Yani “rektör”, “dekan”, “hoca” gibi sıfatlar ayrı ayrı saygı ifadeleridir ve bir arada kullanılmaları da alışılmış bir şey değildir. Ancak; son birkaç yılda bunların özel kombinasyonlarının kullanılmaya başlandığına ve “rektör hoca”, “dekan hoca” gibi hitap şekillerinin türetildiğine şahit olduk.
Bir topluluğa hitap ediliyorsa önce orada bulunan en üst makama sonra sırasıyla diğerlerine hitap edilir. Sayın Rektörüm, Sayın Rektör Yardımcılarım, Sayın Dekanım gibi.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Dr. Himmet Timur, Hacettepe Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi. Öğretmenlere ve öğretim üyelerine birebir ilişkilerde “hocam” diye hitap edilir; yabancı kişilerin yanında “sayın hocam” denmelidir.
Günlük yaşamda çok sık duyulan kelimeler içerisinde akademisyen gelir.
İlgili 21 soru bulundu
1)doktora eğitimim devam etmekte ve üçü profesör olmak üzere tüm öğretim üyelerimize "hocam" diye hitap etmekteyiz. hatta doktora eğitimine benimle beraber devam edenlerin çoğu öğretim görevlisi olduğu için birbirimize de "hocam" diye hitap etmekteyiz. kısaca herkese "hocam..."
Akademik ünvan, kişinin eğitim görerek ve belli sınavları başarıyla geçerek bir bilimsel tezi başarıyla savunarak o konudaki bilgi ve becerilerini ispatladıktan sonra taşımaya hak kazandığı, genellikle kısa hali adının önüne (bazı dillerde sonuna) eklenen bir ek isim ya da sıfattır.
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin. Cep telefonunuz varsa ya dışarıda bırakın ya da kapatın.
Dekan, fakültenin ve bağlı birimlerinin öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde gerektiği zaman güvenlik önlemlerinin alınmasında, öğrencilere gerekli sosyal hizmetlerin sağlanmasında, eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayını faaliyetlerinin düzenli bir şekilde ...
Rektör, bir üniversitenin akademik ve idari olarak en üst düzey yetkilisidir. Latince kökenlidir ve Latince'de 'yöneten' anlamına gelir. Sözcük, Hristiyanlık dininde kilisedeki yöneticilerden türetilmiştir. Özellikle Anglikan ve Katolik kiliselerinin bazılarında rektörler vardır.
Mevcut yasada rektörlük için en az 3 yıl süreyle profesör olma şartı vardı. 9 Temmuz 2018'de KHK ile yasa değiştirilip, 3 yıl şartı kaldırıldı.
Senior Member. Üniversitede her hocaya professor diye hitap edilebilir.
Yani en üst düzey kişinin yardımcısı, üst düzeyin bulunmadığı hallerde üst düzey gibi hitap edilmelidir. Rektör Yardımcısı, Rektör Bulunmadığı bir ortamda Sayın Rektörüm, Rektörün yanında ise Sayın Rektör Yardımcısı şeklinde hitap edilmelidir.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir.
Profesör (kısaca Prof.), en yüksek düzeydeki akademik rütbe ve akademik unvana sahip kişilere verilen unvandır.
Öğretim görevlileri, üniversitelerde öğrencilere ders verirken, araştırma görevlileri ise bilimsel projelerde yer alarak akademik kariyerlerini sürdürürler. Öğretim üyeleri, üniversitelerde profesör ve doçent unvanlarını taşıyan akademisyenlerdir.
Akademisyen, üniversite ve benzeri yükseköğrenim kurumlarında öğretimi gerçekleştiren, araştırma yapan ve özgün araştırmalarıyla alanına katkıda bulunan kişilere verilen genel mesleki unvandır. Akademik çalışmaları sosyal bilimler, doğa bilimleri veya formal bilimler alanında olabilir.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır.
Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
Öğretim üyeleri sınıfının kullandığı akademik unvanlar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre elde edilen, yardımcı doçent, doçent, profesör unvanlarıdır. 2547 sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde, bu unvanlar şöyle tanımlanmaktadır: “1) Profesör: En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.
Kadın profesörlere göre 'akademisyenlik' üniversiteye özgü bir kavramken, 'bilim insanı' her ortamda çalışabilmektedir. Erkek profesörlere göre akademisyenin eğitimci rolü ve kendini olaylardan soyutlaması 'bilim insanı' kavramından ayrılmasına gerekçedir.
Öğretmen öğrencisine hitap ederken, "Sevgili, öğrenciler, ya da değerli öğrenciler" diyebilir. İlköğretim öğrencisine “arkadaşlar” ifadesi uygun değildir. Ancak lise ve Üniversitelerde olabilir. Ama en önemlisi; "Sevgili öğrenciler, Değerli öğrenciler, kıymetli öğrenciler..., gibi, ifadeler seçilebilir.
Veliler de öğretmene öğretmen bey yada öğretmen hanım diye hitap etmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri