Anason ve maydanoz gibi bitkilerle aynı familyadan olan rezenenin anasona benzer aromatik bir tadı vardır. Bu tatlımsı tat anetol denilen bir maddeden kaynaklanır. Aynı madde anasonda da bulunduğu için rezeneye de anasona benzer bir tat verir.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir. Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
Çocuk hastalıkları ve sağlığı tıbbi biriminden bir uzman doktora sormadan bebeklere anason çayı verilmesi tavsiye edilmez. Sakinleştirici etkisi, gaz giderici özelliği ve uyumayı kolaylaştırmasına rağmen, bebeğinize anason çayı vermeden önce mutlaka bir uzman görüşü almalısınız.
Yaygın olarak bilinen anasonun faydaları şöyle: Sinirleri yatıştırarak kişideki gerginliğin azaltılmasına yardımcı olur. Mide, bağırsak gazlarının giderilmesinde, sindirim sisteminin harekete geçirilmesinde, idrarın söktürülmesinde rezene çayı ile birlikte kullanımı yaygındır. Uykusuzluğa iyi gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu açıdan anason helal mi diye sorgulama gereği duyabilirsiniz. Fakat tıpkı şarap yapımında kullanılan üzümün tüketilmesinde sakınca olmadığı gibi anasonun kullanılmasında da sakınca yoktur.
Metabolizmayı çalıştırarak yağ yakım sürecini hızlandırır ve tok tutar. Mide ağrılarının giderilmesinde etkilidir. Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
İyice soğuduktan sonra biberon yahut da çay kaşığı yardımıyla bebeğe verilir. Anason uyku getirici özelliğe sahip olduğunda “anason çayı bebeklerde uyku yapar mı?” sorusuna da olumlu yanıt verir. Böylece çayı bebeğinizi yatırmadan önce vermeniz en doğrusudur.
Bebeklere iyi geldiği bilinen rezene, bağırsaklarda problem oluşturabileceği gibi alerji de yapabilir. Bunun için bebeğinize rezene verirken ölçüsüne dikkat etmelisiniz.
6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir. 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
Yani pek çok anasonlu içkide kullanıldığı gibi anason esansı değil. Şöyle. Tıpkı rezene yahut havuç gibi maydanozgillerden olan anasonun tohumunu alıp yağını çıkardıktan sonra o anason, sürece dahil edilir, sonradan eklenmez. İmbikten geçirmek suretiyle rakıya katılır.
Anason ve maydanoz gibi bitkilerle aynı familyadan olan rezenenin anasona benzer aromatik bir tadı vardır. Bu tatlımsı tat anetol denilen bir maddeden kaynaklanır. Aynı madde anasonda da bulunduğu için rezeneye de anasona benzer bir tat verir.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Rezene de öneriliyor
Bunlardan anason ve rezene benzer bileşenlere sahip. İçerisindeki uçucu bileşenlerden anetolün kadın hormonuna benzer (östrojenik) etkisine bağlı olarak süt salgısını artırdığı, adeti söktüğü ve doğumu kolaylaştırdığı bildirilmektedir.
Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Bu özellikleri ile bebeklerde gaz ve şişkinlik probleminin olmaması, onların daha kaliteli bir uyku yaşamalarına yol açar.
Sakinleştirici etkisi sayesinde sinirleri yatıştırır. Solunumu kolaylaştırır.Nefes darlığı ve astım tedavisinde etkilidir. Sinirleri uyuşturduğu için ağrı kesici özelliği vardır.
Anason çayı 2 aydan itibaren bebeklere verilebilir. Bu çayın en önemli özelliği sindirimi rahatlatması ve gaz çıkışını kolaylaştırmasıdır. Yeni doğan bebeklerde sık sık gaz problemi yaşandığı için, anason çayı kullanılır. Bebeğinize anason çayı yapmak için, cezveye bir çay kaşığı anason tohumu ve su koyun.
Bebeklerde bir tatlı kaşığı anason çayı 1 su bardağı kaynar suda 10 dk. Demlendikten sonra süzülerek yemeklerle beraber 1-2 çay kaşığı verilmesi önerilir.
Anason çayının en önemli kullanım alanlarından biri de emziren anneler ve kolik sancısı yaşayan bebekler. Anason, emziren annelerin sütlerini artırır. İçeriğindeki etken maddeler süt ile bebeğe geçtiğinde ise bebeklerin gaz sancısı azalabilir.
Papatya, rezene gibi bebek sakinleştirici çay çeşitleri oldukça fazla olup, çocukların huzurla uykuya dalabilmesine yardımcı olur.
İcerisinde bulunan kimyon ve rezene bebeklerde ve cocuklarda gaza bağlı olarak mide ve bağırsak sistemindeki krampların gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur.
Rezene, anason ve kimyon tohumlarını üzerlerine vurarak kıralım. (Toz olmasına gerek yok!) Sonra bunları çay torbasına veya tülbentin içerisine koyalım ve üzerine yaklaşık 250ml kaynar su dökelim. Bırakın 15 dak çeksin iyice. Sonra çay torbasını veya tülbenti sıkalım ve Sudan çıkaralım.
Erkeklerde orgazm sonucunda boşalma meydana gelir, bu da penisten dışarı meni atılmasıyla gerçekleşir. Bu meni atılması sırasında idrar yolundaki kaslar 4 - 7 kere kasılarak haz verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri