Geçmiş olsun motoru kim revize ettiyse yeniden baksın çok büyük miktarda yağ yakıyor motorunuz.
Bir kaç yerde okuduğum kadarıyla rektefiye edilmiş motorun yağını 3000 KM dolaylarında değiştirmenin sağlıklı bir uygulama olacağından bahsediyorlar.
Motor pistonlarında yer alan segmanların deforme olması, supapların zaman içerisinde aşınma sonucu zarar görmesi, emme supaplarının ve çevresinde yer alan parçaların arızalanması, uzun süre motor yağ seviyesinin olması gerekenden düşük olması motorun yağ yakmasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
YEni teknoloji araçlar yüksek devirlerde az miktarda yağ eksiltebilir.
Motorlarda karter havalandırma sistemi olur. Karterdeki yağ buharını ve blow-by gazlarını tekrar yakmayı sağlar. Bu tıkanırsa yağ kaçaklarına ve fazla yağ tüketimine sebep olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Yağ yakımı engelleyebilmek için araç sıvıları kullanılabilir. Motorun hareketli olan parçaları üzerinde ince bir tabaka mevcut bulur. Ve bu tabaka sayesinde aşınmalar ya da sürtünmeler engellenebilir. Ayrıca motorun hararet yapmasını engellemek açısından da gereklidir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir. Aynı zamanda motorun aşırı ısınması ile birlikte aracın yağ yakması durumu da ortaya çıkabilir.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Yanma Hatalarının (supap zamanlama hataları, Elektronik kontrol ünitesi hataları, Enjektör Hataları, Yakıt Pompası hataları, Turbo hataları, kötü yakıt kullanılması vb.) olması: Bu durumda yanmamış yakıt yağa ulaşarak, yağın özelliklerinin bozulmasını sağlar ve taşıyıcılığını zayıflatır.
Motor Yağı Ölçümünde Anlaşılır!
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
kesinlikle. Rektifiye edilmiş aracın motoru sıfır motor gibidir. Bilmeyen için düşebilir.
rektifiyeden sonra motoru 0 km olarak kabul edip motor bloğundaki hareketli parçaların birbirine alışması için gerekli kritik km tutarını(yaklaşık 1000 km) aracı fazla zorlamadan kullanmanız yeterlidir..
Rektifiye ne demek diye merak edenler için Türkçede düzeltme veya yenileme anlamına geldiğini belirtmek gerekiyor. Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Günümüzde çoğu yeni motor 5.000 ila 8.000 km. arasında yarım litreden az yağ tüketir. Bazı motorlar ise hiç yağ eksiltmez. Ancak kilometre artıkça ve aşınmalar hızlandıkça yağ tüketimi de doğal olarak artar. Yüksek kilometreli bir aracın 3.000-5.000 kilometrede 2-3 litre yağ tüketmesi çok gürülen bir durumdur.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır. Araba hararet yaparsa bu durum aniden yolda kalmalara neden olabilir.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Aynı zamanda yağ yakan araçlarda motor kapağı açıldığında hava üfler. Ağ çubuğu kullanarak da aracınızın yağ seviyesini kontrol edebilirsiniz. Aracınız yağ yakıyorsa, piston ve sekmanlar aşınmış demektir. Bu durumda aşınan bu parçaların daha büyük bir soruna yol açmadan değiştirilmesi gerekir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri