c) Kendisini gönderenin haberlerini vermede ve Allah‟tan alıp insanlara verdiği haberlerinde doğru olan kimse, d) Nebî, peygamber. ayrılmaktadır. Resûl, nübüvvetini tesbit eden vahyin ötesinde risâletle yükümlü olduğunu bildiren özel bir vahiy almak suretiyle nebîden ayrılır.
Muhammed, kitap ile son nebi olarak, hem önceki nebileri ve kitaplarını red etmeyerek Resullük görevi de yapıyor, hem de vahyedilen son kitabı ve içerdiği kuralları yeni şeriat olarak tebliğ ediyor. Nebilik Hz.
Hûd ve diğerleri resûl olarak tanımlanırken, Hz. İbrahim sadece bir nebî olarak takdim edilmektedir. Hz. İbrahim'in yalnızca bir nebî olduğunu düşünmek ise, Kur'ân'ın onun hakkındaki diğer ifadelerini görmemek anlamına gelecektir.
Rasul (Arapça: رسول), İslam dininde insanları müjdelemek ve uyarmak için Allah tarafından gönderilen kişilere verilen isimdir.
Kur'an'da geçen nebî ve resul kavramlarının aynı anlamda kullanılmasına karşılık hadislerde nebî ile resul arasında farklılık bulunduğu, resullerin sayısının 313'e (veya 315), nebîlerin ise 124.000'e ulaştığı belirtilmiş (Müsned, V, 187, 266; Buhârî, “Tevḥîd”, 19), bu da kitap ve şeriat verilenlerin resul, onların ...
İlgili 40 soru bulundu
Kur'an'da şu nebilerin ismi geçmektedir. Adem, İdris, Nuh, Hut, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakup, Yusuf, Eyyub, Şuayb, Musa, Harun, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Zülkifl, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa, ve Hz. Muhammed'dir.
Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir. Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir.
Resul kitap gönderen Peygamberlere verilen isimdir. Nebi ise kendisinden önce gelen resulün dinini tebliğ eden peygamberlere denmektedir. Yani yeni din getirmeyen, bir önceki dini savunup o dine davet edenlere Nebi denmektedir.
Nebi, Allah'tan mesaj alan ve bu mesajı insanlara haber veren anlamına gelir ve İslam inancına göre Allah'tan mesaj alan ve bu mesajı haber verenlerin sonuncusu (Hâtemü'l-Enbiyâ) Muhammed'dir. Resul ise, mesajı hiçbir şekilde değiştirmeden; eklemeden ve çıkarmadan, olduğu gibi bir başkasına aktaran kişidir.
Allah'tan gelen emirlerin kullara doğru bir şekilde iletilmesinden peygamberler sorumluydu. Peygamberlerin en büyük görevleri Allah'tan gelen buyrukları insanlara ulaştırmaktır. Böylelikle insanlar ne yapmaları gerektiğini daha iyi anlamışlardır.
“İlk gönderilen resul Nuh'tur. O yeryüzündeki herkese peygamber olarak gönderilmiştir.” Değerli kardeşimiz, Hz. Âdem'in peygamberlerin ilki olduğu konusunda ittifak vardır.
Nebi, haber mânâsına “nebe” kökünden gelmiş olup, Allah tarafından kendisine nebilik ve bâzı İlâhî hükümler haber verilen zat demek olur. Kısacası, “resul”, kitap ve şeriat sahibi olduğu hâlde, “nebi”, kendinden evvelki peygamberin şeriatına dâvetle vazifelidir. Her resul nebidir, ama her nebi resul değildir.
Nebî ve rasûl arasında meşhur fark: Rasûl, kendisine yeni bir şeriat (dîn) vahyedilen ve bunu tebliğ etmekle emrolunan kimsedir. Nebî ise, kendisine yeni bir şeriat vahyedilmeyen ve onu tebliğ etmekle emrolunmayan kimsedir.
Kur'an'da 25 peygamberin ismi geçer. Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
İsmâil sözünde duran, halkına namaz kılmayı, zekât vermeyi emreden, rabbinin hoşnutluğunu kazanmış bir resul ve nebîdir (Meryem 19/54-55). Kur'ân-ı Kerîm'de İsmâil'in Mekke'ye gelişi isim verilmeksizin belirtilmektedir.
Kendisine kitap indirilmemiş olan peygamberlere nebi denir. Kendisine kitap indirilmiş olan peygamberler ise resul olarak adlandırılır. Hz.
Nebi, kendinden önce gelen Resulün dinini tebliğ eden peygamberdir. Yeni din getirmeyip, önceki dine davet eden peygamberlere Nebi denir. Her resul, nebidir; fakat her nebi resul değildir. Peygamber Fars'çadır, resul veya nebi anlamında kullanılır.
- Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Son nebi ve son resul olduğuna iman ediyoruz, bununla ilgili Ahzab 40. ayeti de delil gösteriyoruz, hadisi şeriflerimizde mevcut.
Bunlardan başka Kur'an'da üç isim daha zikredilmiştir. Fakat onların peygamber mi, velî mi oldukları konusunda fikir ayrılığı vardır. Bunlar Üzeyir, Lokmân ve Zülkarneyn'dir. ALLAH'IN İSİM VE SIFATLARI NASIL KULLANILIR?
Şit ve Hz. İbrahim dışında başka bazı peygamberlere de kitap gönderildiğini belirtmektedir. Öte taraftan Kur'an'a bakıldığında kitap verilme hususunda peygamberler arasında nebi-resul ayrımı yapılmadığı, bu anlamda hem nebilere hem de resullere kitap gönderildiği anlaşılmaktadır.
Kur'an'da verilen bu rakamı Nûh'un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre kırk yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tûfan gerçekleşmiş, tûfandan sonra altmış yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tûfan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise Nûh'un yaşı bundan çok daha fazladır.
Tevrat, ilk kadın peygamber olarak Miryam'ı göstermesine rağmen, Talmud'a göre ilk kadın peygamber, ilk erkek peygamber olan İbrahim'in7 eşidir. Buna göre ilk kadın peygamber İsrailoğullarının ilk maderşahı Sara'tır (Babil Talmudu Megila 14a).
Her Peygamber, Allah'tan başka tanrı bulunmadığına iman edip yalnızca O'na kulluk etmeye çağırdığı toplumun inkâr ve tepkisiyle karşılaşmıştır. Toplumlarının şiddetli baskılarına karşı en büyük mücadeleyi veren Hz. Nûh, İbrahim, Mûsa, İsa ve Hz. Muhammed'e “ülü'l-azm” sıfatı verilmiştir (Ahzâb, 33/7).
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
Hıristiyanlığın temelindeki kişi olan İsa, Yahudi anneden doğan ve Yahudi cemaatinin içinde yetişen birisidir. Onun dünyaya geldiği dönemde Yahudiler Sadukiler, Esseniler ve Ferisiler olmak üzere üç ana mezhebe bölünmüş durumda idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri