Reklam verenler, reklam ajansları ve mecra kuruluşları reklama ilişkin düzenlemelere uymakla yükümlüdür.İlgili mevzuata aykırı ticari reklamlarla ilgili olarak, tüketiciler, rakip firmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar Reklam Kurulu'na başvurabileceği gibi, Kurul tarafından re´sen (kendiliğinden) inceleme de ...
Reklama ilişkin gerek ulusal, gerekse uluslararası hukuki düzenlemelerde, reklamların taşıması gereken temel nitelikler belirlenmiştir. Bu niteliklerin başında reklamların gerçeği yansıtması ve tüketiciyi yanıltmaması gelmektedir. Buna göre reklamlar hukuka ve ahlaka uygun, doğru ve dürüst olmalıdır.
Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği üyeleri ile medya temsilcilerinin, dürüst olmayan reklamlara karşı oluşturdukları Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK), 1994 yılından beri Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'na aykırı bulduğu reklamların düzeltilmesini ya da yayınlanmamasını reklamverenlerinden rica etmektedir.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan Reklam Kurulu, "4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"a dayanarak faaliyet yürütür ve bu kanunun 17. maddesi uyarınca oluşturulmuştur.
Reklam pazarlama uzmanı nedir sorusunun cevabı, tüketicilerin ürün ve hizmetlere yönelik reklamlara erişiminden sorumlu kişidir, şeklinde verilebilir. Potansiyel müşterilere ulaşmak, marka bilinirliğini artırmak, ürün ve hizmetleri müşteriye tanıtmak reklam pazarlama uzmanının görevleridir.
İlgili 22 soru bulundu
Reklam sorumlusu, hizmet veya ürün için talebi artırmaya yönelik çalışmalar yapar. Üretilen hizmetler veya ürünler için alıcı bulmak, kurumsal başarıyı artırır. Müşteri beklentilerinin hizmet standartlarıyla uyuşması önemlidir. Ürünlerin talep karşılama seviyesini anlaşılır şekilde aktarabilmek karmaşık bir süreçtir.
Reklam Müdürü; elindeki bir ürün ya da hizmetin pazarlama alanında öne çıkarılması için reklam bütçesini belirleyen, reklamını yapan, ürün ya da hizmetleri hedef kitle ile buluşturan kişiye verilen mesleki unvandır.
Reklamverenler Derneği 1992 yılında, "Türkiye'de reklamın önemini, etkinliğini, verimliliğini, bilincini anlatmak ve artırmak; reklamla ilgili tüm süreçlerde reklamverenlerin haklarını korumak" amacıyla kurulan dernek.
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu da, reklamların idari denetimini yapmaya yetkili mercilerden birisidir.
Bilindiği üzere, kamu kurumları sundukları hizmetlerin ve yaptıkları faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması adına tanıtım faaliyetleri yapabilmektedir. Söz konusu tanıtım faaliyetleri kurumların resmi internet sitelerinde yapılabildiği gibi halka açık alanlarda tabela, billboard, afiş vb. araçlarla da yapılmaktadır.
Reklam Kurulu'na yapılacak başvurular, yazılı şekilde ya da e-devlet üzerinden elektronik olarak yapılabilmektedir. Yapılacak başvuruda, şikâyete konu olan reklamın yayınlandığı tarih, mecra, reklam veren firma gibi bilgilere yer verilmesi talep edilir.
Reklam Ajansı Departmanları Nelerdir? Reklam Ajansında pek çok farklı departman bulunmaktadır. Müşteri İlişkileri, Stratejik Planlama, Muhasebe, Medya, Basılı İşler, İdari İşler, Mali İşler, Bilgi İşlem vb. pek çok departman sayılabilir.
Reklam, bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimidir.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
(3) Kurul, gerekli gördüğü takdirde özel uzmanlık gerektiren hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi üniversite, kamu kurum ve kuruluşları veya özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin görüşüne başvurabilir.
Kişiler ticari reklamlar ile ilgili şikâyetlerini, Reklam Kuruluna E-Devlet üzerinden bırakılabilir. Başvuran kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve adresi ile başvuruda bulunabilir.
kanun uyarınca Reklam Kurulu'nun yasal düzenlemeleri ihlal eden reklamları düzeltme veya durdurma cezası ya da idari para cezası verme yetkisi bulunmaktadır. getirilmemesine, tuzak reklamlara ve ispat külfetinin yerine getirilmemesine ilişkin Reklam Kurulu kararları irdelenmektedir.
Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği üyeleri ile reklam mecralarının, dürüst olmayan reklamlara karşı oluşturdukları Reklam Özdenetim Kurulu, 1994 yılından beri Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'na aykırı buldukları reklamların düzeltilmesini ya da yayınlanmamasını reklamvereninden talep etmektedir.
Reklamverenlere örnek olarak, Türk Telekom, Garanti Bankası, Eti Gıda, Hayat Kimya, Koç Holding ve benzerleri gibi kuruluşlar verilebilir. Bu tür kuruluşlar ya kendi şirketlerini ya da ürettikleri bir marka ya da hizmeti konu alan reklamlar sipariş ederler. Reklamcılığın ikinci tarafı reklam ajansıdır.
Reklam Özdenetim Kurulu (“RÖK”) ise 1994 yayılında, reklamların tüketiciye ve topluma dönük sorumluluğu çerçevesinde reklamların yasal, ahlaki, dürüst ve doğru olmasını sağlamayı amaçlayan, Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği üyeleri tarafından kurulmuştur.
Reklam Koordinatörü, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin planlanması, organize edilmesi ve yönetilmesi için sorumludur. Reklam koordinatörü, reklam ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, ürün ve hizmetlerin tanıtımı ve pazarlama faaliyetlerinin koordinasyonu gibi görevleri yerine getirir.
Reklam ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ne Demek? Özel ya da kamusal kurum ve kuruluşlarda, ilgili kurumu halka tanıtarak bilinirliğini arttıran ve kurum hakkında olumlu izlenim yaratmaya yönelik çalışmalar yürüterek firmaya yeni müşteriler kazandıran kişiler reklam ve halkla ilişkiler sorumlusu olarak tanımlanır.
Reklam Satış Temsilcisi; reklam yapmak isteyen firmalarla iletişime geçen ve firmaların kullanacakları tekniklerin belirlenmesini sağlayan, aynı zamanda firmalar için yaratıcı öneriler sunan kişiye verilen mesleki unvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri