Hasta olup bitenin farkında değildir. Gençlerde daha nadir görülmekle birlikte 50 yaş üzeri erkeklerde daha sıktır. Ayrıca Parkinson hastalığı ve bazı dejeneratif beyin hastalığı olan bireylerde sık görülür.
REM Uykusu Esnasında Vücudun Fiziksel Aktiviteleri
Tahmin edeceğiniz üzere REM esnasında göz kapaklarınız kapalı olmasına rağmen, gözleriniz hızlı bir şekilde hareket eder. Kişinin REM evresinde olup olmadığını anlamanın EEG testi olmadan anlaşılmasının en belirgin yolu budur.
REM kelimesi “Rapid Eye Movement” ifadesinin kısaltılmış halidir, Türkçeye “Hızlı Göz Hareketi” olarak Türkçe'ye çevrilebilir. Birey uykuya daldıktan bir buçuk saat sonra gerçekleşen REM uykusu kısaca “Uykuda rüya görülen kısım” olarak tanımlanabilir.
Rem uykusu hızlı göz hareketi, paradoksal uyku ve uykunun rüya görülen evresi olarak da bilinir. İnsan uykusu dört evreden oluşur ve bu evreler döngü halinde ilerler. Rem uykusu, vücudun dinlenmesi ve beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesi için önemlidir.
Parkinson hastalarının çoğunda REM uykusu davranış bozukluğu görülür. Hatta bazen Parkinson Hastalığı ortaya çıkmadan yıllar önce REM uykusu davranış bozukluğu ortaya çıkabilir. REM uykusu davranış bozukluğu bazı antidepresan ilaçların gece alınması sonucunda da görülebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Ön belleğe alınmış olan bilgiler uykuda kaydedilir. Uyandığında çalıştığı konuları öğrendiğini fark eder. Solunum bu evrede çok düzensizdir. Tüm organlar en az enerjiyi kullanırken beynin çok fazla enerji kullandığı REM dönemini iyi geçiren birey sabah zinde, öğrenme kapasitesi ve becerisi artmış şekilde uyanır.
Düzenli egzersiz yapmak
Bilimsel çalışmalara göre haftada en az 4-5 gün 20-30'ar dakikalık egzersizler yapmak vücut direncini artırırken sağlıklı bir uykuya yardımcı olur. Yatmadan 3 saat önce yapılan egzersizler de uykuya geçiş evresinin kolay olmasını ve REM uykusunun kaliteli olmasını sağlar.
Uyku başlangıcına dönecek olursak; ilk NREM –REM siklüsü, yaklaşık 60–100 dakika sürer. İkinci ve sonraki döngüler, yaklaşık 90–120 dakika civarındadır. Sağlıklı erişkinlerde gecenin ilk 1/3'ünde derin uyku (NREM 3) baskın durumdayken; gecenin son 1/3'ünde REM uykusu baskındır.
Rem Uykusu Davranış Bozukluğu Nedir? REM uykusu davranış bozukluğu olan hastalarda bu sistem bozulur ve hastalar rüyalarında yaptıkları hareketleri yatakta uyurken de yaparlar. Bu rüyalar genellikle köpekten kaçma, kavga etme, yumruk atma, uçurumdan düşme, şeklinde korkutucudur.
Hızlı göz hareketi (İngilizce: rapid eye movement, kısaca REM) diğer adlarıyla paradoksal uyku ya da desenkronize uyku, uykunun rüya görülen evresidir.
REM Uykusu: REM uykusuyla sonlanan bu döngü gece boyunca 5 veya 6 kez tekrarlanır. Böylece gece uykusu boyunca yarım saat, bir buçuk saat aralıklarla 5-6 kez REM uykusuna geçiş yaparız. Bu evrede rüyalar görürüz. Uykunun son evresi olduğu için sabah uyanma saatine yakın REM evresinde gördüğümüz rüyaları hatırlarız.
REM (hızlı göz hareketi) dönemi, gece boyunca 90-120 dakikalık dönemler halinde tekrarlanır.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
REM uyku Davranış Bozukluğu (RDB), REM uykusu esnasında oluşan, konuşma, gülme, haykırma, yakalama, boşluğa yumruk atma, tekmeleme, ayağa kalkma veya yataktan sıçrama gibi uykuyu bozan veya yaralayıcı potansiyeli olan anormal veya yıkıcı hareketlerle karakterizedir.
Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Evre 2, uykunun yüzde 45-55'ini oluşturur. Derin uykunun başladığı Evre 3'te ise organizma kendini dinlendirir, yenilenir. İyi bir dinlenme için uykunun yüzde 20-25'ini Evre 3'ün oluşturması gerekir. Kalan yüzde 20-23'lük dönemi ise REM uykusu oluşturur.
Her ne kadar bedeniniz uykuya dalıyor gibi gözükse de henüz uykuya hazır olmayan bir beyin vardır. Aşırı düşünmek ve kaygılanmak, beynin vücuda uyarı vermesine sebep olur. Ayrıca kaslarınız da bu uyarıdan etkilenerek kasılır. Böylelikle uykusuzlukla beraber görülen uykudayken sıçrama ve titreme de gerçekleşmiş olur.
Uyku felcinin ana sebepleri arasında, uykusuzluk, uyku düzeninde farklılık, anksiyete gibi ruhsal problemler, genetik sorunlar, sırt üstü yatma pozisyonu ve maddeye bağımlılık meydana gelir. REM uykusu esnasında beden ağır uykuda olur ve zihnen rüyalar görülebilmektedir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Uyku, gece boyunca tekrarlanan 90 dakikalık dizilerden oluşur. Bir döngünün ortasında değil de sonunda uyanırsanız daha enerjik hissederek uyanabilirsiniz. Bu nedenle yenilenmiş ve zinde uyanmak istiyorsanız yattığınız saate göre 90 dakika ve katları sürelerinde uyumak tavsiye ediliyor.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Bilim insanları uykunun rüya gördüğümüz REM aşamasındaki göz hareketlerinin, rüyamızdaki sahne değişimlerine işaret ettiğini saptadı. Uzmanlar ilk kez uykunun "Rapid Eye Movement- Hızlı göz hareketi" safhasında tek tek beyin hücrelerinin faaliyetlerini kaydetmeyi başardı.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri