Ancak hatırlatmak gerek; retinol cilde doğrudan uygulandığında nem kaybı, kızarıklık görünümü, hassasiyet ve yanma hissi ortaya çıkarabilir.
Topikal niasinamid (B3 vitamini) kullanın. Niasinamidin retinoid tahrişini azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Gündüz bakım rutininde Niacinamide Serum kullanılabilir. Gündüzleri mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Retinolün, yan etkiler arasında kuruluk, gerginlik, soyulma ve kızarıklık olabilir- özellikle de ilk başladığınızda cildinize retinolü yavaş yavaş tanıtmadıysanız. Bu yan etkiler genellikle iki ile dört hafta sonra kaybolur. Buna retinole alışma süresi denir ve bu süre sonunda genellikle bu etkiler kaybolur.
İlgili 36 soru bulundu
Bir retinol serumu kullanmaya başlayacaksan, öncelikle ilk haftada sadece 2 gece uygulayabilirsin. Sonraki haftada gün aşırı uygulayıp, herhangi bir reaksiyonla karşılaşmadığın sürece her gün kullanabilirsin.
Eğer yağlı bir cildiniz varsa, hafif formüllü retinol serumları sizin için daha ideal. Eğer kuru bir cildiniz var ise, daha yoğun formüllü retinol kremleri veya nemlendiricilerine yönelebilirsiniz. Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız, retinol kullanılmaması gerektiği uyarılıyor.
Bu nedenle retinolü C-Tetra® gibi bir C vitamini serumu ile birleştirmenizi öneririz.
Retinolün Leke Karşıtı Etkisi ve Güneş Koruyucunun Önemi
Çünkü retinol, cilt yüzeyindeki ölü hücreleri ciltten uzaklaştırdığı için bir nevi bariyer görevini de azaltmış oluyor. Bu nedenle uzmanlar, retinolün özellikle yazın UVB'nin daha dik olduğu dönemlerde kullanılmasını önermiyor.
Retinol, benzoil peroksit, AHA ve BHA gibi asitlerle beraber kullanılmıyor, çünkü bunlar hem retinolün etkisini azaltıyor hem de tahrişe neden olabiliyor.
Güneş lekelerini geçirmeye yardımcı olur. Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olunmasını sağlar. Cilt lekeleri ve aknelerin azalması yolunda destekleyicidir.
Bu yüzden "Retinol zararlı mı?" sorusu sıkça soruluyor. Cilde birebir zararları olmamakla birlikte bu bileşik, bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açabiliyor. Hatta cildin soyulmasına da neden olabilen bu içeriğin, kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor.
Retinol güneş ışığına oldukça duyarlı bir bileşendir, bu sebeple gündüz saatlerinde kullanımı önerilmez. Akşam saatlerinde kullanılsa dahi, ertesi gün güneş kremi kullanılması gerekir. Aksi durumda retinol güneş ışığı ile tepkimeye girerek ciltte leke oluşumuna sebep olabilir.
Cilt bakım ürünlerinde bu vitamin, genellikle en aktif ve en etkili türevi olan “retinol” formunda yer alıyor. Ancak retinol, güçlü bir bileşen olduğu için doğru kullanılmadığında ciltte kızarıklık, soyulma ve hassasiyet gibi etkiler doğurabiliyor.
Retinol içeren ürünlerin etkinliği 3 ay içerisinde daha belirgindir. Kolajen üretimini desteklemesi ve ince kırışıklıkların giderilmesi için 6-12 ay gibi daha uzun süreler de kullanılabilmektedir. Hassasiyet artışı, kuruluk, kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi ilk haftalarda sık görülebilen durumlardır.
A vitamini türevidir retinoid dediğimiz bir maddenin alt gruplarından bir taneside aslında A vitaminidir gerçekten de ciltteki gözenekleri sıkılaştırma, kolejini arttırma, pürüzleri giderdiği gibi bir çok faydalı etkisi bulunmaktadır.
Retinol ve hyaluronik asit çok başarılı bir kombinasyon olarak kabul edilebilir. Sebebi ise retinol kendi başına hassasiyete neden olabilir ancak hyaluronik asit ile daha yumuşak şekilde çalışır. Hyaluronik asit cildi yoğun bir şekilde nemlendirir, retinolün agresifliğini nötralize eder.
Bir araya getirildiğinde, C vitamini retinolün stabilitesini arttırarak etkinliğini güçlendirir.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Retinol, A vitaminin değişik özelliklere sahip olan çeşitlerinden biridir. Farklı cilt bakım ürünlerinin içeriklerinde yer alabilen bu özel bileşen, tek başına da cilt bakımı için tercih edilebilir.
Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz. Retinol içerikleri tek başına kullanıldığında kızarıklığa neden olabilir. Formül içerisinde kullanılan E Vitamini cilt bariyerini güçlendirip, cildin nemini artırarak kızarıklığı önlemeye yardımcı olur.
Neutrogena Retinol Boost Yaşlanma Karşıtı Göz Kremi Kullanımı: Günlük olarak göz altı bölgesine üç nokta hâlinde uygulayın, göz kontürü çevresine nazikçe uygulayın. Kullanım sıklığını cildinizin hassasiyetine göre ayarlayın.
Retinolun yol açabileği kuruluğu engellemek için özellikle kuru ciltler retinolden sonra nemlendirici kullanmalıdır. Retinol kullanımı cildi güneşe karşı hassas hale getirebileceğinden retinolun gece kullanımı daha uygundur.
Retinolü nasıl uygulamalı? Deri için mucizevi bir içerik olsa da bazı ciltler için uygun olamayabilmektedir. Retinoik asitler etki mekanizmaları gereği cildi soyar ve bu sebeple hassasiyeti arttırır. Aşırı hassasiyeti olan ciltler bu tür soyucu asitleri tolere edemeyebilmektedir.
Cilt için neredeyse her derdin devası olan retinol yani A vitamini, cildi yenileyip güzelleştirir. Hücre yenilenmesi ve onarımı konusundaki işlevselliğinin yanı sıra, gözeneklerin daha sıkı, cildin daha pürüzsüz olmasını da sağlar. Uygulama için en ideal zaman bahar ve kış ayları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri