Lepisteslerle ve diğer tropik balıklarla beraber yaşayabilirler. Sürü oluşturmayı severler. Bu yüzden akvaryumda en az 5 tanesi bulundurulmalıdır. Moliler de lepistesler gibi canlı doğurandır ve barışçıl balıklardır.
Akvaryumun derin ve bitkili olmasından çok hoşlanırlar. Hayvansal ve bitkisel gıdalarla beslenebilirler, hepçil balıklardır. Kendilerinden küçük balıkları yemeye çalışırlar, bu yüzden küçük balık türleriyle aynı akvaryuma konulmazlar.
Melek Balığı Genel Özellikleri
Akvaryum suyunun sıcaklığı ortalama 25 derece olmalıdır. Yarı agresif balıklardır. Derin ve geniş sularda yüzmeyi severler. Ortalama 10 yıl ömürleri vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Cichlid familyasında yer alan melek balığı, sakin balıklarla barış ve huzur içinde kolaylıkla yaşayabilir. Özellikle kılıçkuyruk, terra, moli ve çöpçü balıklarıyla çok iyi anlaşır. Ancak, yavru balıkları yemeye çalışabilen melek balıklarını, yavrularla birlikte tutmamak önemlidir.
Günde 2 sefer beslerseniz idealdir karınlarının doyacağı şekilde yemleyin sabah ve akşam olmak üzere. 3 kere de yemlenebilir öğle takviyesi de yapılabilir. Ama 6-7 kere yemlemek bence çok mantıklı değil doyacağı şekilde 2-3 kere günde yemlerseniz daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.
Melek balığı akvaryumunda lepistes beslemek isterseniz lepistes yavrularının hayatta kalma ihtimali çok az olur. Çünkü yavru melek balıkları bile yavru lepistes balıklarını avlayacaktır.
Işık kalitesi balıkları rahatsız edebilir ki bitki ve balıklara uygun ışık ve floresan tipleri mevcut ben bizzat Gro-lux floresan kullanıyorım pembe loş bir ışık veriyor. Ayrıca balıklara gün ışığı kadar ışık verip akşamda yemleme zamanı kadar ışığı açık tutarsanız hiç bir sorunla karşılaşmazsanız.
Balıklar yumurtlayacakları yere bir büyük önem gösterir ve tamamen o bölgeyi temizlerler. Daha sonra dişi balık huniye yaklaşır ve karnını sürtmeye başlar. Bir dizi halinde yumurtalarını buraya bırakır. Daha sonra dişinin yanında gezen erkek spermlerini yumurtaların üzerine bırakır.
Lepistes balıkların doğum ve kuluçka süreleri 23 ile 28 gün arasındadır. Bu süre bazen 30 güne kadar çıkabilir bazen de 20 güne kadar düşebilir. Lepistesler ayda bir kez doğururlar.
Kesinlikle yaşamaz lepistesler japon balığının kuyruğunu yiğiyorlar ve japon balığının ölümüne neden oluyorlar. Lepistesler, hızlı balıklar ve japon gibi hareketsiz balıkların kuyruklarına saldırıyorlar.
Zira her cm balık için 2 Litre gereklidir. Lepistesler 6 cm büyüler ve her 6cm balığa 12 Litre gerekir. Bu durumda 4 ile 12 çarparsak en az 48 Litre Akvaryum hacmi lazımdır.
Yavrular 3 ayda üreyecek hale gelirler, iyice renklenirler. 6 aylıktan itibaren çiftleştirilmelidir. 1,5 aylıkken dişi ve erkekleri ayırmak hem balığın gelişimini tamamlaması, hem de nispeten uzun ömürlü olması için gereklidir.
Bu nedenle, küçük bir akvaryumda sadece erkeklerin beslenmesi önerilir ve eğer yer buna imkân veriyorsa, erkek başına 2-3 dişi olmalıdır. Gerekli ekipmanın ve canlı bitkilerin olması halinde, Lepistesler küçük akvaryumlarda bile kolayca yaşar ve çoğalırlar.
Lepistes balıkları hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra ölürse, bu balıkların doğumdan önce hastalanmış olabileceğini gösterir. Bu durum, kötü bakım, kötü su koşulları ve yanlış su değerleri gibi çeşitli şeylerden kaynaklanıyor olabilir ve stres seviyeleri de bu balığın ölmesine yol açar.
Melekler uzun zaman havasız yaşayamazlar geniş alanlar ister imkanın varsa değiştir. Kılıçlarda yavruları yiyorlar. Yavruluk tavsiye edilmiyor ama ben büyük bir yavruluk aldım.
Akvaryum su ısıtıcısı almak gerekir mi? Melek balığı tropik iklimde yaşamaya alışık olan bir tatlı su canlısıdır. 23 ile 28 santigrat dereceler arasındaki sıcaklıkta yaşam sürer. Bu yüzden akvaryum suyunun sıcaklığı da bu sıcaklık aralığında olmalıdır.
Melek balıkları eğer iyi şartlar altında bakılırsa bir buçuk yaşlarında iken yaklaşık olarak 15 santimetreye kadar büyüyebilir. Eğer melek balığını oldukça büyük ve geniş bir akvaryumda büyütecekseniz ve aşırı kalabalık değilse uzunluğu 25 santimetreye kadar ulaşabilir.
Balığınızın doğumunun yaklıştığını karnında ki siyahlıkla kısmen anlarsınız ama sakın sadece karnı siyahlaştı diyerek yavruluğa koymayın. Hatta yavruluğa koymayın.
Lepistes 3 aylık iken üreme olgunluğuna erişir fakat çiftleştikten 23-30 gün sonra doğurmaz. ( İlk hamilelikleri genellikle çok daha uzun sürer) Fakat ilk doğumdan sonra varyeteye bağlı olarak ortalama ayda bir doğum yapar. ( Full black 25-28 günde bir doğum yaparken RREA full platiniumlarda iki doğum arası bazen 40 ...
Volkan'ın da belirttiği gibi normalde 14-20 gün civarında yumurtlarlar.
Sivri ve ince tüpçüğü olan melek balığı erkek, kalın tüpçük olan ise dişi melek balığını işaret eder.
Akvaryum balıkları nasıl uyur ? Akvaryum balıkları göz kapakları olmadığından gözleri açık vaziyette uyur. Vücutları uyurken de oksijene ihtiyaç duyar, bu yüzden uyku halindeyken de hareket halinde olurlar.
Melek Balığı Yavrularının Yumurtadan Çıkması ve Bakımları
Yumurtadan çıkan yavrular 4-5 gün içerisinde yumurta sarılarını tüketirler ve aktif bir şekilde yem aramaya başlarlar. İlk 3-4 gün yavrulara ezilmiş, çok iyi pişmiş yumurta sarısı verilir. Bundan sonra artemia verilmeye başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri