Kabin içindeki hava basıncı, uçaktaki insanların normal bir şekilde nefes almasını sağlamak için uçağın dışına göre daha yüksektir. Bu nedenle, bir cam kırılırsa, içerideki hava, telefon veya dergi gibi küçük nesneleri (veya bazen insanlar gibi daha büyük şeyleri) alarak yüksek hızlarda dışarıya doğru çeker.
Uçaklarda bulunan camları kırılmaz diye düşünebiliriz. Fakat araştırmalara göre uçak camları sıklıkla kırılabilir. Bu durumlarda endişeye kapılmanıza gerek yok.
Kabin ekibi, diğer yolcuların gün ışığından rahatsız olabileceklerini belirterek yolcudan perdeyi kapatmasını isteyebilir. Bu istekle de kabinde doğabilecek huzursuzluğu önlemeyi hedefler.
Uçaklar inerken ve kalkarken pencere perdelerinin açılması bir güvenlik prosedürüdür. Bu, uçakta meydana gelebilecek bir acil durumda tahliye sürecini hızlandırmak için gereklidir.
Zira uçak yükseldikçe atmosfer basıncı azalacağından uçağın içi ile dışı arasındaki basınç farkı artacak. Ancak standart bir uçuş esnasında kapı açılırsa içeride bulunan hava basıncı 0.5 salise içinde boşalacaktır. Uçağın içinde bulunan ve bu hıza dayanamayan her şey kapıdan dışarı savrulur.
İlgili 25 soru bulundu
Hayır. Yolcu uçakları bunun için tasarlanmamıştır. Yolcu uçakları kanat şekillerinden dolayı oluşturdukları havadaki basınç farkını kullanarak yukarı itme kuvveti oluştururlar atmosfer belli bir yükseklik seviyesinden sonra o kadar çok incelir ki bu itme kuvveti ortadan kalkar.
Normal Check-in ve Uçağa Biniş Süreleri
Check-in işlemleri tarifeli uçuş saatinden 40 dakika önce kapanır. Biniş kapısı tarifeli uçuş saatinden 15 dakika önce kapanır.
Ancak yolcuların büyük çoğunluğu, uçak rahat bir şekilde piste teker koyduğunda bazı endişelerinden ve korkularından sıyrılırlar ve çoğunlukla da gayri ihtiyari olarak alkış tutarlar. Pilotlar uçağı piste yolcuya hiç hissettirmeden, sarsmadan indirdiği zaman yolcular alkışlamaya başlar.
Pistlerin eğimi
Maalesef tüm pistler düz bir hat üzerinde inşa edilemez. Ender de olsa pistinin aşağı ya da yukarı doğru eğimli olduğu havalimanları vardır. Eğime bağlı olarak da pilotlar farklı yaklaşma açıları ile uçaklarını indirmek zorunda kalabilirler. Bu da gene kabindeki yolcuya sert iniş yapıldığı hissi verir.
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
(Kışın buz olup olmadığı ya da hatalı görünen herhangi bir şeyin varlığı kontrol edilir.) Güvenlik dışında, güneşliklerin açık olması, özel temizlik ekibinin veya uçuş görevlilerinin pencereleri temizlemesini daha kolay hale getirir.
Kontuara son bagaj teslimi veya check in işleminin uçuşa 45 dakika kalıncaya kadar tamamlanması gerekiyor. Kapı uçuşa 10 dakika kala kapatılıyor.
Özellikle uçakların kalkış ve inişi esnasında pusula göstergelerini yanıltabiliyor. Yıllar öncesinde böyle bir güvenlik sorunu yarattığı tespit edildiği için uçaklarda cep telefonu kullanımı uçuş süresince yasaklanmış ve günümüzde de bu yasak devam ediyor.
Uçağa Yıldırım Düşerse Ne Olur? Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır.
Delik, kabinden pencere camlarına ne kadar basınç uygulanacağını düzenlemeye yardımcı oluyor ve cam kırılacaksa öncelikle dış camın kırılmasını sağlıyor. Orta bölmedeki delik, kabin basıncını dış bölmeye yönlendirmeye yardımcı olur. Dış cam patlarsa veya çatlarsa, iç cam bu basıncı koruyabilir.
Kanatların kırılmasını mümkün kılacak tek şey “bakım” eksikliği olabilir. Bakımları çok hassas şekilde yapılan uçakların, kanatlardaki en ufak ve görünmez çatlakların bile fark edilebilmesi için düzenli kontroller ve titizlikle yapılan testler mevcut. Özetle korkmayın kırılmaz, siz uçuşun keyfini çıkarın!
Uçağın kalkış yapması içinse ortalama olarak 300 kilometrelik bir hıza ulaşması gerekir. Yolcular, kalkış esnasında bir anda artan hızı hisseder çünkü bu alışık oldukları hızdan daha yüksektir.
Uçak alçalacağından dolayı sarsıntılar olması gayet doğal. Uçak inerken kuleden iniş izni beklemesinden dolayı daireler çizerek iniş sırasını bekleyebilir, bununla ilgili de endişelenmenize gerek yok.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Eğer uçağı hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçağını kaçırdıysan hava yolu şirketi yeni uçak bileti fiyatlarına ve uçuşun mesafesine bağlı olarak da tazminat ödemesi yapacaktır. Eğer uçağını kaçırma durumu senden kaynaklanıyorsa yalnızca havalimanı vergi iadesi alabilirsin.
Uçağın Arkası Sallanır
Ancak arka koltuklarda bağlı olsanız da sallanmayı herkesten fazla hissedersiniz. Ekonomi bölümünde görevli kabin personeli de uçağın arka kısmı çok sallandığı için şansızlar.
Uçak korkusu olup da uçağa binebilen kişiler, uçuş öncesinde ve uçuş sırasında çok kaygılanır ve korkar. Yüksek kaygı düzeyi bu kişilerin çeşitli bedensel belirtiler yaşamalarına da neden olur. Bu belirtiler; kalp çarpıntısı, nefes alamama, ağız kuruluğu, terleme, yutkunma, titreme ve baş dönmesidir.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Bir yolcu uçağının ortalama kalkış hızının 260 km/s ile 330 km/s arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Basit bir genelleme ile yolcu uçakları 828 km/s ile 1000 km/s arasında değişen hızlarda seyahat etmektedir. Tabi bu hızlara hava yoğunluğu ve rüzgar türbülansları da bir derecede etki etmektedir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri