Rezene çayı, rezene bitkisinin tohumlarından yapılır. Anti-kanser özellikleri ile bilinir ve geleneksel tıpta şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu çay ayrıca, iltihabı azaltarak mide kramplarını yatıştırmaya yardımcı olur. Ve tabi ki adet söktürücü etkisi vardır.
Rezene çayı vücut kaslarının gevşemesine de yardımcı olarak, âdet dönemlerinin daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir.
Adet Döneminde İçin
Ayrıca adet döneminde yaşanan halsizlik ve mide bulantısı için de rezene çayının faydalı olabildiği belirtilmiştir.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Rezene spazm önleyicidir. Özellikle rezene tohumunun kolik ve barsak kramplarını hafifletici antispazmatik etkisi vardır. Rezene kadınlık hormonu östrojen gibi davranan bir sebzedir. Anne sütünü arttırma ve adet düzensizliklerini düzenlemek gibi östojenik etkileri nedeniyle kullanılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir. Zencefi, maydanoz, ada çayı, rezene çayı, zerdeçal gibi bitkiler ya da soğan kürü gibi doğal kürler adeti geciktirmeye yararlı olabilmektedir.
Rezene çayı iltihapları azaltan bir bitki çayıdır. Düzenli bir şekilde kullanıldığında mide kramplarına iyi gelir. Bunun yanı sıra adet söktürücü olarak da bilinir. Kullanımla birlikte regl dönemlerinde ağrı ve sancılarda hafifleme meydana gelebilir.
Ne Zaman Etkisini Gösterir? Doğru şekilde demlenmiş bir rezene çayı, düzenli tüketildiğinde etkisini göstermeye başlar.
İştah açıcı özelliğinden dolayı yemeklerden 1 saat önce içilmelidir. Emziren anneler günde 4-5 fincan rezene içerek sütünü arttırabilir ve bebeğin gaz problemlerinin de giderilmesini sağlar. Şişkinlik ve hazımsızlık sorununuz varsa sindirimi rahatlatmak için yemek yedikten 1 saat sonra 1 fincan tüketebilirsiniz.
– İshali tedavi eder
Rezene, anethol ve cineole gibi bazı bileşenlerin dezenfektan ve antibakteriyel özelliklere sahip olması nedeniyle bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu ishalin tedavisinde yardımcıdır.
7. Rezene. Adet düzensizliğinde etkilidir. Kanamayı düzenler ve vücudu rahatlatarak sancısız adet dönemi geçirmenizi sağlar.
- Rezene etkileri arasında; östrojen hormonun salgılanmasına yardımcı olma, libidoyu arttırma, rahimde ortaya çıkan kasılmaların engellenmesi gibi pek çok etki yer alabilir. Adet döneminde yaşanan sancıların şiddeti azalır. Adet döneminin daha rahat geçmesine yardımcı olur.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Yiyecekler arasında soğan suya konulup haşlandığı takdirde adet söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Ananas, incir, havuç ve papaya besinleri adet söktürücü bir etkiye sahiptir. Çaylar arasından adaçayı, kekik çayı, kantaron çayı adet söktürebilir.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Kilo verdirici özelliği ile ön plana çıkan rezene çayı, doğal bir iştah kapatıcı olarak biliniyor. Kilo problemi olan kişilerin düzenli tüketmesi durumunda tok hissetmesine yardımcı olacak rezene çayı, kilo alımını engelleyerek yağ yakımını kolaylaştırıyor.
Rezene çayı çok soğuk olursa içerisinde yer alan yararlı mineraller ve yağlar kaybolacaktır. Bu nedenden dolayı rezene çayının ne çok kaynar ne de çok soğuk olarak tüketilmemesi gerekir.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
İşte rezene çayını hazırlamak bu kadar kolay! Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz. Yıldız anason, çubuk tarçın gibi baharatlar da ilave ederek hem kokusunu hem de tadını güzelleştirebilirsiniz.
Rezene Çayı Günde Kaç Bardak İçilmelidir? Rezene çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kilo almak için; Rezene çayını yemeklerden 1 saat önce içerek iştahın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Rezene çayınızı kısık ateşte bir iki dakika karıştırdıktan sonra, demlenmesi için, ocağın altını kapatarak 5 dakika kadar bekletmelisiniz. Demleme işlemi bittikten sonra rezene çayından doğru bir şekilde faydalanabilmek için çayınızı ne sıcak ne de soğuk olarak tüketmelisiniz.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Papatya çayı adet söktürür mü? Papatya çayı halk arasında özellikle biberiye ile birlikte adet söktürücü olarak kullanılabilmektedir. Ancak adet düzensizliği durumunda mutlaka hekime danışılmalıdır.
Dereotu: Rahim kaslarını gevşeterek adet kanamasının normal düzeninde gelmesini sağlar. Adet zamanınızdan 2-3 gün önce limonlu taze dereotu tüketerek adetinizi normal zamanında ve ağrısız geçirmeyi başarırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri