Sıcak bölgelerde yetişebilen bu bitkinin evde yetiştirilmesi için yeterli güneş alması gerekecektir. Hurmanın çekirdeklerinin çimlenmesi için gerekli koşulları sağladığınızda, 15- 20 gün sonunda çimlenmeye başlayacaktır.
Bir kap içerisine ıslak talaş doldurulur ve şişen çekirdekler buraya koyulur. Belirli aralıklarla spreyle su sıkılarak, talaşın nemli kalmasını sağlamak önemlidir. Yaklaşık bir ay sonra hurma bitkisi çimlenmeye başlayacaktır. Tohum çimlendikçe üzerinde yeşil sivri sapları çıkmaya başlar.
Hurma ağacı çekirdeğini öncelikle filizlendirmelisiniz. Çekirdeği filizlendirmek için plastik kap kullanabilirsiniz. Plastik kap içinde, çekirdeğin çevresini saracak şekilde suyun içinde filizlenme dönemini tamamlayabilirsiniz. Filizlenen çekirdeği, uygun toprağa ekerek büyümesini sağlayabilirsiniz.
Ancak yetiştirilecek olan, hurma ağacı fidesi ise durum elbette daha farklı cereyan edecektir. Bunun için hurma çekirdeği plastik bir kapta çimlenmesi için 3 gün boyunca ılık suda bekletilir. Ardından çekirdek, altları delik olan bir kabın içerisine, toprağın minimum 10, maksimum 20 cm altında kalacak şekilde dikilir.
Birçok hurma çeşidi tohumdan büyüyen ağaçlardan tescil edilmiştir. Küçük meyveli kara hurma (diospyros lotus) çekirdeğinden yetişen fidan yine fındık büyüklüğünde meyve verir.
İlgili 32 soru bulundu
Hurmanın çekirdeklerinin çimlenmesi için gerekli koşulları sağladığınızda, 15- 20 gün sonunda çimlenmeye başlayacaktır. Bazı durumlarda çimlenmeyen tohumlar daha sonradan çimlenmeye başlayabilir. Çimlenen filizlerin bir ay sonra filizlenmeye başlayacağını göreceksiniz.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Hurma ağaçlarının fidesi ise hurma çekirdeği kullanılarak dikilir. Çekirdeği toprağa ekmeden önce, çekirdek ılık bir suda yaklaşık 2-3 gün bekletilir. Bu bekleme süresi çekirdeğin çimlenme süresidir ve plastik bir kapta çimlenme yapılmaktadır. Daha sonra toprağın altında, altları delik kaplar ile toprağa dikilir.
İnsan da hurma da dik ve geniş bir gövdeye sahiptirler. İkisinde de erkeklik ve dişilik vardır. İkisi de ancak döllenme ile çoğalır ve meyve verir. Erkeklik poleni kokusuyla insanın meni kokusu aynıdır.
Hurma ağacı 20 derece üstü sıcaklıkta ve sulak ortamda meyve verir. Çekirdekten yetiştirilebilir. Daha sağlıklı bir diğer yöntem de hurma ağacı gövdesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirmektir. Bu gövdeden çıkan filizler bir süre sonra gövdeden çıkarılarak alındığı gövdenin yakınına bir yere dikilir.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
Kan şekerini düzenlemesi ve sindirime iyi gelmesiyle dikkat çeken hurma, çekirdeğiyle de şifa kaynağı. İftar sofralarının baş tacı olan hurmanın çekirdeği böbrek, karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı önleyici. Ayrıca hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Meyvenin kendi çekirdekleri ayıklandıktan sonra, küçük bir yerde saksıya konularak çimlenmeye bırakılır. İlk aşamada saksının içine yerleştirilen temiz toprak, 15 dakika sulandırılır ve ardından çekirdekler toprağa gömülür. Hurma çekirdekleri nemli ortama ihtiyaç duyar.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez. Elle dölleme yanısıra doğal dölleme durumunda da ağaç meyve verir.
Alt tarafa toprak doldurun içine çimlendirmeyi düşündüğünüz çekirdeği yada tohumu koyun yerleştirin. Can suyunu verin. Şişenin üst tarafını koli bantı ile kapatın ve toprağın nemli kalmasını sağlayın. Bu yöntemle sadece Trabzon hurmaları cennet meyveleri değil bütün tohum ve çekirdekler çimlenecektir.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar. Ağaçlarının ilkbaharda dikilmesi önerilmektedir.
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
Cennet hurması, kendi çekirdeklerinden yetişen bir ağaç çeşididir. Meyvenin içerisinden özellikle çıkarılan çekirdekler, önce saksıda veya küçük bir alanda çimlendirmeye bırakılmalıdır. Saksının içine konulan temiz toprak yaklaşık 15 dakika sulandıktan sonra çekirdekler toprağa ekilir.
Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Su olmadan çok çok yüksek verimlere sahip bir Hurma yetiştiriciliği yapmak zordur. Bakımın önemli unsurlarından birisi de sulamaktır, ayrıca ucuz da bir şey değildir.
Amerikan hurmaları -35 derece soğuklara dayanıklıdır. Kazık kök yapıları nedeniyle susuzluk ve nem düşüklüğüne daha dayanıklıdırlar.
Olgunlaşmamış trabzon hurmasından 3-4 tane alın, bir adet elma veya portakal veya armut veya muz ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Bir hafta içerisinde, aralıklarla kontrol edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri