Eski uygarlıkların kültürlerinde büyük yer edinmiş olan Sirius, mevsim geçişlerinde, gemicilerin pusulalarında ve mitolojilerde de bol bol kullanılmıştır. Mavimsi beyazımsı bir yıldız olmasına karşın atmosferimizdeki etkileşimler sebebiyle sürekli göz kırpar ve hafif renk değişimi algısı yaratır.
Yıldızın rengini, çekirdek bölgesindeki nükleer reaksiyonun miktarı belirler. Büyük ve sıcak yıldızlarda bu reaksiyon çok fazla olduğu için yıldız da orantılı olarak o kadar fazla ısınır ve rengi de bununla bağlantılı olarak kırmızıdan maviye doğru (sırasıyla kırmızı, sarı, beyaz, mavi) değişir.
Genel olarak yıldızların rengi sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır.
Sirius ilk bakışta tek bir yıldız gibi görünmektedir. Oysaki Sirius yıldızı Sirius A ve Sirius B olarak isimlendirilen iki yıldızın birleşimidir. İslamiyete göre bu yıldızın Rabbi'nin de Allah olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden bu yıldızdan Kuranı Kerim'de birçok surede bahsedilmektedir.
Yanıp sönme gibi algıladığımız durum aslında yıldızların parlaklığında çok kısa zaman aralıklarında ortaya çıkan değişimlerdir. Geceleri gökyüzüne baktığımızda yıldızların yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin nedeni Dünya'nın atmosferinde, sıcaklık değişimleri nedeniyle meydana gelen düzensizliklerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Küçük yıldızlar, yaşamlarının sonuna geldiğinde sakin bir patlamayla ölürler. Ancak Güneş'ten milyonlarca kat daha büyük olan yıldızlar, ömürlerinin sonunda büyük ve korkunç bir patlamayla ölürler ve enerjilerini uzaya salarlar. Bu patlamaya süpernova patlaması denir.
Aslında yıldızlar sürekli olarak ışık yaymaktadır. Yani uzaydaki bir astronot yıldızları hep aynı parlaklıkta görmektedir. Bir yıldızın ışığı atmosferden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılmaktadır. Bu da dünyadan bakıldığında ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur.
Sahip oldukları ileri derecedeki astronomi bilgileri ile bilim dünyasını hayrete düşürdüler. Bu gizemli kabile, Dogonlar ile tanışmaya hazır mısınız? Dogon kabilesi Afrika'nın Mali Cumhuriyetinde yaşar. Kabilenin nüfusu 250.000 civarındadır.
Güneşten 23 kat daha parlak ve 50 kat daha büyük olan şira, gökyüzünün en parlak yıldızı kabul edilir. Doğuş zamanı ay ile hemen hemen aynı olan şira, Şubat ve mart aylarında dünyanın her yerinden çıplak gözle görülebilir. Şira yıldızı dünya çapında sirius adıyla bilinir.
Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur.
Daha yüksek sıcaklıklara sahip cisimler daha fazla enerji yaydığı için daha mavi renkte görünürler. Bunun nedeni, yüksek sıcaklık, ışığın daha kısa dalga boylarında yoğunlaşmasına ve bu da mavi renkte bir ışık yaymasına neden olur.
Rüyada yıldız kaydığını görmek kişiler tarafından oldukça sevilen birinin veya büyük bir makama sahip olan birinin ölmesine veya görevini bırakmasına delalet eder. Rüyada bir anda birçok yıldızın kayması toplum içerisinde yaşayan önemli insanların değerinin bilinmemesine işaret etmektedir.
Şu an bilinen en büyük yıldız, yarıçapı Güneş'in 1708 katı olarak tahmin edilen UY Scuti'dir.
Tayf ve sıcaklık
Yani yıldızın rengi, sıcaklığının bir göstergesidir. Örneğin, Harvard tayfsal sınıflama sisteminde O yıldızları mavidir ve sarı olan G yıldızlarından daha sıcaktır. M yıldızları kırmızıdır ve O, B, A, F, G, K yıldızlarından daha soğuktur.
Nycto (gece) ile philia (sevgi) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor niktofili.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
Robert Temple'a göre (Sirius Gizemi), Dogonlar bazı çirkin, amfibik uzaylılarolan Nommolarla yaklaşık 5,000 yıl önce temas kurdular. Uzaylılar, Dünya'ya 8.6 ışık yılı uzaklıkta, Sirius'un yörüngesindeki bir gezegenden, bilinmeyen bir sebepten ötürü geldiler.
Bize 8,6 ışık yılı uzaklıkta olan Sirius, Orion Takımyıldızı'nın yanında çıplak gözle rahatlıkla görülebilir.
Sirius bu parlak görünümünü aydınlatma gücünün yanı sıra Güneş Sistemi'ne yakınlığına borçludur. Güneş'e 2,6 parsek (8,47 ışık yılı) uzaklıkta oluşundan dolayı, Sirius sistemi uzaydaki yakın komşularımızdan biridir. Sirius kütlesi bakımından Güneş'in iki katıdır ve 1,42'lik bir mutlak kadir değerine sahiptir.
Mısır din sisteminin temelini oluşturan Sirius, astronomi, mitoloji ve okültizm alanlarının en önemli sembollerinden biri olmuştur. Eski uygarlıklarda sıklıkla karşımıza çıkan Sirius; Türk mitolojisinde Kutsal Kurt Asena, Roma mitolojisinde Romulus ve Remus'u emziren kurt ve Mısır'da Anubis tanrısı olarak geçmektedir.
Kuran-ı Kerim'de Sirius
Sirius (Şi'ra) yıldızının Kuran'da geçmesinin önemli bir anlamı vardır. Sirius yıldızı görünür bakımından gökyüzündeki en parlak yıldızdır ve Canis Major Takımyıldızı'ndadır. Bahsi geçen Necm Suresi Mekke döneminde inmiştir. 62 âyettir.
Her durumda Güneş'ten 8-29 kat kütleli yıldızların çekirdeği sönünce çökerek nötron yıldızına dönüşür. Bu durumda elektronlar sıkışarak atom çekirdeklerinin üstüne çöker, protonlarla birleşip nötronları oluşturur. En azından nötron yıldızının dış çekirdeği neredeyse tamamen nötronlardan oluşur.
Gece gökyüzündeki tüm cisimleri görmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışık değil, ay ışığı ve yazın yüksek yerlerde kutuplardan sızan ışıklar da tam karanlığı engellediğinden gökyüzünde fazla yıldız görülemiyor.
Yıldızları gündüz göremiyoruz ve bunun nedeni atmosferimizde gizli. Atmosferimiz ışığı saçarak büyük bir parlama yaratıyor. Aslında süreç, geceleri şehir ışıklarının yarattığı ışık kirliliği ile aynı mantıkta ilerliyor. Atmosferin saçtığı ışık, yıldızların ışığından daha baskın hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri