40 yaş psikolojisi ağır bir psikoloji olduğundan hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilmektedir. Kadınlar çoğu zaman 35 yaş sonrasında görülen bu durum, tedavisi gerçekleştirilmediği ya da üstesinden gelinmediği durumlarda 40'lı yaşların sonuna kadar ya da ömür boyu devam edebilmektedir.
Mutsuzluk, panik hali, Hayattan zevk almama, Cinsellikte başarısızlık ve dürtülerin azalması sebebiyle cinsel isteksizlik, yaş ile birlikte yaşanan kronik rahatsızlıklar örneğin tansiyon ve diyabet andropozu tetikleyecektir.
Andropoz, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları, uyku problemleri, kas ve kemik dokusunda azalma, öz güven kaybı, depresif ruh hâli, anksiyete, hırçınlık, enerji ve motivasyon düşüklüğü, vücut tüylerinde azalma, kalp ve damar bozuklukları gibi pek çok farklı sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bu dönemde erkeklerin aile ve sosyal yaşamlarının olumsuz etkilenmemesi için psikolog desteği alamsı önerilir. Uzman bir psikoloğa başvurmak ve önerdiği terapi eğitimlerine katılmak erkeklerde 40 yaş sendromu sürecinin kaliteli ve sağlıklı olarak geçirilmesini sağlar.
Kadınların çoğunluğu 35 yaşı geçtikten sonra orta yaş sendromu ile karşı karşıya kalır. 40'lı yaşlar bireyin hayatının durgunlaştığı, profesyonel ve sosyal yaşamın yavaşlamaya başladığı bir dönemdir. Bu sebeple orta yaş dönemi birçok farklı duygu içerir ve bu duygular genellikle çatışma halindedir.
İlgili 24 soru bulundu
Örneğin; yeni hobiler edinmek, spor ve egzersiz yapmak, koşuya çıkmak, kişisel bakımına özen göstermek, hayatın içinde yer almak, sanatla haşır neşir olmak ya da yaşama sıkı sıkı tutunabilecek bahaneler bulmak 40 yaş sendromunu atlatabilmenin yollarındandır.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Erkeklerde cinsel organın dikleşmesi veya ereksiyon yaşa bağlı bir durumdur. Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Cinsel performansın azalması, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve sinirlilik hali, ruhsal sorunlar ve depresyon, vücutta yağlanmanın artması gibi belirtilerin görülmesi, andropozun başladığı anlamına gelir. Andropoz süreci her erkekte ortaya çıkmak zorunda değildir.
Yaşlanmaya ne zaman başlarız? Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır.
Hormonal nedenlerden kaynaklanan andropozun nedeni, 50 yaş ve üzerinde testosteron üretiminde yaşa bağlı olarak gelişen düşüş olarak tanımlanıyor. Bu düşüş birçok vakada hipogonadizm ile bağlantılı olarak ortaya çıkıyor.
Ya Rabbi! Bana ve anne-babama lütfettiğin nimetlerin şükrünü yerine getirmeyi ve Senin hoşlanacağın sâlih ameller yapmayı bana nasip eyle; soyumdan gelenlere de iyilik ver. Ben Sana döndüm ve Sana boyun eğen Müslümanlardanım."
Müslümanların olgunluk çağı olarak kabul edilen ve hatta peygamberlere bile peygamberliğin bu yaşta verildiği, hayatın düğüm noktası olan 40 yaşına ve bu yaşın neler düşündürdüğüne bakacağız. Bu itibarla 40 yaşı; hayatın dönüm noktası, hayata veda duruşunun başladığı devresidir.
40'lı yaşlardaki bir kadın yaşamda ulaştığı olgunluğu ve deneyimleri cinsellik açısından da kazanır. Cinsel deneyim ve doyum açısından zirve noktaya çıkar.
Bu noktada en önemli detay, kadının menopoz sürecine girmemiş olmasıdır. Menopoza giren kadınlarda yumurtlama tamamen sona ereceği için döllenme şansı ortadan kalkar. Bu yüzden 40 yaşını aşmış bir kadının hamile kalabilmesi için mutlaka halen adet görüyor olması ve yeterli bir yumurta rezervi bulunması gerekir.
Geç hamilelik riskleri
Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır. Sevindiren haber şu ki, bu süreyi atlatan, genetik testlerini yaptıran ve düzenli kontrollerini ihmal etmeyen kadınların yüzde 85-90'ı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebiliyor.
Andropoz Döneminde Sertleşme Problemi için Penil Protez
Andropoz döneminde sertleşme problemi yaşayan; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve şok dalga tedavisi(ESWT) ile sorunlarından kurtulamayan erkeklerin sertleşme problemleri penil protezler ile kalıcı bir şekilde çözülebilir.
Aynı zamanda “erkek menopozu” olarak bilinen andropoz bazı erkeklerin 40'lı yaşların sonlarından 50'lerin başlarına geldiklerinde yaşadıkları depresyon, cinsel dürtü kaybı, erektil disfonksiyon ile diğer fiziksel ve duygusal semptomların bütünü olarak tanımlanabilir.
Andropozda, genel olarak 50'li yaşlara kadar herhangi bir belirti fark edilmez. 50'li yaşlardan sonra erkeklerin yaklaşık %30'unda andropoz belirtileri ortaya çıkar. 70 yaşından sonra, vücuttaki hormon seviyesi 20'li yaşlardaki seviyenin yarısına kadar düşebilir.
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir. Ancak yaş ilerledikçe (Burada bahsettiğim yaş 70 ve üstüdür) doğal olarak ortaya çıkan değişiklikler ereksiyonun etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
Bu sınıflandırmaya göre; 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ise ileri yaşlılık olarak gösterilmektedir (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013: 2).
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Bu nedenle 'orta yaş' kavramı uzun bir süredir beri değişti zaten, yeni bir şey değil. 40'larında olan insan artık 'yaşlı' değil. 80'den sonrasına 'yaşlı' deniyor. 50'lerini sürene de 'orta yaşlı'.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri