Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olması anlamına geliyor. Her iki gözün iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de farklı renklerde oluyor, yani
Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha azdır.
Kahverengi gözler bütün göz renklerinden daha eskidir.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Yalnız Çinlilerin değil, Orta ve Güneydoğu Asya'da yaşayanların, Japonların hatta Eskimoların da gözleri çekiktir. Aslında göz yapısı bütün dünyada aynıdır. Farkı yaratan göz kapaklarıdır. Çekik gözlü diye nitelendirilen ırklarda gözün üzerindeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gözün üstüne daha çok inmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Karatay tarafından yapılan bir araştırma, eski Türk tipinin sanılanın aksine sarışın olduğunu gösterdi. Sonuçlarını 'Türklerin Kökeni' adlı kitabında toplayan Karatay'a göre, çekik gözlülük Türklerin sonradan gelişen bir özelliği.
Dünya çapında en fazla görülen göz rengi yüzde 55 ile kahverengi olurken, en nadir rastlanan göz rengi yüzde 1 ile gri gözler oldu.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Kurtlar dışında başka hayvanlarda da bu renk gözler ortaya çıkmaktadır. Yüksek oranda lipokrom olması ve düşük melanin olması bu rengin çıkmasında etkendir. Bu renk insanlarda çok nadir olarak ortaya çıkabilen bir göz rengidir. Yeşil gözlerden çok daha nadir olarak binde bir rastlanabilecek bir durumdur.
Siyah göz diye bir göz rengi yok. Göz rengi, iris adı verilen renkli halkanın içindeki pigment miktarına ve şekline bağlıdır. Genellikle, insanların göz rengi kahverengi, mavi, yeşil, gri veya açık kahverengidir. Bazı insanların göz rengi ise farklı tonlarda veya karışımlarda olabilir.
Yeşilden daha az yaygın olan başka bir renk olduğu ortaya çıktı. Eskiden mavinin bir tonu olarak görülüyordu ama artık ayrı bir göz rengi olarak belirlendi ve bu değişiklik nedeniyle gri, en nadir göz rengi olarak listenin başında yer alıyor.
Düzenli olarak organik bal tüketmenin gözlere daha açık ve doğal bir renk kazandırdığı belirtiliyor. Ayrıca balın sağlık açısından başka faydaları da olduğunu belirten bilim insanları, balın vücutta reflüyü azalttığını ve enfeksiyonlarla savaşma da büyük bir rol oynadığını söylüyor.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
World Atlas'ın verilerine göre, kahverengi göz rengi, insan nüfusunun yüzde 70 ila 79'unu kapsayan en yaygın göz rengidir. Mavi, dünya çapındaki insanların yüzde 8 ila 10'unda yaygın ikinci ve ela ve kehribar her ikisi de yüzde 5'inde görülüyor.
Dünyadaki herkes kahverengi gözlere sahipti. Sonrasında 6.000 ila 10.000 yıl önce, Karadeniz dolaylarında bir kişi, göz renginde ufak bir gen mutasyonu geçirdi. Bu mutasyon ile insan ırkında bilinen ilk mavi gözlü kişi oldu.
Yeşil gözler, mavi ve kahverengi gözlerin arasındaki bir renk tonudur. Bu göz rengi, pigmentasyonun bir sonucu olarak oluşur. Gözün iç kısmındaki melanin miktarı, göz rengini belirler. Yeşil gözlüler, mavi gözlülerden daha fazla melanine sahiptirler, ancak kahverengi gözlülerden daha azına sahiptirler.
Sanılanın aksine insan gözünün tamamen siyah olması imkansızdır. Sadece giydiğimiz kıyafetlere ya da ışıklandırmaya bağlı olarak gözlerimiz siyahmış gibi görünürler. Göz rengimiz doğduğumuz andan itibaren 3 yaşına gelene dek değişime uğrar. Ancak bilinenin aksine insanların tamamen siyah gözlü olması imkansızdır.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir. Ayrıca her çeşit ela gözde mavi ve yeşil gibi az pigment barındırır.
Fahriye Evcen ise koyu olan göz rengini iki ton açtırmış. Hatta doktora bu operasyon için giden arkadaşıma örnek olarak kendisini vermişler.
Tedavi amaçlı olarak yapılan müdahalelere ise dinimizde izin verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle; yalnızca güzel görünme maksadıyla ve kozmetik kaygılarla melanin azaltıcı müdahalelerde bulunmak ve cilt veya göz rengini değiştirmek dinen uygun değildir.
Yaş ilerledikçe renk tonlarında değişim gözlenebiliyor. Belirli renklerde yaşanan değişim, yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkıyor.
Tüm insanların gözleri aslında kahverengidir
Gözlerimiz mavi, yeşil ve ela gibi çeşitli renklere sahip olabilir, ancak bu pigmentler insan gözünde asla bulunmaz. Her şey iriste (göz bebeğinin etrafındaki halka) bulunan melanin miktarına bağlıdır.
Mor göz iris hücrelerindeki melanin eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Sözü edilen renk, kan damarlarının arka kısmından retinanın arka kısmına doğru yansıtılan ışık sonucu oluşmaktadır.
3. Gri gözler: Çok ender olarak rastlanan gri gözler aslında mavi rengin bir türüne ait. İki farklı karakteri bünyesinde taşıyan gri renk gözlere sahip insanlar hakkında söylenebilecek en önemli şey, herkesten sakladıkları bir yönlerinin olduğu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri