Ayrıntılı Ultrason (4 Boyutlu Ultrason)adı Detaylı Ultrason, İkinci Düzey Ultrason ya da İleri Düzey Ultrason kavramlarıyla da anılır. Halk arasında Renkli Ultrason adı ile de anılır. Bebeğin tüm organları için mümkün olan en ince ayrıntılarına kadar inceleme bu Ayrıntılı Ultrason ile gerçekleşir.
Anne karnındaki bebeğin organlarının incelenmesine ayrıntılı ultrason denir. Bu incelemeye halk arasında renkli ultrason, detaylı ultrason da denilmektedir.
Ayrıntılı ultrason ve 4 boyutlu ultrason aynı şey mi? Her iki ultrason da aynı cihazla yapılmaktadır.
Gebelik sırasında bebeklerin damarlarının değerlendirmesinde renkli ultrason yani 'doppler' incelemesi kullanılır.
Ayrıntılı (detaylı) ultrason, anne karnındaki bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, elleri, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayakları başta olmak üzere tüm organ gelişiminin değerlendirilmesini sağlayan bir tanı yöntemidir.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıntılı ultrason ile standart ultrason işlemi arasında uygulama yöntemi açısından herhangi bir fark yoktur. Detaylı ultrasonda bakılan noktalar ise; kafatası gelişimi, beyin, kalp, omurga, böbrekler, mide, bağırsaklar, göğüs içi organlar ve bebeğin plasentasıdır.
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Renkli ultrason, normal ultrason gibi bir başlık aracılığıyla yapılır. Bu başlık görüntülenecek bölge üzerinde dolaştırılır. Daha sonra ekranda elde edilen görüntüler doktor tarafından yorumlanır. Çekim doktor veya teknisyen tarafından gerçekleştirilebilir.
Detaylı ultrason gebelikte rutin olarak iki ayrı dönemde yapılmaktadır. ise ense kalınlığının ölçümü için uygun pozisyonu yakalamak zorlaşmaktadır. İkinci üç ayda yapılan ultrason: Bu dönemde yapılan ultrasonun esas amacı tüm organların detaylı bir şekilde incelenmesidir.
Ancak elde edilen görüntü siyah beyaz olduğu için bazı durumlarda cinsiyet tam olarak anlaşılamayabilir. Ancak 4 boyutlu ultrasonda elde edilen görüntü detaylı ve gerçeğe en yakın görüntüdür. Bu da bebeğin cinsiyetinin daha net bir şekilde anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.
Tok olunması tercih edilir. 20 ila 40 dakika sürebilir. Pozisyona bağlı olduğu için bazen daha uzun sürer. Bu ultrason karından yapılır fakat bazen rahim ağzı uzunluğu için vajinal bakı gerektirebilir. Tekrarlanmasında sakınca yoktur.
Ultrason sonuçları; işlemden hemen sonra çıkmaktadır. Ultrason sonuçlarının gerekli tedavi planlamasının yapılabilmesi için doktor değerlendirmesine sunulması gerekmektedir.
Siyah beyaz ve 2 boyutlu ultrasona göre anne karnındaki bebeğin hem bir buçuk ay daha önce görüntülenmesine hem de net fotoğraf kalitesindeki renkli görüntüsünü elde etmeye olanak sağlayan 4 boyutlu (eş zamanlı) renkli ultrason, anne babaların hamileliğin 3. ayından itibaren bebeklerinin fotoğrafına kavuşmalarını ...
Kalp, beyin, büyük damar yapıları, mesane, omurga (kapalı olup olmadığı), ense kalınlığı (bazı kromozomal hastalıklarda kalınlık artmıştır), böbrekler, karın duvarı gibi bölgelerdeki yapılar, Burun kemiği, yüzdeki yapılar ve yerleşimleri izlenir.
Ayrıntılı / Detaylı Ultrason ile Down Sendromu Tanısı Konulabilir mi? Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
18-23.
İlk trimester detaylı ultrason işleminin sonrasında gebeliğin 18 ile 23. haftaları arasında detaylı 2. ultrasonografi değerlendirilmesi yapılır.
Ultrason sonucu ultrasonografi yapıldıktan hemen sonra elde edilebilir. Bu görüntüleme yöntemi gerçek zamanlıdır ve tıbbi uzmanlar ultrason probunu vücut üzerinde gezdirirken anında görüntüler alırlar. Dolayısıyla ultrason sırasında elde edilen görüntüler ve veriler anında değerlendirilir.
Hamilelikte 18. haftada olan bir anne yaklaşık 4 aylık hamile demektir. Tüm hamileliğin yaklaşık olarak 40 hafta sürdüğü düşünülürse, 18 aylık hamilelik neredeyse yolun yarısı anlamına gelir.
Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir.
Hamilelikte yirminci haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında hamilelikte 20 hafta kaç aylık oluyor, 20 hafta kaç ay gibi sorular yer alır. 20 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 5. ayında olduğunuz anlamına gelir. Yani doğum için geriye 4 aylık bir süre kalmıştır.
Detaylı ultrason ortalama yarım saat ve bir saat arasında sürer. İşlemin gebeliğin hangi haftalarında gerçekleştirildiği, bebeğin boyutu, şüphelenilen hastalıklar, annenin durumu gibi faktörler ultrason süresini uzatabilir.
Ultrasound yüksek ses dalgaları vererek görüntü elde etmek esasına dayanan bir yöntemdir.Herhangi bir radyasyon yada ışın içermez. Bu nedenle gebelikte bebeğe,anneye yada etraftaki insanlara bir zararı yoktur.
Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar. Yüksek çözünürlükle çalışan gelişmiş bir ultrason cihazı kullanılarak yapılan bu ultrason muayenesi ortalama 40-45 dakika sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri