcunu alamadığı takdirde kişinin haciz işlemlerini başlatır. Burada ilk olarak maaşa haciz ardından halen borç ödenmiyorsa en sonunda evine haciz gönderilir.
MADDE 25 – (1) İlerleme sisteminde Sicile tescil anı dikkate alınır. (2) İlk tescil anına göre alacaklılar birinci sıradan başlamak üzere sıralanır. (3) Öncelik sırası, tescil anına göre belirlenir. (4) Rehinli taşınır varlığın tamamı, öncelik hakkına sahip rehin hakkına güvence teşkil eder.
Alacaklı, ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren bir yıl içinde taşınmaz rehninin satışını isteyebilir. Alacaklı bu süre içinde satış istemezse veya satış isteme talebi geri alınıp da bu süre için de yenilenmezse yapmış olduğu rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip düşer.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
İlk haczin dayanağı ilamsız takip ise, takip tarihi esas alınır, eğer ilk hacze ilişkin takip ilamlı takip ise, takibin dayanağı ilamın dava tarihi esas alınarak öncelikli koşulu belirlenir.
İşverene ilk tebliğ olan maaş haczi ilk sıraya konulur. İlk sırada bulunan maaş haczi dosya borcunun kapatılması ile sona erer ve ikinci sıradaki dosya için kesinti yapılmaya başlanır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere nafaka alacakları bu sıra kuralının istisnasıdır.
ÖZET : Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl geçmekte düşer. Alacaklı, bir yıllık süresi içinde haciz talebinde bulunmaz veya haciz talebini geri alıp da, bu bir yıllık süre içinde yeniden haciz talebinde bulunmaz ise takip dosyası işlemden kaldırılır.
Sıra cetveli tebliğ edilmemişse 7 günlük süre sıra cetvelinin ilanından itibaren başlar. İcra mahkemesinin verdiği karar sıra cetveline şikâyette bulunan alacaklı için hüküm doğurur, diğer alacaklıların sırasında bir değişikliğe gidilmez. Şikâyet sonucu icra mahkemesi şikâyeti kabul edip sıra cetvelini değiştirebilir.
İcra Tebligatı Geldikten Kaç Gün Sonra İcra Gelir? Ödeme emrinin borçlunun eline ulaşmasından itibaren 7 gün içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. İtiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve haciz aşamasına geçilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Bilindiği üzere borçlunun borcuna yetecek kadar malı haczedilebilir; borcunu aşan miktarda haciz yapılamaz. Ayrıca borçlunun ekonomik değeri olmayan malları haczedilemez.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir. Bankalar eski usule göre noter için hazırladıkları evraklardan ücret talep etmekteydi.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Yeni usule göre kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri