Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Damlaya damlaya göl olur atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Küçük şeyler birike birike büyük varlıklar oluştururlar. Küçük şeylerin önemini bilmeli, onları çarçur etmemeliyiz.
İlk başta küçük bir avuçtu ama zamanla biriktirdikleri, büyük bir çuval dolusu oldu. ◾ Sonunda, adam çuvaldaki taneleri sattı ve iyi bir fiyat aldı. Küçük şeyleri çöpe atmayıp biriktirmenin ne kadar önemli olduğunu öğrenmişti. "Damlaya damlaya göl olur" sözü de tam olarak bu anlamda kullanılır.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
İlgili 24 soru bulundu
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Cevap: azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir.
Tasarruf: Damlaya damlaya göl olur. Küçük tasarrufların, birike birike büyük sermayeleri oluşturacağı; küçüktür diye ihmal edilen her şeyin de büyük kayıplara yol açacağına işaret eden bir atasözüdür (Pala, 2010, s. 79-80).
Öğretmenine utanıp; sabah evden acele çıktığını ve yanlışlıkla ödevini evde unuttuğunu söylemişti. Öğretmen ise Mehtap'ı durumun yeniden tekraranmaması konusunda uyarıp ardından ise "Bak Mehtap, sabah acelee ettiğin için ödevini unuttun. Bu durumu bir atasözü ile ifade edebiliriz: Acele işe şeytan karışır." demişti.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
''İyi dost kara günde belli olur'' sözü ile gerçek ile sahte dostların kötü günlerde anlaşılabileceği vurgulanır. Çünkü dost gibi görünüp de aslında öyle olmayan insanlar, zor günlerinde insanı yalnız bırakırlar. Bu tür insanlar diğer insanlarla genelde menfaat sağlamak için arkadaş olurlar.
Görünen köy kılavuz istemez atasözü, her şeyin ortada olduğu, açık durumların tekrardan açıklanmaya gerekmediği anlamına gelmektedir.
Deyim. [1] Çok acıkmak.
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır, uzun süre aynı ortamı paylaşan ve vakit geçiren kişilerin, birbirlerinin huylarından karakterinden etkileneceğini anlatan bir atasözüdür.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Zamanı, yeteneği, eşyayı ve tabii ki parayı verimli kullanmak, israf etmemek… Böyle bakıldığı zaman, tasarruflu olmak bir yaşam biçimini ifade ediyor.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Sakla Samanı Gelir Zamanı Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hayatta sahip olduğumuz her şeye mutlaka bir gün ihtiyaç duyarız. Elimize geçen her şey mutlaka başka bir durum için gerekli olur. Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen de tam olarak budur.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İşi yapacak olanda yeteri kadar güç bulunmadıkça başkalarının küçük katkılarıyla sürekli ve büyük bir iş yürütülemez.
Ayağını Yorganına Göre Uzat sözü de bir atasözüdür. Ülkemizde insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Keskin Sirke Küpüne (Kabına) Zarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: öfkeli, sert kimsenin zararı kendisinedir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
[1] “durum ne olursa olsun, doğru olan, gerçek olan söylenmeli” anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri