Renkli gözlü olmak bir hastalık mıdır? Açık renkli gözlere sahip olmak bir hastalık değildir ve toplumdaki bazı yanlış kanıların aksine açık renkli gözlü kişilerin koyu renkli gözlü kişilere göre daha çok göz hastalıklarına yatkın olduğu anlamına gelmez. Fakat göz rengini etkileyen çeşitli bozukluklar tanımlanmıştır.
Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olması anlamına geliyor. Her iki gözün iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de farklı renklerde oluyor, yani heterokromi durumu ortaya çıkıyor.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Kahverengi göz: Koyu kahverengi göze göre çok daha az görülen göz rengidir.
Halk arasında sıklıkla mavi göz diye ifade edilen, bilimsel adıyla mavi sklera adı verilen durum vücutta ya da gözde bazı sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilen bir bulgudur. Yani mavi göz (mavi sklera) kendi başına bir sorun olmaktan ziyade başka sorunların habercisi ya da bulgusu olması açısından önemlidir.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Yeşil gözleriniz varsa, bundan mutlu olmanız için iyi bir nedeniniz var. Yeşil renk sıklıkla gıpta ile ilişkilendirilse de (hatta Shakespeare'in Othello karakteri bile kıskançlığa "yeşil gözlü canavar" der), pek çok kişi yeşili en çekici göz rengi olarak değerlendirmektedir.
Pembe göz, konjonktiva, gözün beyaz kısmı ve iç göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Küçük bir enfeksiyondur ve kötü görünse de genellikle ciddi değildir. Yine de, çocuğunuz pembe göz belirtileri gösteriyorsa, bir doktora görünmeniz önemlidir.
Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır. Ancak renkli gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bebekleri olabileceği gibi, kahverengi gözleri olan anne babanın renkli gözlü bebekleri de olabilir.
Ela gözlerin yaklaşık dörtte üçü, koyu kahverengi halkayla çevrilidir. Ortası daha çok altın, yeşil ve kahverengidir. Ela gözün, renk karışımına göre 4 farklı çeşidi vardır. Kahverengi, yeşil, gri ve mavi ile de birlikte anılır.
Anneden ve babadan gelen genlerin çekinik ya da baskın oluşu bu karakterleri belirler. Dolayısı ile bebeklerin göz rengi de ebeveynlerinden gelen genlerin etkisi oluşur. Anne ve baba kahverengi gözlere sahipse, daha önceki nesillerde de açık renkli göze sahip olan kimse yok ise bebeğin göz rengi kahverengi olur.
Göz renginin değişmesi imkansız bir durum değildir. Göz renklerinin değişmesi tamamen yaşla ilgili bir konudur. Yaş ilerledikçe renk tonlarında değişim gözlenebiliyor. Belirli renklerde yaşanan değişim, yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkıyor.
Soğuk algınlığı zamanlarında zencefil ve imon ikilisine katılan bal, kahvaltıların da vazgeçilmezi. Vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında cesur bir şovalye gibi güçlü olan bal, zamanla gözlerimizin daha açık ve doğal bir renk kazanmasına zemin hazırlar.
Göz rengi, bir kişinin genlerindeki varyasyonlarla belirlenir. Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Yaşamın ilk birkaç yılında, iriste daha fazla melanin birikerek mavi gözlerin yeşile, elaya veya kahverengiye dönmesine neden olabilir. Gözleri maviden kahverengiye dönen bebeklerde önemli miktarda melanin gelişir. Yeşil gözlü veya ela gözlü olanlarda ise biraz daha az melanin gelişir.
Ela göz rengi için en çok yakışan far tonlarını sizin için bir araya getirdik. - Mor, mürdüm ve eflatun tonları, ela gözlerin yeşil tarafını belirgin olarak vurgular. Bu renk farların koyu tonları gözlerinizi yeşil gibi gösterebilir. - Altın sarısı ve bronz tonlar ela göz rengine paralel renklerdir.
Bazı insanlar yaşlandıkça veya çevresel faktörlere maruz kaldıkça göz renklerinde hafif değişiklikler fark edebilirler. Özellikle bebeklerde göz rengi doğduklarında belirgin olmayabilir ve zamanla daha netleşebilir.
Yeşil göz rengi, genellikle anne ve babadan gelen genetik materyallerin kombinasyonu sonucu oluşur. Yeşil gözler, iki ayrı genin birleşmesi sonucu meydana gelir. Bu genler, hem mavi hem de kahverengi gözlerin genlerini kodlayan genlerle birleşir.
Sonuç: Kahverengi Gözlerin Gerçekten Yeşile Dönüşebilmesi
Göz rengi genellikle anne ve babadan gelen genlerin kombinasyonuyla belirlenir ve daha sonra büyük ölçüde değişmez. Ancak, bazı insanlar yaşlandıkça hafif bir değişiklik fark edebilirler.
Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Dr. Kılıç “Renkli gözlü kişilerde kızarıklık görülme oranı koyu renk gözlü kişilere göre daha fazladır. Bu nedenle renkli gözlü kişilerin uzun süre güneşte kalmaması ve güneş gözlüğü kullanımına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.
Melanin pigmentinin az olmasından dolayı, renkli gözlü kişilerin gözleri, güneşin ultraviyole ışınlarına karşı daha hassas. Açık gri ve mavi gözler ise en çok zarar görebilecek olanlar. Güneş, mor ötesi yani ultraviyole denilen ışınlarıyla göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri