Sifiliz kan testleri ile kolayca teşhis edilir. Lezyonlar ve fizik muayene de teşhiste yardımcıdır. Teşhis için VDRL, RPR, TPHA-İ FTA-ABS kan testleri ve lezyonlardan alınan örneklerin incelenmesi belirleyicidir. Sifiliz düşünülen hastalardan HIV testi mutlaka istenir.
Korunma Yolları Güvenli cinsel yaşam en önemli korunma yoludur. Frengi Tanısında Kullanılan Testler; Frengi tanısı için TPHA(Treponema pallidum Hemaglünitasyon) ya da Microelisa gibi test yöntemleri kullanılır.
Frenginin 1. döneminde yani temastan yaklaşık 3 hafta sonra, bakterinin ilk bulaştığı cinsel organ etrafında tipik olarak düzgün kenarlı, ağrısız, kırmızı bir kabartı (şankır) oluşur. Bu kabartılara çoğu zaman ilgili bölgede ele gelen bir lenf nodu da eşlik eder.
Şankr olarak adlandırılan bu yaralar genellikle sert, yuvarlak ve ağrısızdır. Sekonder frengide deri döküntüsü, lenf bezlerinde şişlik ve ateş görülebilmektedir. Primer ve sekonder frenginin belirtileri hafif olabilir ve gözden kaçabilir. Latent dönemde belirti veya bulgu görülmemektedir.
Aynı zamanda ağız ve dudakta da görülebilen bu yaralar 2 ila 3 hafta sonra kadar kendiliğinden geçer. Bu nedenle pek çok kişi bu yaraları önemsemez. Enfeksiyonun bulaşmasında 6 ila 8 hafta sonrasında başlayan ikinci evre en bulaşıcı olan evredir.
İlgili 31 soru bulundu
Frengi, etkin bulaştıncı bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakterinin bulaşması için üreme organlarının mukozasında ufak sıyrıkların bulunması bile yeterlidir. Öpüşme ve ısırma, hamilelik veya kan nakli de bulaşma yollan arasında yer alır.
Sifiliz kan testleri ile kolayca teşhis edilir. Lezyonlar ve fizik muayene de teşhiste yardımcıdır. Teşhis için VDRL, RPR, TPHA-İ FTA-ABS kan testleri ve lezyonlardan alınan örneklerin incelenmesi belirleyicidir. Sifiliz düşünülen hastalardan HIV testi mutlaka istenir.
Şankr adı verilen küçük ağrısız lezyon bakterinin vücuda giriş bölgesinde ortaya çıkar ve bu lezyon hastalığı yayma potansiyeline sahiptir. Ortalama olarak şankr lezyonu 2 ile 6 haftalık bir süre boyunca varlığını sürdürür.
Erken teşhis ve tedavi edilmemiş frengi hastalığı, kalıcı olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalık, beyin ve sinir sistemi sorunlarına, kalp hastalığına, görme kaybına, işitme kaybına ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, frengi hastalığının erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.
Birinci evrede 10. ile 20. günler arasında FTA ve TPHA testleri pozitifleşir, birinci ayın sonuna doğru Nelson Testi pozitifleşir. Birinci evreden sonra tüm testler pozitifleşmektedir.
Frengi (Sifiliz) Tedavisi
Primer ve sekonder sifilizin tedavisi penisilin ile kolayca yapılır. Penisilin dünyada en çok kullanılan antibiyotiklerdendir. Penisilin alerjisi olan kişiler doksisilin, azirtomisin veya seftriakson ile tedavi edilebilir.
Frengi, cinsel temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Enfekte bir kişiyle cinsel ilişki (vajinal, anal veya oral) sırasında, partnerin vücut sıvıları (kan, sperm, vajinal sıvı) veya yaralarla temas ettiğinde bulaşır. Bu yolla bulaşan hastalıklar arasında frengi, oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Frengi, antibiyotikler ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Özellikle kas içi penisilin G (nörosifiliz için damar içi olarak verilen) tercih edilir, yoksa seftriakson kullanılır. Penisiline karşı şiddetli alerjisi olanlarda ise oral doksisiklin ya da azitromisin uygulanır.
Bunun için öncelikle doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir. Bunun yanı sıra doktorunuz muayenesini gerçekleştirdikten sonra gerek gördüğü durumda sizden VDRL testi ister. Bu test bir sağlık kuruluşunda laboratuvar ortamında yapılır.
Sistemik lupus eritematozus (SLE) derinin yanı sıra birçok organı tutabilen, vaskülit ile karakterize bir bağ dokusu hastalığıdır. SLE?de sifiliz serolojik testleri yalancı pozitif bulunabilmektedir.
Zührevi hastalıklar pek çok çeşidi bulunana ve özel uğraşılar sonucunda işe yarayan bir bölüm olmaktadır. Bu Zührevi hastalıklar Frengi bel soğukluğu, AİDS, Genital Siğil ve genital uçuk gibi pek çok durumu bulunmaktadır. Bu hastalıklar ile karşılaşan bireyler Zührevi hastalıklar bölümüne gidilmesi gerekir.
Bu hastalık erken dönemlerinde antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Bu tedavilerle frengi mikrobunun daha yıkıcı tesirler bırakmadan öldürülmesi sağlanır. İlk aşmalarında tedavi 2-3 ay sürerken ileri safhalarında 1-2 yıl sürebilmektedir.
Frengi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfında yer aldığı için başlıca bulaşma yolu cinsel yaşamdır. Sadece cinsel yaşam ile değil anneden bebeğe de bulaş göstermesi mümkündür.
VDRL testi, sifilis yani frengi hastalığı tanı ve takibi amacıyla kullanılan bir testtir. Evlilik öncesi ve kan bağışı sırasında rutin istenen testlerdendir.
Frengi Hastalığı Kimlerde Görülür? Hastalık genellikle kadınlarda ve hasta olan kişilerle ilişkiye giren bireylerde görülmektedir. Cinsel yolla bulaşan bu hastalık, hastalığı taşıyan kişilerle yakın temasta olan ve birde fazla partnerle ilişkiye giren kişilerde görülebilir.
Yumuşak Şankr olarak da adlandırılan şankroid hastalığı, haemophilus ducreyi bakterisinin yol açtığı ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kadınların ve erkeklerin cinsel organlarında ya da çevresinde genellikle birden çok sayıda ağrılı, temasla kolayca kanayan, sınırları belirli ve yumuşak tabanlı ülserler görülür.
VDRL, damardan alınan kan örneğinden test edilen serolojik bir kan testidir. Açlık veya tokluk gerektirmez ve günün herhangi bir saatinde alınan kandan test edilebilir. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında enfeksiyonların teşhisi için test edilir. VDRL testi, sifilizin teşhisi ve kontrolü için bir testtir.
Antikora bakan anti hiv elisa testi fiyatı 100 – 200 TL aralığında, p24 antijeni ve antikor testi fiyatı hiv duo ultra testi fiyatı 400 TL – 600 TL – HIV PCR Testi fiyatı 750 TL – 1000 TL arasında değişmektedir.
Özellikle sifilis ve HIV (AIDS) gibi hastalıkların tanısında kan testleri kullanılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda farklı sıvı örnekleri de test edilebilir.
*Bir kişi Frengi geçirip tedavi edildikten sonra tekrar Frengi'ye yakalanabilir, tekrar bulaşabilir ve hastalık oluşabilir. *Enfekte kişiyle cinsel temas sonrası bulaşma riski yaklaşık 1/3'tür. *Frengi olanlarda HIV enfeksiyonu yani AİDS, olmayanlara göre 2 - 5 kat daha fazla görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri