Kanunda; “Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz.” şeklinde eski kanun ile de ...
Örtülü reklam, herhangi bir kitle iletişim aracında; reklam için ayrılan yasal düzenlemelerin sınırlarının aşılarak, meşru olmayan bir yöntemle, ürün veya hizmete ilişkin isim, marka, logo ya da diğer ayırt edici şekil veya ifadelerin, sesli, yazılı ya da görsel biçimde kullanılmasıyla yapılmaktadır.
“Tabiplik ve diş tabipliği mesleklerine ve tedavi müesseselerine, ficari bir veçhe verilemez”, (m. 8/1). “Tabip ve diş tabibi, yapacağı yayınlarda tababet mesleğinin şerefini üstün tutmaya mecbur olup, her ne suretle olursa olsun, yazılarında kendi reklamını yapamaz.
İlgili 33 soru bulundu
Normal mesleki hayatlarında reklam yasağına tabi olan meslek grupları, avukatlar, doktorlar, eczacılar ve mali müşavirlerdir. Bu meslek grupları kendi mevzuatları gereğince reklam yapamazlar. Elektronik ortamda bazı ürünlerin reklamlarının yapılması da o ürünlere ilişkin yasal düzenlemeler gereği yasaktır.
Amaç bir kamu hizmeti olan Avukatlık mesleğini iş temini konusunda meslektaşlar arasında haksız rekabetin yaratılması, mesleğin ticarileşmesi ve Avukatı iş sahipleri karşısında bağımsızlığını kaybetme tehlikesine karşı korumaktır.
– Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün 8. Maddesi: “Tabiplik ve diş tabipliği mesleklerine ve tedavi müesseselerine, ticari bir veçhe (yön) verilemez. Tabip ve diş tabibi, yapacağı yayınlarda tababet mesleğinin şerefini üstün tutmaya mecbur olup, ne suretle olursa olsun, yazılarında kendi reklâmını yapamaz.
Ancak teknolojinin gelişmesi ve rekabetin de artması sebebiyle belirli koşullarda reklam vermeye düzenlemeler getirilmiştir. Sonuç olarak, doktorlar, psikologlar, diyetisyenler, diş hekimleri ve tüm sağlık kuruluşları internet reklamı verebilir.
Üniversitelerin Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden mezun olanlar reklamcı olur. Ancak bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de kendilerini geliştirdikleri takdirde reklamcılık yapabilir. Reklamcı reklam metinleri yazar, pazar araştırması yapar, belirlenen stratejiye uyacak şekilde aksiyon alır.
Tüketiciye yönelik bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir.
Örtülü reklamın tanımı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun md. 61/4 uyarınca yapılmış, bu bağlamda açıkça reklam olduğu belirtilmeden mal ve hizmet ile ilgili reklam amacıyla yapılan her türlü ayırt edici özellik veya ismin tanıtıcı mahiyette paylaşılması yasaktır.
1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren sosyal medya yasasının 3'ncü aşaması olan 'Reklam Yasağı', Resmî Gazete'de yayımlandı. 7253 sayılı yasa gereği Türkiye'ye resmi temsilci atamayan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketleri, artık Türkiye'de reklam alamayacak.
İlaçlar için Reklam Yasağı
Hastalığı tedavi etmek veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmek amacıyla, insana uygulanan doğal veya sentetik kaynaklı etkin maddelerin yani ilaçların tüketiciye reklamının yapılması yasaktır.
Örtülü reklam yasağını uygulayan kişi ve kurumlar için Türk Ceza Kanunu'nun 63 ile 77. maddeleri gereğince reklam ajansları ve mecra kuruluşları ile ilgili durdurma ya da benzer yöntemle düzeltme veya idari para cezası verebilmektedir. Gerekli olduğu zamanlarda da üç aya kadar tedbiren durdurma cezası uygulanmaktadır.
Genel anlamı ile ilaçların reklamının yapılması da yasak olup sadece sağlık meslek mensuplarına yönelik tanıtımlar hukuken geçerli kabul edilmektedir.
Tıbbi Deontoloji Tüzüğü? ne göre, hekimlik mesleğine ve tedavi kurumlarına ticari bir nitelik kazandırılamaz (m.8/I). Hekimler, yazılarında kendi reklâmını yapamaz (m.8/II), reklâm mahiyetinde teşekkür ilânları yayınlayamaz (m.8/III).
Bu konu sizin için önemliyse detaylı araştırma yapmanızı öneririm. Bunlardan çıkaracağımız sonucu toparlayacak olursak; Psikolojik destek almak, herhangi bir psikolojik problem yaşamak bir suç değildir. Bundan sebeple psikoloğa gitmek, psikolojik destek almak adli sicile işlememektedir.
yani tüketicilerin ekonomik davranışını etkileyebilecek nitelikte yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi içererek hitap ettiği kitlede orta seviyedeki (makul) tüketiciyi aldatan veya aldatma ihtimali bulunan reklamlar aldatıcı reklamlardır.
1219 sayılı kanuna göre; tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensupları hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz.
Dolayısıyla ticaret helal kazanç yollarından birisidir, sanayi de bir tür ticaret olarak böyledir. Müslümanın ürettiği veya sattığı bir malı pazarlayabilmek için reklam yapmasında hiçbir sakınca yoktur.
"Sağlık Bakanlığı, diyetisyenlerin özel muayenehane açamayacağına karar verdi.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz. Bu düzenlemenin amacı avukata kişisel bir ayrıcalık tanımak değil, mesleki olarak güvenli bir ortam oluşturmaktır.
Yönetmeliğin 22. madde- siyle de her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılmasının yasak olduğu; reklamların, mecra kuruluşlarının editoryal bağımsızlığını etkileyecek şekilde kullanılamayacağı düzen- lenmiştir.
Avukatlar, mahkemelerde münhasıran vekalet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmi kılık giyemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri