“İş Kanunu madde:47 Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.”
İşçi, Resmi ve Genel Tatillerde Çalışmaya Zorlanabilir Mi? Bilindiği üzere kanunla belirlenen resmi ve ulusal tatil günlerinde işçiler işveren tarafından çalıştırılmaya zorlanamaz.
Mevzuatımızda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde onayı alınmadan işçi çalıştırılması hali için bir idari para cezası öngörülmemiştir. Öte yandan işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa da ücretini alır. Çalışırsa ücretini yüzde 100 zamlı alır.
İdari Izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
(1) Resmî tatil günleri, süreye dâhildir. Sürenin son gününün resmî tatil gününe rastlaması hâlinde, süre tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.
İlgili 32 soru bulundu
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği üzere, genel tatilde çalışan işçiye bir günlük ücret ilaveten ödenecektir. Çalışmayıp tatil yapan işçiye ise ücreti bir kesinti olmaksızın tam olarak ödenecektir. Dolayısı ile bir genel tatil günü olan 23 Nisan'da ücretinizden kesinti yapılması yasal değildir.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
İhbar süresi, takvim günü olarak hesaplanır. Hafta sonları ve resmi tatillerin tamamı da ihbar süresinin içinde sayılır. İhbar süresi, bildirimin yapılacağı güne göre belirlenir. İşçinin işten çıkacağının ihbar edileceği gün, işçinin kıdem süresi kadar, ihbar bildirimi süresi göre belirlenir.
Eğer iş sözleşmesinde bu yönde bir ifade varsa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul etmiş demektir. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamış ise işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir.
Hafta tatilinde çalıştırılmak yasak da olsa, bu yasağa rağmen çalıştırılan işçiye hafta tatili ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. İşçi haftanın 7 günü çalıştırılabilir mi? Bu sorunun cevabı tereddütsüz “hayır” olacaktır. Hem yasal hem de etik açıdan bu mümkün değildir.
Fazla Mesai Ödenmemesi Haklı Fesih Yargıtay Kararı
Fazla mesainin ödenmemesi durumunda iş kanunu işçinin yanında yer almaktadır. Fazla mesainin ödenmemesi işçinin haklı fesih nedeni olarak bildirilmiştir. Yani işçinin emeğinin karşılığının verilmemesi haklı fesih nedenidir.
Eğer iş sözleşmesinde bu yönde bir ifade varsa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul etmiş demektir. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamış ise işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir.
Bayram ve resmi tatil
Günlük çalışma süresi 8 saat olarak belirlenmiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre çalışanlar tatil boyunca idari izinli olacak. Ancak özel sektör çalışanlarının izin günleri şirket tarafından belirleniyor. Özel sektör bayram tatili idari izni özel sektör çalışanlarını kapsamıyor.
raporlu günler resmi tatile denk gelmesi rapor süresini ve ödemesini değiştirmez ve ödeme yükülmlülüğü sgk ya aittir. raporlu günler resmi tatile denk gelmesi rapor süresini ve ödemesini değiştirmez ve ödeme yükülmlülüğü sgk ya aittir.
Ynt: Genel Tatil, Resmi Tatilde İş Akti Fesh Edilebilir mı? Sorun olmaz istifa edebilir. Zaten yasal olarak ilk iş günü geçerli olur.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
Resmi Tatil Günlerinde Çalışma Ücreti
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Asgari ücretle çalışan işçi bayramda bir günde brüt 333.6 TL mesai ücreti alır. Bayram süresince 3,5 gün çalışan asgari ücretli işçiye brüt 1.168 TL ödenir.
Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde bir çalışma karşılığı olmaksızın işçinin ücreti tam olarak ödenir. Ancak bazı işyerlerinde ve mesleklerde Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde çalışılabilmektedir.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri