Atatürk çiçeği, Noel yıldızı veya Poinsettia, anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türü. Ortada küme oluşturan küçük sarı çiçekleri, taçyaprağa benzeyen, genellikle kırmızı renkli bürgülerle çevrilidir.
Ponsetya olarak bilinen bu bitkinin diğer isimleri Atatürk Çiceği, Yılbaşı Çiceği olarak da bilinmektedir. Latince ismi Euphorbiaceae Pulcherrima'dır. İç mekan bitkisi olup ev, ofis ve iş yerlerinde rahatlıkla tercih edilmektedir. Çok gösterişli bir yapısı olduğundan, oldukça dikkat çekicidir.
Çiçeğin, yıldız şeklinde yaprak deseni Betlehem Yıldızı'nı ve kırmızı rengi, İsa'nın çarmıha gerilişi ile kurban edildiği sırada akan kanı temsil eder.
1933 yılında Wenderbit Üniversitesi Profesörlerinden Kirk Landin uzun uğraşları sonucunda yetiştirdiği kımızı yapraklı bitkiye isim ararken, Atatürk ile tanışmış olan bir başka Profesör Atatürk'ün doğaya olan ilgisine ve bilgisine hayranlığından dolayı bu bitkiye “Atatürk Çiçeği” isminin verilmesini teklif etmiştir.
Ponsetya ismiyle de bilinen Atatürk çiçeği aslında Türkiye'de yetişen bir çiçek türü değildi. Atatürk'ün, Türkiye'ye bu çiçeği getirmesi ile Türkiye'de ponsetya bitkisi yetiştirilmiştir. Atatürk çiçeği, sivri uçlara sahiptir, yaprakları ise koyu yeşildir. Kırmızı çanak yaprakları içerisinde sarı çiçekler bulunur.
İlgili 31 soru bulundu
Cumhuriyetin aydınlık yüzünü temsil eden, Atatürk'ün en sevdiği çiçek kasımpatı'dan oluşan bembeyaz bir buket. Bu özel günü coşkuyla kutlamak, Cumhuriyetimizin temel değerlerine bağlılığımızı göstermek ve geleceğe dair umutlarımızı paylaşmak için bir fırsattır.
Atatürk'ün en sevdiği çiçek olan kasımpatı, her yıl 10. Kasım'da çelenkleri süsler. Kadife görünümlü çiçeklere. sahip kasımpatının, sarı, mor, pembe ve beyaz renkleri.
Atatürk çiçeği yaprakları kızarmıyor ise, Eylül ayının başlamasından itibaren günün yarısında kesintisiz olacak bir şekilde karanlıkta tutulmalıdır. Kızarması için karanlık bir odaya ya da ışık almayan bir örtüyle ışıktan korunması gerekir. Atatürk çiçeğinin yapraklarının kızarması aldığı ışık ile alakalıdır.
Atatürk çiçeği, yapı itibariyle yarı gölge ve aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Hassas bir çiçek türü olduğu için doğru yerde bulunması oldukça önemlidir. İç mekân bitkisi olduğu için oda sıcaklığında sağlıklı bir şekilde büyür. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda ise yeterli gelişimi gösteremez.
Kırmızı, beyaz ve sarı yaprakları bulunan Atatürk çiçeğinin yapraklarının renkli olması çoğu zaman yaprakların çiçek sanılmasına neden olur. Bitkinin çiçekleri oldukça küçük boyutlarda olup sarı renklidir.
Modern Saksıda Antoryum (ATATÜRK Çiçeği)
Atatürk çiçeği bitkisi ne çok sıcak ne de çok soğuk havalardan hoşlanıyor. Bu nedenle bulunması için en ideal sıcaklıkların 10 ila 19 derece arasında olan sıcaklıklar olduğu söyleniyor. Aynı şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmeyen bitki, aydınlık ortamlardan hoşlanıyor.
Atatürk Çiçeği Budama İşlemi
Bahar itibariyle yapraklarını dökmeye başlayan Atatürk çiçeği için en uygun budama zamanı yine bu süreçtir. Özellikle mayıs ayı itibarıyla çatal gövde üzerinden zayıf ya da cansız yaprakların temizlenmesiyle yapılan budama işlemi, bitkinin dayanıklılığı adına oldukça önemlidir.
Peki Atatürk çiçeği balkonda yetişir mi? Bitki için elverişli ortam mevcutsa Atatürk çiçeği balkonda da yetişebilir. Ama az önce de belirttiğimiz gibi sıcaklığın çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir.
Atatürk Çiçeği, Latince “Euphorbia Pulcherrima” ya da bilinen diğer adı ile Ponsetya, bitki yetiştirmeyi sevenlerin en çok tercih ettiği çiçeklerden birisi olmaktadır. İç mekan bitkileri kategorisinden “mevsimlik çiçekler” grubuna dahildir.
İkincisi ise bitki ve çiçek üretimi ile meraklı bir profesör olan Doktor Kirk Landın, çeşitli denemeleri sonucunda ortaya çıkardığı bu eşsiz güzellikteki çiçeğe isim ararken, daha önceden tanışmış olduğu botanik ve tabiat bilgisine hayran kaldığı Atatürk'e armağan etmek için çiçeğe Atatürk Çiçeği ismini koyduğu yönünde ...
Bir diğer adı Midi Ponsetya olan bu güzel çiçek Mustafa Kemal Atatürk'ün bir yurtdışı seyahati sonrası Türkiye'ye getirdiği bir çiçek olup, daha sonraları onun adı ile anılmıştır. Kolay bakımı ve şık görünümü ile ev ve işyerlerine göndermek için seçebileceğiniz, favori saksı çiçeklerindendir.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Genellikle Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde rastlanıyor. Nemin neden olduğu unlu bitler, bitki özsuyu ile besleniyor. Hatalık, yaprak düğümlerinde veya saplarda pamukçuğa benzeyen beyaz tepecikler oluşturuyor. Hastalık ayrıca, yaprak sapları veya çiçeklerde yapışkan bir madde bırakıyor.
Dalların üzerinde bulunan çiçekler solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açabilmesi için solan çiçek ve yapraklar kesilerek budanır. Kesilen bölgenin içerisine hava akımının girmemesi için kesin kısımlar mum, yakıcı olmayan yapışkan ya da soğuk silikon ile kapatılır.
Kış aylarında ise cam güzeli çiçeğinin haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bitki üstten sulanırken nemin tüm toprağa ulaştığından emin olmak gerekir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı için verilen su miktarı her seferinde aynı olmalıdır. Akşam sulama yapıldığında ertesi sabah saksı tabağında biriken fazla su dökülmelidir.
şeylerin başında 10 Kasım, hüzünle beraber Ulu Önder. Atatürk'ün ölümü ve bu aydan adını alan kasımpatı (Chrysantemum) çiçekleri gelir.
Öğrencilik yıllarının alışkanlığı: Kuru fasulye
Atatürk'ün en sevdiği yemeklerin başında aşçısı Halit Atay'ın belirttiği üzere kuru fasulye geliyor. Öğrencilik yıllarında alıştığını ve bu yüzden sevdiğini belirtmiş Atatürk.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri