Repo sonucu oluşan kazanç ya da kayıp ise “645 Menkul Kıymet Satış Karı” veya “655 Menkul Kıymet Satış Zararı” hesaplarında muhasebeleştirilmektedir.
İzleyen dönemde bu hesap "642. Faiz Gelirleri Hesabı"na aktarılarak kapatılır. Ödeme süresi geçmiş bu nedenle vadesi bir kaç defa uzatılmış veya protesto edilmiş, yazı ile birden fazla istenmiş ya da dava veya icra safhasına aktarılmış senetli ve senetsiz diğer alacakları kapsar.
Repo işlemleri nereden yapılır? Repo işlemleri Halkbank Şubeleri, Halkbank Dialog ve Halkbank İnternet Şubesi'nden 10:00-16:30 saatleri arasında yapılmaktadır. Şubelerimize vereceğiniz otomatik repo talimatı ile işleminiz, bakiyeniz kadar her gün düzenli olarak yapılır.
Repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri alım vaadiyle satılması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri alınması işlemini; ters repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri satım vaadiyle alınması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri satılması işlemini kapsamaktadır.
Repo sağlayan, elinde bulunan menkul kıymetleri karşı tarafa ödünç vererek borçlanma yoluyla fon girişi sağlarken; ters repo yapan taraf ise, menkul kıymetleri ödünç alıp karşı tarafa borç vererek fonlama sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Repo; Devlet Tahvili, Hazine Bonosu gibi sabit getirili menkul bir kıymetin, belirli bir süre sonunda, önceden tespit edilen şartlarla geri alma taahhüdünde bulunularak satılması işlemidir. Nakit akışınızı, gecelik vadeden başlayarak istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Repo, bono ve tahvil benzeri menkul kıymetlerin ileriki bir tarihte geri alınmak koşuluyla satılmasına denir. Bu işlem, risksiz yatırım yapmak isteyenlerin tercih ettiği yöntemlerin arasında yer alır. Sabit faiz getirisine sahip olan işlem, paranın oldukça düşük bir risk oranıyla değerlendirilmesini sağlar.
Repo, kısa süreli bir menkul değerin belirli bir süre aralığının sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını taahhüt eden satış işlemidir. Dilerseniz bankamız aracılığıyla otomatik repo talimatı vererek repo işleminizin düzenli olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Gecelik repo faizi ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir. Repo vadesi uzadıkça faiz oranı artar. Repo hesaplaması şöyle yapılır: Faiz Oranı / 36.500 X Vade X Anapara = Brüt (Vergi Öncesi) Repo Getirisidir.
REPO (Repurchase agreement); kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir satış işlemidir.
Repo gelirlerinden %15 stopaj kesilir. İnternet üzerinden reklam hizmeti veren ve bu hizmetlere aracılık edenlerin aldığı ödemelerden %15 kesinti yapılır.
Günlük repo hesaplaması için şu işlem kullanılabilir: (Ana para / 100) x (Basit faiz / 365) x Gün sayısı
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır. Yapılan tahakkuklar gider ve zarar hesaplarına borç, ama bu hesaba alacak olarak, yapılan ödemeler borç olarak kaydedilmektedir.
Repo, finansal araçların geri alım taahhüdü ile satılmasıdır. Getirisi önceden belli olduğundan risk taşımayan bir yatırım aracıdır. Yatırım süresini 1 günden başlayan vadelerle tercihin doğrultusunda belirleyebilirsin. TL, USD ve Euro cinsinden yatırımlarını repo ile değerlendirebilir ve faiz kazanabilirsin.
Repo, sabit getirili bir menkul kıymetin yani bir hazine bonosu veya devlet tahvilinin, belli bir süre sonunda geri alım sözüyle satımıdır. Siz de Garanti BBVA'da paranızı 1 günden başlayan vadelerle repo yaparak, yatırımınızı her gün değerlendirebilirsiniz.
Stopaj nihai vergi olup, beyana tabi değildir.
REPO GELİRLERİ ◆ %15 oranında stopaja tabidir.
Reponun en belirgin özelliği hem nakit hem de menkul kıymet elde etmek için kullanılmasıdır. Bu nedenle repo piyasası birbirini tamamlayan iki piyasa kesimini kapsıyor olarak görülebilir; farklı piyasa oyuncularının faaliyet gösterdiği menkul kıymetlere dayalı kesim ile nakde dayalı kesim.
Repo, Devlet Tahvili, Hazine Bonosu gibi sabit getirili menkul bir kıymetin, belirli bir vade sonunda, önceden tespit edilmiş şartlar ile geri alma taahhüdünde bulunarak satılması işlemidir.
Yurt dışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kar payı vb.) İndirim oranının birden büyük olması dolayısıyla beyan edilmeyecektir. olup toplam tutarı 70.000 TL'yi aşıyorsa beyanda bulunulacaktır. Vergi kesintisi uygulanan gelirlere ilişkin 70.000 TL'lik tutarı aşması halinde beyan edilecektir.
Repo işlemleri, genellikle piyasada geçici likidite sıkışıklığı yaşandığı zaman, bankacılık sistemi likiditesinin kısıtlı bir süre için artırılması amacıyla yapılır. Bu çerçevede Merkez Bankası; açık piyasa işlemleri yapmaya yetkili kuruluşlardan, ileri bir tarihte geri satmak taahhüdüyle kıymet alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri