Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir.
Kamuya açıklık ilkesinin fonksiyonu, bir taşınır üzerinde kurulmuş olan rehnin üçüncü kişilerin görebileceği biçimde ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bu ise, ancak rehin konusu taşınırın zilyetliğinin alacaklıya veya tarafların anlaşması üzerine üçüncü bir kişiye devredilmesi suretiyle gerçekleşebilir.
Rehin sözleşmesi, yazılı olarak veya TARES Portali (tares.org.tr) üzerinden elektronik ortamda düzenlenebilir. Hazırlanan rehin sözleşmesi, noter huzurunda veya güvenli elektronik imza ile imzalanarak Taşınır Rehin Siciline (TARES) tescil edilmekle Kanun çerçevesinde geçerli bir rehin hakkı kurulmuş olur.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır. Rehin hakkı kural olarak fer'i (bağlı) bir haktır.
İlgili 44 soru bulundu
İİK'nın 96. maddesinin 1. fıkrası "Borçlu, elinde bulunan bir malı başkasının mülkü veya rehni olarak gösterdiği yahut üçüncü bir şahıs tarafından o mal üzerinde mülkiyet veya rehin hakkı iddia edildiği takdirde, icra dairesi bunu haciz ve icra tutanaklarına geçirir ve keyfiyeti iki tarafa bildirir." şeklinde ...
Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Rehin hakkı, alacak hakkına bağlıdır. Yani alacak doğmadığı sürece rehin hakkı da doğmayacaktır, alacak sona erdiğinde de (ne şekilde sona ererse ersin) rehin hakkı da kendiliğinden sona erecektir.
İpoteğinin kaldırılması için öncelikle ipoteğe konu olan borcun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun ödenmesinden sonra ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. İpotek fek yazısı banka tarafından ya da borcun alındığı diğer kurum ve kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
MADDE 25 – (1) İlerleme sisteminde Sicile tescil anı dikkate alınır. (2) İlk tescil anına göre alacaklılar birinci sıradan başlamak üzere sıralanır. (3) Öncelik sırası, tescil anına göre belirlenir. (4) Rehinli taşınır varlığın tamamı, öncelik hakkına sahip rehin hakkına güvence teşkil eder.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey araç ruhsatınızla beraber ilgili banka şubesine başvurmanız şart. Aracı bayilerden aldıysanız eğer çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor, bayiden aldığınız yazı ile beraber herhangi bir il/ilçe emniyetindeki trafik şubeye giderek rehin kaldırım işlemini yapabilirsiniz.
Alacaklı açısından teminat teşkil eden rehin borçlu bakımından kolay kredi bulabilmesi olanağı sağlar ve bu yönüyle de çift yönlü etki meydana getirir. Alacaklıya verilen rehin hakkı alacağın tamamını teminat altına alır ve bunun sonucu olarak da eşya üzerinde hâkimiyet yetkisi verir.
Görüldüğü gibi eski usulde yeni sistemde olduğu gibi sadece banka görevlisiyle işlemler halledilerek rehin kaldırılamamaktadır. Hem noter onayı hem de Trafik Tescil Müdürlüğü'nün incelemesi gerekmektedir. Belgelerin doğruluğuna kanaat getirildiğinde taşıt üzerindeki rehin kaldırılacaktır.
İpotek/rehin dosyalarında takip düştüğünden aynı dosya üzerinden yenileme yapılarak takibe devam edilemez. Yeni bir takip açmak gerekir. 12. Hukuk Dairesi 2010/19298 E., 2010/20222 K.
Rehinli mallar aynı genel haciz yoluyla takipte haczedilen mallarda olduğu gibi icra dairesi tarafından satılır. Rehnedilen malın icra dairesi tarafından satılması üzerine elde edilen satış bedeli alacaklıya ödenir.
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu şekilde ipotek terkin edilir, yani silinir.
Taşınmaz rehni Türk Hukuku uyarınca sınırlı bir ayni haktır. Taşınmaz rehni, belli bir alacağı güvence altına almak amacıyla kurulur. Söz konusu alacak zamanında elde edilemez ise taşınmazı para çevirip alacağını tahsil etme yetkisi verir.
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Rehin hakkı, alacağın ifası için malvarlığı değerinin güvence oluşturduğu, borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde hak sahibinin bu değeri paraya çevrilmesini talep edebilmesini sağlayan bir ayni haktır.
Alacağın bir taşınır rehniyle güvenceye bağlanmış olması, bu alacak için zamanaşımının işlemesine engel olmaz; bununla birlikte alacaklının, hakkını rehinden alma yetkisi devam eder. Madde 138 - Alacağın bir menkul rehni ile temin edilmiş bulunması, bu alacak hakkında müruru zaman cereyanına mâni olmaz.
sviçre Medeni Kanunu'nun 891/f.II maddesine göre ise; alacak rehninin rehinle teminat altına alınan alacak bakımından kapsamına, ana para, akdi faiz, gecikme faizi ve takip masrafları girmektedir.
Mülkiyet hakkı sahibi sadece çıplak mülkiyet hakkını üçüncü kişilere devredebilir, ancak kullanma ve yararlanma yetkisi intifa hakkı sahibinde kalır. Ancak, intifa hakkı sahibi intifa konusu şeyi hem kullanabilir hem de başkasına kullandırabilir.
Rehin İle İpotek Arasındaki Fark
Rehin, bir alacağa teminat olmak amacıyla, alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya haktır. Rehin hakkı taşınır ve taşınmaz mallar için kurulabilir. Taşınmazlar için kurulan rehin hakkına ise ipotek denir.
rehin tariflerini etkilediği görülür. Rehin verene râhin, rehin alana mürtehin, rehinle teminata bağlanan hakka merhûn bih, rehin verilen mala merhûn ya da rehîn denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri