Reklamları birçok farklı açıdan tanımlamak mümkün çünkü reklam özellikle son yıllarda tek taraflı bir iletişimin dışında tüketicilerle markaların iletişim kurmasını sağlayan çift yönlü bir iletişim haline geldi.
Verilen mesajlar herkese açıktır. Tek yönlüdür, kanal yapısı karmaşık, kanal sayısı ise çoktur.
Tüketici reklamları: Son tüketiciye yöneliktir. Bu tür reklamlarla markayı hatırlatmak, marka bağımlılığı yaratmak ve satın almayı teşvik için çalışır. Hedef kitleye ürünün özellikleri, faydaları, satış yeri ve satış koşulları gibi özellikleri hakkında bilgi verir.
Dolayısıyla reklamın etkisi tüketiciden tüketiciye değişebilir. Reklamın gücü, geniş bir kitlesel izleyiciye ulaşarak ürün için geniş tabanlı bir talep uyandırabilmesidir. Tüketicilerin markanın farkına varmasını sağlar, uzun vadeli marka imajı ve konumu yaratır ve marka bilgisini artırır.
İlgili 17 soru bulundu
Reklamı toplumun aynası olarak niteleme: Yukarıdaki anlayışa paralel olarak, bu tanımlamaya göre reklam popüler kültürü, ürün markalarının ve toplumun değerlerini yansıtır. Yani, topluma istediğini toplumun istediği şekilde verir.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
“Başarılı” bir reklamın üç ana unsuru: Vitrin, yapı, malzeme.
Reklamda 5 M... (Mission, Message, Media, Money, Measurement)
İletişimin özelliklerinden birisi tek yönlü veya çift yönlü olmasıdır. Tek yönlü iletişimlerde yalnızca savunulan tezden bahsedilir ve savunulurken, çift yönlü iletişimde ise karşıt teze de yer verilir ve bu tez çürütülür.
Tek Yönlü İletişim
Bu iletişim şeklinde çalışanların bilgiyi yalnızca alabileceği ancak herhangi bir reaksiyon veremeyeceği iletişim kanalları tercih edilir. Örneğin; ilan panolarındaki afişler, şirket içindeki kapalı devre televizyon yayınları, haftalık veya aylık yayınlanan bültenler gibi.
Reklamları birçok farklı açıdan tanımlamak mümkün çünkü reklam özellikle son yıllarda tek taraflı bir iletişimin dışında tüketicilerle markaların iletişim kurmasını sağlayan çift yönlü bir iletişim haline geldi.
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Reklama ilişkin gerek ulusal, gerekse uluslararası hukuki düzenlemelerde, reklamların taşıması gereken temel nitelikler belirlenmiştir. Bu niteliklerin başında reklamların gerçeği yansıtması ve tüketiciyi yanıltmaması gelmektedir. Buna göre reklamlar hukuka ve ahlaka uygun, doğru ve dürüst olmalıdır.
Basılı Reklam: En eski ve en köklü reklamcılık türüdür. Gazete, dergi, broşür, kitap gibi somut nesnelerin içinde yer alır.
Yazar, reklama ilişkin üç başat başlangıç kuramına -öğrenme, bilişsel uyumsuzluk, en az içerme- izleyen bölümde, 'bilgisel' düzlemden duygusal düzleme kayan üç yeni kuram daha ekliyor: çocuksu heyecan, verilen öğrenme, promosyon (ç.n.).
Sanatsal İşler Açısından Reklamcılık Bir Sanattır. Reklamcılık dendiğinde, birçok meslek grubu anlaşılır. Yani, bir bakıma reklamcılık çoklu disiplinli bir meslek grubudur. Reklamcılık, üst kimliği altında, içerisinde pek çok meslek çeşitleri barındırır.
Oynanabilir veya daha geniş tanımıyla interaktif reklamları; tüketiciyi pasif ve izleyici konumundan çıkaran, onları marka ve ürünle direkt etkileşime sokan ve bu sayede daha ilk temasta marka deneyimini yaşatabilen bir reklam formatı olarak tanımlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri