Narin ve renkli çamaşırlar için en doğru tercih olan Domol Sıvı Deterjan, giysileriniz üzerinde derinlemesine temizlik etkisi bırakır. Çıkmak bilmeyen en güçlü lekeleri bile tek yıkamada çıkaran deterjan, diğer deterjanların aksine çamaşırlar üzerinde herhangi bir kalıntı bırakmaz.
Öncelikle çamaşır çamaşırdır şeklinde ifade etmek gerekir. Yani elbette renkliler için özel olarak kullanılan bir deterjanı beyazlar için de kullanmak mümkün.
Koyu renkli giysilerini pamuklu programda yıkamayın, suyu az kullandığı için giysiler birbirine daha fazla sürtünüyor bu da renkleri açıyor. Sentetik programı deneyebilirisniz eğer makinenizde varsa pamuklu veya sentetik program ile birlikte ilave su düğmesini kullanın. Benim diğer önerim de Fairy bulaşık deterjanı.
Siyahlarla renklilerin bir arada yıkanması önerilmemektedir. Ayrıca, beyaz giysilerin renkli deterjanlarla yıkanması da önerilmez.
Çamaşırlarda renk senkronizasyonunu iyi yapmak gerekir ve renk vermediklerinden emin olmamız lazım. İlk alınan kıyafetler hiç giyilmeden ılık suyla ve Rinso Capcanlı Renkler çamaşır deterjanı ile yıkamanızı öneririm.
İlgili 17 soru bulundu
"Renkliler için en iyi deterjan hangisi?" diye soracak olursanız canlı renkleri koruyan Omo Active Fresh Toz Çamaşır Deterjanını önerebiliriz. Renkli kıyafetleriniz için en etkili leke çıkarma ve renk koruma imkânını sunan toz deterjan, tek yıkamada etkisini göstermeye başlar.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Doğru Deterjanı Tercih Edin
Bazı deterjanların üzerinde çamaşır suyu ibaresinin yeterli ve renk soldurmayacak derecede olduğu yazılsa da koyu renkli çamaşırlarınızda kullanmamaya özen gösterin. Çamaşır suyu katkılı deterjanlar açık renkli çamaşırlar için daha doğru bir tercihtir.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Renkli çamaşırlar için kullanacağınız toz deterjanlar hassastır, içerisinde hassas maddeleri içerir bu sayede renkliler akmaz. Fakat beyazlar için kullanacağınız toz deterjanın içeriği çok güçlüdür.
Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir. Mümkünse sıvı deterjanlar tercih edilmelidir, çünkü toz deterjanlar zamanla renkliler de solma yapabilir. Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır.
Orijinal deterjanlarda ambalajın üzerindeki renkler silinebilir. Ama sahte deterjanların ambalajlarının baskısı duvar boyası gibidir. Sahte deterjanı elimize aldığımızda irili ufaklı granül şeklinde topaklı olduğunu görürüz. Orijinalini elimize aldığımızda kadifemsi bir his verir ve hepsi aynı formdadır” dedi.
Makinenin deterjan gözüne beyazlar için özel üretilen bir deterjan koymalısınız. Beyazlatıcı pigmentler sayesinde daha beyaz çamaşırlara ulaşabilirsiniz. Yumuşatıcı kısmına ise ferah kokulu çamaşırlar için yumuşatıcı eklemeyi unutmayın.
Genel olarak renkliler ile beyazları aynı anda yıkamak sakıncalıdır. Özellikle koyu renkler yüksek ısıda yıkandığında gevşer ve bunun sonucunda eğer çamaşırlar arasında beyaz renkli kıyafetler varsa onlara bulaşır. Bu da en istenmeyecek durumdur.
Renkli çamaşırları yıkarken en fazla 800 devirde sıkmaya ayarlamanız, kıyafetlerin yıpranmasını önlemeye yardımcı olacaktır. *Renkli çamaşırlarda kısa programlar yeterlidir. Eğer çamaşırlarınız çok kirli değilse kısa programda yıkamanız daha iyi sonuç almanızı sağlar.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Siyah renkli kıyafetlerimiz için mutlaka renklilere uygun granül deterjanlar tercih edilmelidir. Hassas siyahlar içinse siyah giysiler içinözel olarak üretilen sıvı deterjanlar tercih edildiğinde sonuçlar daha memnun edici olmaktadır.
Sonuçlara inanamayacaksınız. Karbonat beyaz giysilerinizi parlatmanın yanı sıra, renkli kumaşların görünümünü geliştirir ve giysilerinize zarar vermeden kötü kokuları ortadan kaldırır. Karbonat, aynı zamanda çamaşır yıkamak için kullanılan suyu da yumuşatır.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Kıyafetinize Uygun Hassas Deterjan Seçin
Hassas kıyafetler için çamaşır deterjanı elde yıkama işlemine uygun olarak seçilmeli. Çamaşırlarda deterjan seçerken, elde yıkama toz olanlardan da kullanabilirsiniz. Dantel, ipek, ince örülmüş ya da yün gibi malzemeler, elde yıkandığında daha büyük özen istiyor.
- Beyaz kıyafetleri yıkarken lekeleri çıkarmak için çamaşır suyu çok etkili olacaktır. Ancak çamaşır suyunu renkli kıyafetler için asla kullanmayın. Koymanız durumunda renkli kıyafetlerinizin renklerini bozacaktır.
Fotokimyasal bir reaksiyon olan renk solması; ışığın ultraviyole etkisine maruz kalan kumaşın yapısındaki boyarmadde moleküllerinin aktifleşmesi ile renk bileşenlerinin bozulmasıdır. Bir kumaşın renk atması, rengin ışık haslığı derecesi ve maruz kaldığı ultraviyole ışığın miktarıyla doğru orantılıdır.
Yapmanız gereken tek şey, ıslak kıyafetlerinizi kurutucuya koymadan önce birkaç parça buz küpünü makinenin içine atmak. Kurutucu içerisinde eriyen buzların buharı kıyafetlerinizin kırışmamasına yardımcı olur. Siz de kurutucudan çıkan kıyafetlerinizi ütüleme işlemine gerek kalmadan rahatlıkla giyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri