Güzel bir revani tatlısının yapımında fırın ısısının iyi ayarlanmış olması önemli püf noktalarından bir tanesidir. Fırının önceden ısıtılmış olması gerekiyor. Önceden fırını ısıtmazsanız revani tatlısı beklenen şekilde kabarmaz ve ayrıca da görünümü itibari ile hiç iştah kabartmayan bir tatlı elde etmiş olursunuz.
Klasik revani tatlısının kek kısmında süt yerine yoğurt kullanılır. Revani yaparken yoğurt yerine süt kullanmak isterseniz bol sütlü revani tarifini deneyebilirsiniz.
Süngerimsi bir kıvamı olmasını isterseniz revani hamurunuzun içerisine mutlaka yoğurt ilave edin. Yoğurdunuzun hafif sulu kısmından koyarsanız da revaniniz daha güzel kabarır.
Kekimiz ilk sıcaklığı gitmiş şerbetimiz ise oda sıcaklığında olmalı. Şerbetini azar azar parça parça dökelim yoksa birden döktüğümüz zaman hamur olur.
Şerbet soğuk tatlı sıcak olmalı. Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz. Pişen tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Revaniyi dilimleyerek şerbeti daha güzel çekmesini sağlıyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
Şerbeti için; Tencereye toz şeker, su ekleyin. 5 dakika kaynatın. Üzerine limon suyu sıkın. 2 dakika kadar kaynatın. Ve soğuması için kenara alın.
Derin bir tencereye şeker ve su alınarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır ve soğumaya alınır. Kek için, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpılır. Üzerine sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip çırpılır.
Yumurta oda sıcaklığında olursa ve şeker ile iyice köpürtülürse kek daha güzel kabarır. Malzemeler eklenirken yavaşça karıştırın ki hamurda baloncuklar oluşmasın kabarırken şekli düzgün olsun. Fırın önceden ısıtılırsa kekiniz az kabarır.
Fırından çıkan revanimi 2-3 dakika beklettikten sonra büyük baklava dilimleri olarak şekilde dilimliyoruz ve soğumuş olan şerbetimizi döküyoruz.
Revaniyi fırından almadan önce bir kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkarsa pişen revaniyi dilimleyin ve üzerine ılık şerbeti dökün. Yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirilir. Fırından alındıktan sonra dilim dilim kesilir. Böylece şerbet döküldüğünde kek daha çabuk emer. Önceden hazırlanan ve soğuyan şerbet keke döküldükten sonra 2-3 saat kadar buzdolabında dinlendirilir ve ardından servis edilebilir.
Sütlü Revani Nasıl Yapılır? Sütlü revani tatlısının şerbeti için; orta boy bir tencere içine 3 su bardağı süt ve 1 buçuk su bardağı toz şeker ekleyin.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Revani yaparken tepsi yağlanır mı? Yağlanmış bir fırın kabına karışım dökülerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede ağzı açılmadan takriben yarım saat kek gibi pişirilir. Üzeri kızarıp sertleşmeden fırın açılırsa revani kabarmaz, çöker.
Dış kısımları tamamen piştiğinde ısı yavaş yavaş iç kısımlarına doğru yayılır. Hava ve sıvılar giderek genleşir ve bu şekilde olduğunda kabın içerisine sığmamaya da başlar. Alan bulamadıkça yukarıya doğru genişlemeye ve kabarmaya başlar. Kabardıkça ve genleştikçe üzerine çatlamalar oluşmaya başlar.
Klasik ve kolay revani tarifi için ihtiyacımız olan malzemeler şöyle; 3 yumurta. 1 su bardağı şeker. 1 su bardağı irmik.
170 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirilir. İlk sıcaklığı çıkan kek dilimlere kesilir ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökülür. 1-2 saat dinlendirdikten sonra üzeri isteğe göre krem şanti, hindistan cevizi yada fıstık vb. ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Yapılışı: Zeytinyağı, yumurta, yoğurt ve şeker beyaz köpük olana kadar çırpılır. İrmik, un ve kabartma tozu ilave edilip güzelce karıştırılır. Revani karışımı yağlanmış fırın tepsisine dökülür.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
Limon suyu şerbet yapımında önemli bir malzemedir. Hem güzel bir aroma verir, hem de şerbetin şekerlenmesini önler. Bu yüzden şerbet yaparken limon suyunu unutmamalısınız. Bazı tatlılarda aroma vermek için şerbete limon suyu yerine şekerli vanilin eklenir.
Sıra geldi tatlımızın kekine; 3 yumurtayı güzelce çırpın, çırpılan yumurtaların içine yoğurt ekleyin çırpın, şeker ve sıvı yağ ekleyin çırpın, un karbonat ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip iyice çırpın.
Revani ile yoğurt tatlısı arasındaki fark nedir? Revani, gözenekleri çok, bol yumurtalı olduğundan rengi sapsarı ve yumuşacık süngerimsi bir tatlıdır. Kıvam olarak pandispanyaya benzer. Yoğurt tatlısı; daha sert, daha açık renk ve daha az kabarık hatta kıvam olarak Şam tatlısına benzer.
Revani yapımı kek tarifine oldukça benzer. Aradaki fark içeriğindeki irmik ve üzerine dökülen şerbettir. O yüzden pişirme, hazırlama hatta püf noktaları bile birbirinin aynıdır.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri