Sirke, kötü kokuları giderir ve çamaşırların daha taze kokmasını sağlar. Sirke, renkli kumaşların renklerini korur ve solmalarını önler. Sirke, bakterileri öldürür ve çamaşırların daha hijyenik olmasını sağlar. Çamaşırlara sirke eklemek için, yıkama makinesinin yumuşatıcı bölmesine biraz sirke ekleyebilirsiniz.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Son durulama döngüsüne 1/2 bardak damıtılmış beyaz sirke eklenmesi, yıkanabilir siyah giysilerin donuk görünmesine neden olan sabun ve deterjan kalıntısını giderir. Giysilerdeki kötü kokuları, yıkama döngüsüne 1/2 bardak damıtılmış beyaz sirke ekleyerek yok edebilirsiniz.
Kahve, çikolata gibi inatçı ve kalıcı lekeler
İnatçı lekelerin ne kadar yıkarsanız yıkayın çıkmamasından şikayetçiyseniz bir de beyaz sirkeye şans verin. Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak.
Beyaz sirke tercih edebilirsiniz. Eğer evde farklı sirke türleri varsa onlarla da temizlik işlemini yapabilirsiniz. Karbonat ve sirkeyi karıştırdıktan sonra makinenin iç kısmına boşaltın. Dilerseniz deterjan bölümüne de ekleyebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Beyaz sirke, çamaşırların üzerine sinen küf ve sigara kokularını çıkarmak için de idealdir. Bunun için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan yarım bardak beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Kıyafet üzerinde lekelenen bölgeye bir miktar beyaz sirke dökün. Leke büyükse bölgeyi nemli bir bezle ovalayabilirsiniz. Beyaz sirkenin kumaşa zarar vermeden lekeyi çıkardığını görebilirsiniz.
Dezenfektan rolü ile meyve ve sebzeler ile birlikte ütü, halı, tencere ve tava gibi eşyaların hijyeninde de kullanılır. Sirke ve su karışı ile cam ve çeşitli yüzeylerin parlatılmasını sağlayabilirsiniz. Çaydanlık ve cezve gibi eşyaların kirecini temizleyebilirsiniz.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar. En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur. Oysa, sirke bu işlevleri yerine getiremez. Üstelik sirkenin makineye zararları oldukça fazladır.
Klor içermediği için renkli ve hassas çamaşırları da yıpratmaz ve soldurmaz. Sudaki kireci azaltarak makinenizin hasar görmesini engellemeye yardımcı olur.
Sirkeli su ile yıkanmak için normal banyonuzu yapmanız gerekir. Daha sonra banyodan çıkmadan evvel, durulanma suyunuzun içerisine yaklaşık yarım çay bardağı kadar sirke koymalısınız. Bu uygulama için genelde elma sirkesi tercih edilmektedir. Ancak elma sirkesi yoksa üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.
Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Vatandaşlar arasında doğru bilinen bazı yanlış tutumlar olduğunu anlatan Çalıkoğlu, şöyle konuştu: "Yanlış uygulamalardan biri, sirkeli suyla duş almak. Bu uygulama vücudumuz için çok yanlış. İleri derecede kızarıklık, kuruluk ve tahriş yapabilir.
İç çamaşırlarında bulunan izlerin geçmesi için makinede yıkanmadan önce 1 gün boyunca deterjanlı suda bekletmek gerekir. Leke çıkarıcı ürünlerle çitilenen çamaşırlar, kirleri iyice yumuşadıktan sonra makinede yıkanır. Beyaz kumaşlarda renklerin açılması için çamaşır suyu kullanılır.
Koltuk temizleme yöntemlerinden bir diğeri de sirkeli sudur. Pek hoş bir kokusu olmasa da etkili bir temizleyendir. Sirke birçok yerde ev temizliğinde kullanılmaktadır. Bakteri ve mikropları yok etme özelliği ile kumaş lekelerinin temizlenmesi tavsiye edilir.
Ev yapımı leke çıkarıcının hazırlanışı; Sprey şişesine beyaz sirke, limon suyu ve bulaşık deterjanını koyuyoruz. Sirke ve bulaşık deterjanının üzerine, daha önce hazırlamış olduğumuz ılık suyu ekliyoruz.
Pirinç sirkesi, Japon mutfağında çok sık kullanılan ve temizliğin olmazsa olmazlarından olan bir sirke çeşididir. Halk arasında beyaz sirke olarak da bilinen pirinç sirkesinin faydaları saymakla bitmez.
Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır. Akne gibi bakteri üremesi ile artan cilt sorunlarının tedavisinde destek olarak kullanılabilir.
Beyaz sirke elma ve üzüm sirkesine göre daha keskin bir sirke çeşididir. Çok fazla alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer diğer türlerden ayrışır. Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır; turşularda ve salatalarda beyaz sirke kullanımı yaygındır.
Cilde İyi Gelir: Üzüm Sirkesi
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
Tuz, elma sirkesi ve limon karışımını yaparak, kötü enerjilerden uzaklaşabilirsiniz. Bu karışımı yapmak için; bir su bardağının için su, bir çay kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı tuz koyun. Bu karışımı karıştırmadan yattığınız odada, yatağın altına koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri