Bodur zeytinin boyu 1.50 santimetredir. Bir bodur zeytinden ortalama olarak 10 kilogram zeytin alınmakta. Bu arada dikimden 3 yıl sonra bodur zeytinlerden ürün alınmaya başlanır. Bodur zeytinin ömrü ise 25 yıldır." dedi.
-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Arbequina Zeytin Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Zeytin fidanı tarlada ağaç başı 150-200 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Tüplü fidandan yetişen zeytin, 3-4 yılda gerekli bakımların yapılması şartıyla meyve verebilecek olgunluğa erişir. Önceden kütükten yetiştirilen zeytinin meyve vermesi için en az 25 yıl beklemeniz gerekirdi.
SULAMA. Sulama, dikim öncesi topraktaki nem miktarına ve vejetasyon dönemine göre planlanmalıdır. Süper entansif sistemde damla sulama yöntemi kullanılmakta olup, yıllık su gereksinimi 500-2.000 m3/ha seviyelerindedir.
Bodur Zeytin Çeşitleri
İspanya orijinli olan bu çeşidin büyüme gücünün belirgin derecede düşük olması, ülkemizde “bodur zeytin” olarak anılmasına neden olmuştur. Hâlbuki daha sonra geliştirilen Arbosana i-43®, Sikitita ve Tosca 07®, Arbequina'ya göre çok daha bodur çeşitlerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Bodur zeytin yetiştiriciliğinin sağladığı en önemli avantajlardan birtanesi de zeytinlerin 2. Yaştan itibaren verime başlaması ve 4. Senesinde ekonomik verime ulaşabiliyor olmasıdır. İspanyada optimum koşullarda alınan ortalama verim 1,5-2 tondur.
Sıra üzeri 1,35 ile 1,5 m ve sıra arası 3,5 ile 4 m arasında değişebilir.
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
Arbequina bodur zeytini popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır.
Arbequina zeytin bodur bir zeytin çeşidi olmasından dolayı yoğun ve yüksek yoğunluklu dikimler için uygundur. Önerilen yüksek yoğunluklu dikim aralığı 1,35 x 4 metredir. Bir dönüme yaklaşık 200 ağaç dikilir. Ülkemizde çoğunlukla 1,5 x 4 metre aralıklarla dikimi yapılmaktadır.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Ağaçlardaki tuz yoğunluğu artacağı için de ağaçlar kış soğuğuna karşı direnç kazanırlar. Fakat zeytin ağacının dayanabileceği bir soğukluk vardır ve bu eksi 7 derece civarındadır.
Bu sebeple zeytin tarımı Gaziantep ve Kilis illerimizde önemli bir yere sahip- tir. Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Arbequina zeytin sulu arazilerde profesyonel yetiştiriciliği yapılabilen bir zeytindir. Ortalama 5. yılda 2-3 ton arasında zeytin vermektedir. Yağ oranı 4 kilo zeytinde bir kilo zeytin olarak bilinmektedir.
Yeni zeytinliklerde, hava şartlarının kurak geçmesi halinde sulama yapılır. 5-10 cm derinliğinde ilkbahar toprak sürümü yapılır. Zeytin dal kanserine karşı ilaçlamaya devam edilir. Mayıs Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir.
Muhtarlık adına fidanları bıraktılar, o da ihtiyaca göre dağıttı. Hasadı için kesin 5 yıl, 6-7 yıl geçecek. Zaten 5 yıllık zeytin ağacı da 3 kilo zeytin verir. 8-9 yaşında fidan, bir katından 25 kilo verir.
Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde genellikle budama iki yılda bir yapılır.
Zira su zerrecikleri donma esnasında enerji yayarlar ve bu da ağaçları korur. Zeytin ağaçlarında kar yükünden dolayı dalların kırılmaması için mümkün oluyorsa dalların silkelenmek suretiyle karlarından temizlenmesi bu suretle karın donması nedeniyle ağaçların daha fazla zarar görmesi engellenmiş olacaktır.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Ortalama bir zeytin ağacından iyi bir verim elde etmek için ağacın bol miktarda güneş ışığına ihtiyacı vardır. Aynı zamanda zeytin ağacı aşırı toprak neminden nefret eder.
20 MİLYONU AŞKIN ZEYTİN AĞACI VAR
Her ağaçtan 150-200 kilo zeytin üretiyoruz. Bu ağaçların yüzde 85'i büyük ağaçlardır. Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Sık dikim alanlarında referans alınan türdür ve bu nedenle İspanya'nın yanı sıra birçok ülkede de dikilmiştir: Fransa, ABD, Şili, Portekiz, İtalya, Tunus, Fas, Avustralya, Arjantin... Düşük sürme gücüne, açık ve orta-yüksek taç yapısına sahiptir.
Öncelikle çok küçük olmayan saksının yarısına kadar gevşek gübreli toprağı ekleyiniz. Toprağın tam ortasına bodur zeytin fidesini yerleştirin ve çevresini kalan toprakla doldurun. Zeytin fidesinin köklerinin toprağa tutunması için; toprağın gevşek kalmasını sağlayın. Bu nedenle toprağa baskı yapmamalısınız.
Zeytin fidanları Ekim ve Mart ayları arasında dikilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri