Diyet planı beş numara etrafında döndüğü için bu ismi almıştır. Örneğin, diyette günde beş öğün yemek yenir, her yemek beş malzemeden oluşur, haftada beş gün egzersiz yapılır ve egzersizler beş dakika sürer. 5 Faktör diyetinin şu faydaları sağlaması beklenir; Daha iyi görünmenize yardımcı olur.
5-2 Aralıklı oruç diyetine göre birey, haftanın 5 günü normal ve sağlıklı bir şekilde beslenir. Seçilen diğer 2 günde ise kalori alımı 500 kalori civarına düşürülmelidir. Seçilen 2 günün art arda gelmemesi daha iyi sonuçlar verecektir.16 saat aç kalınmalı, kalan 8 saatte 500 civarı kalori alınmalıdır.
En basit şekilde açıklamak gerekirse, haftada beş gün standart şekilde beslenip peş peşe olması zorunlu olmayan iki gün boyunca, her zamanki kalorili toplamınızın sadece yüzde 25'ini tüketerek 5:2 diyetini uygulamış olursunuz. %25'lik bu oran kadınlarda ortalama 500 ve erkeklerde 600 kaloriye tekabül eder.
Sıvı diyeti, rejim I (R-I) olarak da adlandırılır. Sıvı diyetin, açık ve koyu sıvı diyeti olmak üzere iki türü vardır. Açık sıvı diyet: Posasız, tanesiz sıvı içecek içerir. Açık sıvı diyet; şekerli çay, meyve suyu, komposto suyu, limonata, et ve tavuk suyu gibi sıvı içeceklerden oluşur.
Normal diyet, hastanın kısıtlama olmadan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli almasını sağlayan beslenme programıdır. Rejim III (R-III) olarak da adlandırılır.
İlgili 36 soru bulundu
R1 dediğimiz sıvı diyet ameliyat sonrası beslenmeye geçişin ilk adımıdır. Bu diyette bağırsakları yormayacak sıvı, posasız ve yumuşak besinler tercih edilir. Bu besinler; tanesiz çorba, tanesiz komposto, açık çay veya bitki çayı şeklindedir.
DİYET NEDİR? Kişinin sağlığını ve kilosunu korumak için uyguladığı, normale oranla daha fazla özen gösterdiği özel beslenme şekline diyet denir; perhiz ve rejim gibi adlarla da anılabilir.
“Seviye-4 üç hafta sürecek. 3 hafta boyunca her pazartesi günü olmak üzere 3 kere 36 saatlik oruç tutulacak” Bu üç haftalık beslenme planını resim olarak aşağıya ekliyorum.
Günde tek öğün beslenme (OMAD) diyetinin bazı potansiyel faydaları şunlardır: Kilo kaybı: OMAD diyeti, kalori alımını sınırlamak için etkili bir yöntemdir ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca, insülin direncini azaltarak yağ yakımını artırabilir.
80/20 bir diyet programı değildir. Alışkanlıklarınızın %80'nin sağlıklı seçimlerden oluşması, geriye kalan 20'lik bölümde yemek tercihlerinizde rahat davranmanız demektir. 80/20 kuralını uyguladığınız zaman sağlıksız bir şey yediğinizde onu 20'lik bölüme sayıp kalan 80'lik bölümde sağlıklı beslenerek dengelersiniz.
Ancak en çok tercih edilenler 5-2 veya 16-8 olarak sıralanıyor. 5-2 düzeninde, hafatada iki gün üst üste alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25'i alınıyor, diğer beş gün ise daha serbest. 16-8'de ise günde 16 saat boyunca hiçbir gıda tüketilmiyor ve yemek yeme süresi de sekiz saatle sınırlanıyor.
Aralıklı oruç beslenmesi sayesinde 7 ayda 25 kilo veren Buse Terim, bu sayede kendini daha zinde hissettiğini belirtiyor. “Buse Terim nasıl kilo verdi?” sorusunun cevabını merak eden takipçileri, onun bu beslenme şeklini “Buse Terim diyeti” ve “Buse Terim if diyeti” olarak da isimlendiriyor.
En sık olarak 16-8 aralıklı oruç yöntemi tercih edilir. Genellikle akşam yemeğinizi bitirdiğiniz anda başlayan oruç süresince gece ve sabahın bir kısmı dahil olmak üzere 16 saat boyunca hiçbir şey yemezsiniz. 16 saat dolduktan sonraki 8 saat ise yemek yeme konusunda serbest olduğunuz zaman dilimidir.
Aralıklı oruç ile bir ayda kaç kilo vereceğinizi belirlemek için sağlıklı bir kilo kaybı hedefi ve güvenli bir hız gözetmek önemlidir. Genel olarak, haftada 0.5 ila 1 kilo arasında kilo kaybı hedefi sağlıklı kabul edilir. Ancak, unutmayın ki kilo kaybı süreci bireysel olduğu için herkesin sonuçları farklı olabilir.
Yüksek karbonhidrat, şeker ve yağ içeren besinler, paketli, işlenmiş gıdalar, şekerli, asitli ve alkollü içecekler aralıklı oruç diyet listesinde yer almamaktadır.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Aralıklı oruç, haftanın belirli günleri veya gün içerisinde belirli saatlerde kaloriyi ciddi şekilde kısıtlayarak bu hedefe ulaşır. Bu diyetin teorisi, metabolizmayı yavaşlatarak iştahı azaltmaya yardımcı olmaktır.
Ahmet Apa seviye 2 diyeti, vücuda zararı olan yiyecekleri reddeden ve tamamen sağlıklı beslenmeye odaklanmış diyet demektir. Bu diyet diğer oruç diyetlerinden farklıdır. Çünkü bu programda sağlıklı beslenmeye yönlendirmek en temel kuraldır. Aynı zamanda 2021 yılında en çok uygulanan diyet listelerinden bir tanesidir.
11- İki öğün arasında yada akşam öğününden sonra (sıvı alım saatlerinde ) sadece su, bitki çayı, çay, türk kahvesi, sade soda içebilirsiniz. Süt, sütlü kahve, ayran, kefir gibi şeyler içilmez, yasak.
Ortalama önerilen süre 40 gündür. 40 gün boyunca bazı besinleri tüketmeden diyeti uygulayabilirsiniz.
Kilo verme süreci, genellikle vücudun farklı bölgelerinde eşit olarak gerçekleşmez. Kilo aldığımızda, vücut ilk olarak yağ depolamak için yüz bölgesini tercih eder. Bu nedenle, kilo verdiğimizde de genellikle yüz bölgesindeki yağların azaldığını gözlemleyebiliriz.
Günlük alınan ortalama enerjinin 1.500-2.000 kalori ise 1 orta boy domates 25 kaloridir. İnsan vücudu domates tükettikten sonra sindiriminde daha fazla enerji harcar. Bu durumda domates negatif enerji değerine sahip besinler arasında yer alır" dedi.
Su doğal olarak kalorisiz bir içerek olduğu için gazlı ve şekerli içecekler yerine su içmek düşük kalorili bir diyeti desteklemenin en iyi yöntemlerinden birisidir. Diğer içeceklerin yerine su tercih eden kişilerin günlük kalori alımının 200 kalori civarında azaldığı görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri