Katı pekmez, tek başına tüketilebileceği gibi çok bilinen bir yol olmayan meyve suyuna karıştırılarak da tüketilebilir. Fındık ve badem gibi kuruyemişlerle birleştiğinde muazzam bir lezzet haline gelen pekmez, bu şekilde de tercih edilebilir.
ısıtmaya başlayın. sallayın. Yeterli miktarda ısınmışsa pekmezin şekerlenmesi çözülmüş olacaktır.
Evde yapımı pekmezleri ise oda sıcaklığında ancak güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Pekmez donarsa benmari usulü ile çözdürebilirsiniz.
Çeşitleri Nelerdir? Pekmez; meyve şırasının yoğunlaştırılıp kaynatılmasıyla oluşur. Katı Pekmez; Hatay yöresinde tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir.
Evet, pekmez doğal bir gıda olduğundan hava ile temasa geçince bozulabilir. Uzun süre yenilmeyen pekmez, sıcak ortamda saklanan pekmez bir süre sonra bozulur. Pekmezin bozulmaya başladığını anlamak için öncelikle dış görüntüsüne ve kokusuna bakmalı eğer anlaşılmıyorsa son olarak tadına bakmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Katı pekmez, tek başına tüketilebileceği gibi çok bilinen bir yol olmayan meyve suyuna karıştırılarak da tüketilebilir. Fındık ve badem gibi kuruyemişlerle birleştiğinde muazzam bir lezzet haline gelen pekmez, bu şekilde de tercih edilebilir. Ayrıca ekmek üzerine sürülerek de yenebilir.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.
Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen, yoğun ve tatlı bir şuruptur.
Katı Pekmez (Tahta-Külek Pekmezi)
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez. Sağlığa faydalı bir pekmez tüketmek için nasıl saklanması gerektiğine dikkat etmenizi öneririz.
Çıkan pekmezi güzelce kaynatın. Kaynamaya başladığı zaman üzerinde bir köpük birikecek bunu süzgü yardımıyla alın ve kaynamaya bırakın. Koyulaşınca kavanozlara alın kapağını güzelce sıkıp ters çevirin. Üzerine battaniye örtüp 1 gece beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
- Pekmezin üretimi sırasında yüksek ısılarla karşılaşmaması gerekiyor. Düşük ısıda pişmiş pekmez çok sağlıklı. Yüksek ısıda pişen ise kanserojen. O yüzden pekmez alırken, aldığımız yerin doğru tekniklerle pekmez ürettiğinden emin olmamız çok önemli.
sinirlenilen bir kişinin kafasına sert bir cisimle vurmak suretiyle kan ve beyin sıvılarını dış dünya ve atmosferle tanıştırmak. lazerbunnynin sıkça kullandığı deyim.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Zengin besin değeri ile severek tüketilen pekmez, yüksek oranda şeker içerdiği için kilo aldıran bir besindir. Birkaç hafta düzenli tüketildiğinde özellikle kilo almakta zorlanan kişilere kilo aldıran pekmezin tüketildiği miktar çok önemlidir.
Cityfarm'ın gıda mühendisi Nur Dündar anlatıyor: "Pekmez ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Pekmez soğuk etkisi ile donar bu ürünün bozulduğu anlamına gelmez,benmari usulü eritildiğinde 70 C su banyosunda çözülür ve kalite kaybı yaşanmaz."
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Karlı pekmez, bir diğer adı ile karsambaç tarifi araştırılmaya başladı. Yurdun dört bir yanı beyaza bürününce, vatandaşlar, nostaljik bir tat olan karlı pekmezin yapılışını merak etti. Ağırlıkla ülkemizin güney illerinde meşhur olan bu tatlı, Adana'nın bici bici tatlısına benzemektedir.
Belen yöremize bağlı Kömürçukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzümlerle yapılan muhteşem bir tat. Birinci sınıf üzümlerin taş değirmenlerde ezildikten sonra üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
Pekmezde gerçekleşen bozulmanın ilk evresi köpüklenmedir. Genelde açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük, pekmezin üzerini kaplar. Köpüren pekmezin rengi koyulaşır, kaşığa aldığınızda yoğun, koyu bir renk görülür ve pekmez kaşıktan kolayca akmaz.
Kış aylarında daha çok tüketilen ve hastalıklara karşı çare olarak bilinen pekmez besinlerin ezilerek su ile kaynatılmasıyla ortaya çıkar. Dileyen tahinle karıştırıp yerken dileyen sade şekilde tüketebilmektedir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Hem yaz hem de kış aylarında tüketilmesi önerilen besinlerden biri pekmezli yoğurttur. Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Pekmezleri uygun koşullarda saklamadığınız zaman her gıdada olduğu gibi kısa zaman içinde bozulma gerçekleşir. Pekmez hangi meyveden yapılırsa yapılsın içinde bol miktarda mineral ve antioksidan içerir. Pekmezin yapısı çok çabuk bozulabilen bir gıdadır. Bu nedenle de çok bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri