Ankara özel bir isimdir. Özel isimlere gelen ekler bazı kurallara uyularak yazılmalıdır. "Ankara'da" ifadesinde geçen "-de" eki bulunma hal ekidir. Bu ek Ankara gibi şehirlere eklendiğinde kesme işareti ile ayrılmalıdır.
< > 'Ankara' sözcüğü özel isim olduğu için durum eklerinden, yönelme hali eki olan -e/-a aldığında, bu ek kesme işareti ile ayrılmalıdır.
Gelen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır. Sorunuzun cevabı Ankara'dan olacaktır. Ankara kelimesi özel isimdir. Bu nedenle yanına almış olduğu ek kesme işareti ile ayrılarak yazılmaktadır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
"-da, -de" eki de bulunma hali belirten bir çekim ekidir. Bu yüzden "Ankaradayım" kelimesinin doğru yazılışı, "Ankara'dayım" şeklindedir.
İlgili 26 soru bulundu
İstanbullu kelimesi birleşik yazılırken "İstanbul'da" yazımında kesme işaretine başvurulmasının sebebi yeni bir kelime türemiyor olmasıdır. İstanbullu kelimesindeki -li yapım ekidir ve söz konusu şehri ifade etmez, o şehirden olan bir kimseyi nitelemiş olur.
Doğru Cümlede Kullanımı:
Ben Ankaralıyım, Ankara'da doğdum ve büyüdüm.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
“de”nin Yazımını Kolaylıkla Nasıl Ayırt Edebiliriz? “de”nin yazımını ayırt etmenizi sağlayacak pratik yöntem şudur; Eğer cümle içinde yer alan “de”yi çıkardığınızda cümlede bir anlam bozukluğu oluşmuyorsa bağlaç olan “de”dir ve ayrı yazılır. Eğer anlam bozukluğu oluşuyorsa hal eki olan “de”dir ve bitişik yazılır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
TDK kurum adlarına getirilen ekleri ayırmada kesme işareti kullanma kuralını kaldırdı.
ŞEHİRLER ARASI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin şehirler arası mı, şehirlerarası mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı şehirler arası şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
Yapım eki alan kelimeler de farklı bir anlam kazanacaktır. İstanbullu kelimesi "İstanbul şehrinde doğan" anlamına gelir. İstanbullu kelimesinin İstanbul'lu şeklinde yazıldığı da görülür. Fakat kelimenin doğru yazımı "İstanbullu" şeklindedir.
Dil bilgisinde yer alan bazı istisnai durumlar sebebiyle Türkiye'de bitişik mi yazılır sorusu oldukça merak edilir. Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım)
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesini ziyaret ettiğimizde bu kelimenin doğru yazılış stilinin “olsa da” şeklinde olduğunu görmekteyiz.
"Ankara'da" ifadesinde geçen "-de" eki bulunma hal ekidir. Bu ek Ankara gibi şehirlere eklendiğinde kesme işareti ile ayrılmalıdır. Bu kelime genellikle Ankaradadır şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara'dadır şeklinde olmalıdır.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
✦ Annemde / Annem de nasıl yazılır ? ↝ Hitap olduğu için ayrı yazılır. ↝ Annem de şeklinde yazılır. ⇏ Bağlaç olan de ayrı yazılır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Belirli bir tarihe bağlanmayan/yanında rakam bulunmayan gün ve ay isimleri küçük harfle başlar: Bu yıl okullar haziranda kapanacak. Sınavlar mayısta yapılacak.
Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Şehir, köy, mahalle, dağ, tepe, deniz, göl, ırmak, su, çay vb. kelimelerle kurulmuş sıfat tamlaması ve belirtisiz isim tamlaması kalıbındaki yer adları bitişik yazılır: Akşehir, Eskişehir, Suşehri, Yenişehir; Atakent, Batıkent, Konutkent, Korukent; Çengelköy; Yenimahalle; Karadağ, Uludağ; Kocatepe, Tınaztepe; Akdeniz, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri