Bu süreçte Sofistler, Sokrates, Platon ve Aristoteles retorik algının oluşmasında rol almış en etkin isimlerdir. olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Aristoteles konuşma sanatı üzerine yazmış olduğu eseri Retorik'te, iyi bir konuşmanın ayrıntıları olarak gördüğü sınıflamalar, tanımlar ve örnekleri ayrıntılı bir şekilde ele alır.
Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir. Antik Yunanistan'da MÖ 5. yüzyılda Sokrates çevresindekiler tarafından kullanılmış olan bu kelime, ilk kez Platon'un Gorgias adlı eserinde geçmiştir.
Platon retoriğin bir bilim olmadığını, sadece diyalektiğin araçlarından biri olduğunu söyler.
Sokrates – Bu itibarla retorik, inandırma ile ikna işi olacaktır, doğru olan ile olmayanı öğreterek ikna değil. Gorgias – Evet. Sokrates – Demek oluyor ki retor, jürilere ve diğer topluluklara, doğru olan ile olmayanı öğretmez; onlara bir kanı telkin eder, başka bir şey değil.
İlgili 29 soru bulundu
Aristoteles retoriği “veri olan herhangi bir durumda elde bulunan ikna etme araçla- rını kullanma yetisi” (Ret., 1355b 25) olarak tanımlar. Bu betimlemeye göre retoriğin amacı en iyi şekilde ikna etmektir. Retorik ne bilimdir ne de bilgiyi öğretme yöntemidir; o sadece ikna edici konuşmalar yapma sanatıdır.
Bu konuda günümüze ulaşan en önemli eseri Retorik adıyla bilinen çalışmasıdır. Güzel konuşmanın bir sanat olduğunu belirten Aristoteles, bu eserinde retoriğin tanımını verir, türlerini ve öğelerini belirtir, uzun açıklamalar ve örneklerle başarılı bir söylevin nasıl hazırlanacağını anlatır.
Ayrıca Aristoteles'in tasnif ettiği bu üç türün üç terimle ilişkilendirildiği görülmektedir: ethos, pathos, logos (Altınörs, 2011: 88). “Retoriğin üç türü olan bu politik, adli ve törensel retoriğin temelinde ikna ve iknanın üç kanıtı, ethos, pathos ve logos bulunmaktadır” (Çodur, 2017: 63).
Retorik ise ikna etmenin güzel söz söyleme sanatıyla gerçekleştiğini savunan bir kuramdır. Ayrıca savunmakla sınırlı kalmayan, güzel söz söylemenin kurallarını ve alternatiflerini de araştıran bir bilim dalıdır. İlk olarak Antik Yunan'da ortaya çıkan retorik, beraberinde birçok tartışmayı da hareketlendirdi.
Aristoteles'e göre diyalektik, bir argümanın sınanması için kullanılırken retorik, bir fikrin ve kişinin savunulması için kullanılır. Diyalektik düşünce ustaları arasında icra edilirken, retorik yurttaşlara hitap ile vücut bulur.
Retorik “yargı yerlerinde yargıçları, mecliste üyeleri, halk toplantılarında ve bütün yurttaş toplantılarında bulunanları sözle kandırma kudretidir”. (Platon, 1997, s. 352-E) Başka bir deyişle retorik kalabalıklar karşısında, kalabalıkları ikna etmede kullanılır. …
Retorik; insanları etkilemek, onlara bir düşünceyi aşılamak, insanların düşünce ve duygularını yönlendirmek gibi çeşitli amaçlarla yapılan konuşmadır. Retorik, daha çok konuşma üzerine bir sanat olarak bilinse de yazılı ve görsel alanda da karşımıza çıkar.
Retorik tuzaklar, akla değil doğrudan doğruya duygulara başvurur. Aynı sözcüğü yanıltıcı şekilde birden fazla anlamda kullanmaktır.
Aristoteles'e göre “gerçek bilgiye nesnelerin özüne cevap teşkil edecek tanımla ulaşılabileceğinden” bu anlamda tanım; tümel ve tikel arasında bağlantı kurmak şeklinde özetlenebilir. Yani tek tek nesneleri bilmek için o nesneler hakkındaki ortak özellikleri belirleyen genel kavramları bilmek gerekir.
Retorik, Aristoteles tarafından M.Ö. 335 yıllarında yazılan ünlü bilimsel eseri Retorik'te sistemleştirilmiştir.
Hikaye Anlatıcısı, Danışman, Yazar. Retorik en kısa tanımıyla güzel konuşma sanatı. Etimolojik olarak Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) yani “hitabet” kavramından türüyor. Retor ise konuşma sanatını bilen ve icra eden kişi anlamına geliyor.
Retorik eğitiminde, öğrendiklerinizi uygulamak ve doğrudan doğruya söylemlerinize yansıtabilmeniz için etkili pratik alıştırmalar yer almaktadır. 2500 yıllık retorik sanatı etkili ve özlü bölümlerle yoğunlaştırılmış eğitimimizde, iyi bir konuşma yapmak için gerekli olan unsurlar ve profesyonel teknikler size ...
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Pathos (Yunanca: πάθος páthos, "tecrübe, tutku") retorikte konuşmayı inanılır kılan duygu yüklü bir konuşma biçimidir. Böylesi bir konuşma genelde dinleyicinin duygularına hitap ederek onu etkilemeye çalışır.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Platon gerçekliğin idealar olduğunu savunurken, Aristoteles gerçek şeylerin tümelleri olduğunu savunur ve bunların dışında kalan tümellerin insan zihninin genelleme ve soyutlamasının ürünü olduğunu savunur.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Retorik, iletişim ve konuşma sanatı olarak tanımlanabilir. Bu sanat, konuşmacının dinleyicileri etkilemek, onları ikna etmek ve ikna etmek için konuşma sanatını kullanmasıdır. Retorik, etkili bir şekilde konuşmayı ve yazmayı öğrenmek için teknikler, stratejiler ve yöntemler sağlar.
Retoriğin amacı, muhatabını ikna etmektir. Mantık ise düşünme yasalarının bir bilimidir. Mantık, doğru ve düzgün düşünme ya da tutarlı düşünme yani mantıklı düşünme kurallarının ve biçimlerinin bilgisidir.
Pathos: Sözün, dinleyicinin duygularına, inanışlarına yakınlığıdır. Söz söyleyenle ve söylenen sözle dinleyici arasında yakınlık kurmaya yönelik unsurları bu kapsamda düşünebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri