Reklam, pazarlamanın bir yönüdür. Pazarlama, müşterilerle markanız hakkında konuşmanın genel yaklaşımı olsa da, reklam genellikle satışlara yol açmak için tasarlanmış ücretli bir mesajlaşma biçimidir. Reklam, özel bir promosyon için kısa vadeli veya devam eden olabilir, ancak genellikle finansal bir yatırım gerektirir.
Reklam, belirli bir ürün veya hizmetle ilgili ücretli bir iletişim veya promosyondur ve marka bilincini geliştirmeye yöneliktir. Reklam, belirli bir teknik olarak pazarlamanın bir parçası yani alt dalıdır. Pazarlama ise ürün veya hizmetinizi tanıtmak için çok daha geniş bir faaliyet kümesini ifade etmektedir.
Reklam pazarlama uzmanı nedir sorusunun cevabı, tüketicilerin ürün ve hizmetlere yönelik reklamlara erişiminden sorumlu kişidir, şeklinde verilebilir. Potansiyel müşterilere ulaşmak, marka bilinirliğini artırmak, ürün ve hizmetleri müşteriye tanıtmak reklam pazarlama uzmanının görevleridir.
Reklamın Satıcıda Amacı;
Mal ya da hizmetin uzun vadeli satışını sağlamak, Toptan ve perakendeci satıcıya satılan ürün ve hizmette yardımcı olmak, Mal ya da hizmete karşı talebi arttırmak, Talebin yaratacağı fiyat esnekliğini en aza indirmek ve kalıcı, belirli bir fiyat prensibi oluşturmak.
Reklamın tüketici üzerinde sempatik bir izlenim bırakması ürünün satışını artırır. Ürünle bütünleşen esprili reklamlar her zaman daha çok dikkat çekmiştir. Araştırmalara göre; insanlara sempatik gelen reklamların ürünleri daha kolay tercih ediliyor. Bu durum tüketici de soyut bir ihtiyaç hissi uyandırabiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Oligopol piyasalarda oyuncuların her biri pazarı kendi doğrultusunda etkilemek amacıyla yüksek oranda reklam faaliyetinde bulunur. Çünkü rakiplerinin de önemli bir pazar payı vardır, herkes kendi pazarını korumaya çalışır.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
PAZARLAMA VE REKLAMCILIK BÖLÜMÜ
Pazarlama ve Reklamcılık bölümü lise öğreniminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunu yanında ÖSYM tarafından yapılan sınav(lar) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık 50 öğrenci alınmaktadır.
2 yıllık Pazarlama Bölümü ilk yılında ticari matematik, ikinci yılında ise pazarlama araştırması eğitimleri verir. 4 yıllık Pazarlama Bölümü ise ilk yılında uygulamalı işletme, ikinci yılında pazarlama temelleri, üçüncü yılında insan kaynakları yönetimi, dördüncü yılında ise stratejik yönetim dersleri verir.
Pazarlama iletişimi, reklam, halkla ilişkiler, satış promosyonları, doğrudan pazarlama, kişisel satış ve dijital pazarlama gibi çeşitli araçları ve kanalları kullanır. Hedef kitleye ürün veya hizmetlerin değerini, faydalarını, kalitesini ve benzersiz özelliklerini aktarmak için söz konusu alanlar kullanılır.
Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
Reklam stratejisi nedir? Reklam stratejisi ifadesi, bir markanın hedef kitlesine erişmek için uzun vadede uygulayacağı planı ifade eder. Pazarlama stratejisi, sunulan ürünler ve fiyatlandırmanın yanı sıra marka stratejisini ve ürünlerin tanıtımını da içerir.
Reklam mal, ürün ve hizmetin tanıtılacağı tüketicilerin ya da hedef kitlesinin kolaylıkla anlayabileceği bir dille ifade edilmelidir. Tüketicileri doğrudan etkileme özelliği olmalıdır. Kısa, öz , anlaşılır ve hedef kitleye bilgi verir nitelikte olmalıdır.
Reklamın iletişim amacı;
Tüketiciye ürünle ilgili bilgi vermek, ikna etmek, ürünü yakın gelecek satın alınmasını sağlamak amacı vardır.
Reklam gücü, eklediğiniz öğe sayısına ve türlerine göre reklamınızın etki düzeyini belirterek reklam oluşturma sürecinde size yol gösterir. Reklam oluştururken veya düzenlerken reklam performansını artırabilecek öğeler eklemek için reklam gücü istemlerinden yararlanabilirsiniz.
Reklamın toplumsal etkileri; eğitim üzerindeki etkisi, kültürün gelişmesine etkisi, eğlendirme, toplumsallaştırma ve bütünleştirme ve etkisi şeklinde gruplandırılarak incelenmiştir. Bu an- lamda reklamlar bilgi verme özelliğinden dola- yı üretici ile tüketici arasında köprü görevi gör- mektedir.
Hedef Kitle Nedir? Hedef kitle, işletmenizdeki potansiyel müşteri havuzudur. Ürününüzü veya hizmetinizi satın almakla ilgilenme olasılığı en yüksek olan bir grup insandır. Belirli bir hedef kitledeki insanlar; cinsiyet, konum, yaş, sosyoekonomik durum ve eğitim gibi belirli benzer demografik bilgileri paylaşır.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri