Yeterli ve temiz hava olmaz ise yakıtın tamamı ateşleme sonrası yanmayabilir. Yakıtın tam olarak yanmaması demek bir miktar yanmamış yani çiğ yakıtın silindirler içerinden gazlarla beraber atılması demektir. Bunun sonucu olarak da egzozdan çiğ yakıt da atılmış olur.
Ateşlemede sorun olabilir.Sonra hava filtresine baktır. Çünkü tıkanmış olabilir ve pistonlara zengin karışım gidebilir.Normalde sanırım 1e 15 giden benzin hava karışımı hava filtren tıkalı ise 1 e 5-10 gidiyor olabilir. Buda bujilerin yakıtın hepsini yakamamasına neden olur. Enjeksiyonunda da sorun olabilir.
Otomobiller, yakıt hava karışımı ile çalışırlar. Yakıt hava karışımında yakıt oranı fazla olduğunda zengin karışım oluşur. Zengin karışım motor içerisinde tam olarak yanamayan yakıtın egzozdan atılmasına neden olur. Egzozdan çıkan zengin karışım, aracın benzin kokmasına sebep olabilir.
ateşlemede sorun olabilir,marşa bastığınızda silindire giden benzin egzozdan çıkıyordur belki. ateşlemede sorun olabilir,marşa bastığınızda silindire giden benzin egzozdan çıkıyordur belki.
Kullanılan gazın kalitesiz olması araçta gaz kokusu yaptırtabilir. Koku hisedilir ise önce kullanılan gaz değiştirilmelidir. Beyin diyaframı deforme olup, işlevini görmüyorsa, gazın iyi yanmamasından dolayı egzozdan çiğ gaz atar, bu ise kokuya neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
LPG'li araçlarda gaz kaçağı titreşimden bakır boruların gevşemesinden sürtünmeden ve zaman içerisinde regülatör diyaframının patlamasından meydana gelir. Şayet arabadan gaz kokusu geliyor ve kaçaktan şüpeleniyor iseniz en kısa zamanda LPG servisine giderek LPG kaçak kontrolü yaptırmanız gerekir.
LPG'li Aracın Egzozundan Su Gelme Nedeni: Yoğuşma
Ancak, bu su özellikle LPG'li araçlarda daha çok fark edilir. Bu durumun nedeni ise oldukça basit: Motorun çalışmasıyla beraber yanma işlemi gerçekleşir ve atık gazlar ortaya çıkar. Bu gazlar, su buharı ile birlilte egzoz yoluyla araçtan atılır.
Benzin dökülen alana tuz dökmek ve daha sonrasında ise bu tuzladığınız alana limon uygulamak oldukça etkili bir diğer yöntem olarak görülmektedir. Burada hem lekenin kalıcı olması önlenir hem de araçta oluşacak kötü kokunun önüne geçilmesi sağlanır.
Benzin deposu hariç araçta patlama olmaz. Araçta patlamaya yol açacak tek şey benzindir. Depo alev alırsa patlama olabilir, araçta yoğun bir benzin kaçağı olma ihtimaline karşı dikkatli olmanızda fayda var.
Araçta buji, buji kablosu , bobin arızası gibi bazı parçaların arızalı olması durumunda silindir yanma odasına alınan yakıt ateşlenemeden egzoz borusundan dışarı atılır. Bu durum araç çalışırken özellikle sabahları ve motor soğukken daha fazla olmakla birlikte egzozdan yoğun bir benzin kokusu gelmesine neden olacaktır.
Yaz Aylarında Aracın Fazla Isınması
Dışarıdan gelen sıcaklık, motorun çok fazla ısınmasına sebep olurken soğutma sistemine binen yükü de artırıyor. Hava sıcaklığına eklenen dur-kalk sıklığı, motoru zorladığı için yanık kokusu ortaya çıkabiliyor.
egzos kokusu ise motorun manifold contalarının işlevini yitirmesinden, ya da motorun keçelerinden kaynaklanıyor olabilir. araba eski mi yeni mi, kilometresi düşük mü yüksek mi yazsaydınız daha kolay teşhis konulabilirdi aslında. Kavurma verin lan ! Benzin pompasından da kaynaklanabilir.
Benzin, mezolimbik yolunu aktifleştiriyor
Benzen ve diğer hidrokarbonlar içe çekildiğinde sinir sisteminde baskılayıcı bir etkiye sahip oluyorlar ve bu da geçici, 'öforik' (euphoric) bir hisle sonuçlanıyor. Yani insanın hoşuna giden bir his oluşuyor.
Bazen contalar aşırı ısıya maruz motor yağında sızıntılar meydana gelir. Yağ sızıntıları, yağın motorun dışına çıkmasına neden olur. Yağ daha sonra motorun diğer bölgelerine de yayılır. Sızıntı yapan yağ, yüksek sıcaklıklarla temas ettiğinde yanmış yağ kokusu ortaya çıkar.
Aracın içinde yakıt kokusunu oluşturabilecek 2 seçenek var diyebiliriz. Bunlardan biri yanmış yakıt kokusu yani emisyondur. Sebebi ise egzoz manifoldundaki kaçaklar ve egzoz sitemindeki patlaklardır.2 ci sebep ise yakıt sistemi kaçakları ve yakıt deposu hava tahliyelerinin zamanla tıkanmasıdır.
Yalnızca kısa mesafeler sürün. Benzin, arabanın markası ve modeli ne olursa olsun, yağ banyosuna giderek daha sık girer. Yağ sıcaklığı çok yüksek olduğunda motor yağındaki gaz buharlaşır ve sürekli kısa mesafeler sürerseniz motor yağı benzini buharlaştıracak kadar ısınmayacaktır.
Kazara, bir şekilde motorin benzinli aracın deposuna konulsa bile sanılanın aksine çok zarar vermez. Birçok benzinli araba depolarında yüzde 10 motorin olduğunda bile çalışabilir, tabii vuruntuyu, egzozdaki siyah dumanı, yağ atmayı ve güç kaybım sorun etmezsek.
Araç yangınlarının %59'u motor bölgesinden, %35'i yolculardan, %3'ü yakıt tankından ve %2'si ise lastik veya farların ısınmasından kaynaklanmaktadır.
RÖLANTİDE BEKLEMEK DAHA İYİDİR
Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Hortumun benzinin altında olup olmadığını anlamak için diğer uca hava üfle (hortumdan benzin buharını solumamaya dikkat et) ve kabarcıkların sesini dinle. Hortumun serbest ucunu ağzına yerleştir. Bu benzin çekme yönteminde, ağzını kullanarak hortumuda emme gücü oluşturarak benzinin depodan çekilmesini sağlarsın.
Makalede, benzin istasyonlarında, otomobil tamircilerinde, benzin ya da dizel yakıtların koku ve buharı bulunan işlerde en az 3 ay çalışan erkeklerde, meme kanseri görülme riskinin 2 kat arttığı belirtildi.
Benzin lekesi su ile çitilenerek çıkmaz. Çeşitli leke çıkarıcı ürünler ile çıkarılamaz. Bu yüzden su buharı ile çözündüğünü bilmeyenler için çıkması imkansız bir leke olarak tarif edilmektedir. Sıcak suyun buharında hızlı ve sorunsuz bir şekilde çıkarılır.
Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir.
Bunu çeşitli dumanları salarak gerçekleştirir. Peki egzozdan su gelmesi normal mi? Araç egzozundan su gelmesi de ilk başta korkutucu gelse de aslında olağan bir durumdur. Elbette araç egzozundan su gelmesi motor soğuksa sağlıklıdır.
3Beyaz Duman
Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri