Peki, Nikah işlemleri kaç gün sürer? İşte detaylar... Nikah işlemleri, resmi kurumlardan alınacak belgelerin temini ve bu belgelerin evlendirme dairesine teslim edilmesi süresiyle birlikte ortalama 2-4 gün sürmektedir.
Nikah için yetkili mercilere müracaat edildikten en fazla 24 saat sonra gün almak mümkündür. Her şey tamamlandıktan sonra 2-4 gün içinde nikah kıyılabilir. Ek olarak, "yıldırım nikahı" diye bir durum söz konusu değildir. Belgelerin toplanma süresi düşünüldüğünde, aynı gün içinde evlenmek imkansızdır.
Nikah başvurusu yaptıktan sonra, mümkün olan en yakın güne nikah tarihi almak için ayrıca bir ödeme yapman gerekmiyor. Bu yüzden yıldırım nikahı için de ödenecek para diye herhangi bir araştırma yapmana gerek yoktur. Başvuruda bulunduğun belediyenin nikah başvurusu için belirlediği ücreti ödemeniz yeterlidir.
Evlendirme Yönetmeliği'nin 42. Maddesi gereği evlenmeye esas olan belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır (180 gün). (Evrak düzenlenme tarihi ile nikâhın kıyılacağı tarih arası için geçerlidir.) Mevzuat gereği aynı gün içerisinde nikâh işlemi yapılamaz.
Resmî kurumlardan randevu alınarak, belgelerin nikah gününe kadar halledilmesi gerekir. Alınan belgeler bir müddetten sonra geçerli değildir. Bu nedenle dikkat edilmesi ve Nikah için gerekli belgeler kaç gün geçerli hakkında 6 ay olduğu bilinmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Nikah Başvurusu Tek Kişi Yapabilir Mi? Nikah başvurusunun yapılması için çiftlerin birlikte müracaatta bulunması gerekir. Doğru olan da budur. Çiftlerden birinin tek başına nikah için müracaatta bulunması söz konusu değildir.
Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir. Nikahtan sonra nikah duasını okuyarak töreni sonlandırır.
Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor.
Nikah için Gereken Evraklar Nelerdir? E devlet üzerinden her ne kadar nikah tarihi sorgulanabilse de nikah için gün almak mümkün değildir. Bunun için bağlı bulunan belediyenin evlendirme dairelerine bizzat başvuru yapmak gerekir. Aynı zamanda, başvuru için gereken çok sayıda evrak vardır.
Evlenecek erkek, kızın vekâletini alarak, kızı tanıyan şahitlerin yanında nikâh yapabilir.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL. DIŞ NİKAH ÜCRETİ 400,00 TL. 420,00 TL. 2.
Yıldırım Nikahı Ücreti Nedir? Nikah başvurusu yaptığın tarihten sonraki mümkün olan en yakın güne nikah tarihi almak için ayrıca bir ödeme yapman da gerekmiyor. Bu yüzden yıldırım nikahı fiyatı kaç para diye araştırmana gerek yok.
Büyük güne 3 ay kaldıysa ve nikah başvurunuzu henüz tamamlamadıysanız daha fazla beklemeden o işi halletmeniz gerekiyor. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan çiftlerin düğünlerine 6 ay kala, nikah başvurularını yapmalarını öneriyoruz.
Evlenen yani nikahı kıyılacak olan çiftlerin resmi olarak nikahlarına şahitlik yapan kimselere nikah şahidi ismi verilir. Nikâh şahitleri nikahta sırasında, sözlü ve yazılı olarak olarak bahsi geçen evliliğe şahit olduklarını beyan ederler. Nikâhta resmi olarak en fazla iki şahit olabilir.
Genel bir kabul vardır. O da hafta sonu evlendirme ücretinin mesai saatindekinden fazla olmasıdır. Mesai saatleri dışına hafta sonu da girdiği için nikah kıyılması mümkündür.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ? Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, Vesikalık fotoğraf, 4 adet (son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı, T. M. K.'nın 36. Maddesine göre kadınlarda alın, çene ve yüz tamamen görünecek, fotokopi veya bilgisayardan çoğaltılan fotoğraflar geçersizdir.)
Bakanlığımız evlenme işlemlerinde çiftlerden birinin ikametinin bulunduğu il ve ilçedeki evlendirme memurluğuna müracaat etme zorunluluğunu kaldırdı. Yeni düzenleme ile artık yerleşim yeri ve adres şartı aranmaksızın başvurular herhangi bir evlendirme memurluğuna yapılabilecek.
Evlilik sonrası ikametgah değişikliği yapacak çiftlerin, oturacakları evin bağlı olduğu nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine müracaat etmesi gerekiyor. Ayrıca evlendikten sonra ikametgah değişikliği e-devlet üzerinden, Adres Değişikliği Bildirimi alanından bildirebiliyor.
Nikah memuru önce kimlik sorularını soracaktır: “Adınız, soyadınız, anne adınız, baba adınız?” Ve sonra da meşhur sorusunu soracaktır “Hiç kimsenin etkisi altında kalmadan.....” Kimisi sade bir “Evet” diyecektir . Kimisi “Çook istiyorum. Evet, evet, evet” diyecektir.
Bu sebeple de sağlıklı bir evlilik yapılması açısından mutlaka sağlık raporu alınması tavsiye edilir. Bu raporda gerekli testleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; anti hiv testi, hepatit b ve c testi, AİDS testi, idrar testi, akciğer filmi gibi birçok testler uygulanabilir.
Düğüne nikâh memurunu çağırmak isteyenlerin gözden çıkarması gereken ücret 650 ile 1550 lira aralığında ancak belediyelerin bu konuda sabit bir fiyatı olmadığını da hatırlatmak gerekiyor.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik için sağlık raporu alınması zorunlu hale getirilmiştir. Günümüzde bir çok avrupa ülkesinde resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında evlenme işlemlerine mahsus sağlık raporu da yer alıyor.
Müslümanım diyen insanların, resmi nikah kıydıktan sonra dini nikahlarını da kıymaları gerekir. Bu durum aslında İslami bir uygulamadır. Yasal olarak uygulanması gereken bir şey değildir. Ancak eşlerin birbirlerine helal olmaları için böyle bir işlem yapmaları gerekir.
Dahası, Türk Medeni Kanunu madde 143'te yer alan “Aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dinî töreni yapılamaz.” hükmü dolayısıyla, resmi nikâh kıyılmaksızın dini nikâhın kıyılmasının önüne geçilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri