1 poşet rezene çayı bir kupaya konur, üzerine tam kaynamamış (80º C) su ilâve edilir, 5 dakika kadar beklenir, poşet çıkarılır, çayın oda ısısına gelmesi beklenir. Bebeğe bir defada en çok 6-7 çay kaşığı dikkatle içirilir. Günde 3-4 defa verilebilir.Her gün taze hazırlanmalıdır.
Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1 veya 2 kez yarım kahve fincanı kadar verilebilir. REZENE: Sindirimi kolaylaştırıcı, gaz giderici ve süt artırıcı etkileri nedeniyle anneler tarafından en sık kullanılan bitkilerdendir.
100 ml hazırlanmış cayı gunde birkac defaya bolunerek bebeklere verilmesi tavsiye edilir. Yetişkinlerde 200 ml (bir su bardağı) suya 2 tatlı kaşığı ilave edilerek isteğe bağlı olarak soğuk, sıcak veya ılık icilebilir. Gunde 3 veya 4 defa icilmesi tavsiye edilir.
Kimyon tohumu ile bağdaşan ama daha hafif ve tatlı olan rezene, bebeklerde 1 aylıktan önce kesinlikle kullanılmamalıdır.
Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Bu özellikleri ile bebeklerde gaz ve şişkinlik probleminin olmaması, onların daha kaliteli bir uyku yaşamalarına yol açar.
İlgili 31 soru bulundu
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır.
Rezene tohumlarının spazm önleyici ve gaz giderici etkisi, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve gastroözofageal reflü hastalığının yarattığı mide ekşimesi ve şişkinlik sorunlarının tedavisinde ön plana çıkar.
Gaz sancılarını giderir. Emziren annelerde sütün çoğalmasını sağlar.Sindirime yardımcı olur.Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.İştah açıcıdır.Bronşite ve öksürüğe faydalıdır.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Emzirme döneminde olan anneler, anne sütünü arttırmayı isteyen anneler ve bebeğinde devamlı gaz durumu olan annelerin tüketmesi için hazırlanmıştır. Rezeneli bitkisel çay nasıl tüketilmelidir ? 1 fincan sıcak suda 1 süzen poşetin 3-5 dk demlenmesi ile tüketime hazır hale gelir. Sıcak soğuk servis edilebilir.
Ne Zaman Etkisini Gösterir? Doğru şekilde demlenmiş bir rezene çayı, düzenli tüketildiğinde etkisini göstermeye başlar.
Yalnızca çay formunda içirebilirsiniz ve verebileceğiniz en erken zaman; bebeğiniz 1 aylıkkendir. 1 aylıktan küçük bebeklere rezene çayı vermeyin.
Bebeklerin daha rahat bir sindirim yaşamasını sağlayan rezene, bebeklerin rahat uyumaları için faydalı bir baharattır. Her ne kadar kullanılması önerilmese de 40 günü geçen bebeklerde az miktarda demlenen rezene, huzursuzluk durumunda bir çay kaşığı olarak bebeğe verilebilir.
Günlük hayatımızı mahvettiği yetmezmiş gibi geçmek de bilmezler. Aslında çözümü, tadı çok sevilmese de rezene çayında. Bağırsaklarınızda sertleşen, sıkıntılı dakikalar yaşatan sert dışkıları yumuşatıyor ayrıca minik mucizemiz.
Tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi rezene çayı da dikkatli ve az miktarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sağlığa zararlı olabilir. Kusma, baş ağrısı ve alerji gibi yan etkileri görülebilir. Medikal ilaçlarla birlikte tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır.
Çayı yapmak için kullanacağınız rezene tohumlarını yeterli oranla belirlemek en önemli noktalardan biri. 2 su bardağı rezene çayı için en fazla 4 çay kaşığı rezene tohumu yeterli miktardır. 2 bardak ölçüsündeki su kaynadıktan sonra içerisine ezdiğiniz ve tohum halinde olan rezeneleri eklin.
Her beslenmeden sonra bebeğin gazını çıkarmaya özen gösterilmelidir. Emziren anne beslenmesine özen göstermeli, lahana, karnabahar, brokoli, soğan, baharatlı yiyecekler, kuru fasulye, nohut, barbunya ve benzeri bebekte gaz yapabilecek gıdalardan uzak durmalı ve gazlı içecekler, sigara, alkol tüketmemelidir.
Huzursuz bebek sendromunun yaygın görülen belirtisi, ani başlayan ve bazen çok uzun saatler boyunca aralıksız süren ağlama, sinir hali ve çığlık atmadır. Ancak bu durumu normal ağlamadan ayırmak gerekir. 6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar.
Bebeğiniz 20 dakikadan fazla ağlarsa beyni zarar görüyor. İngiliz çocuk bakım uzmanı Penelope Leach'in son kitabı, “Ağlayan bebekleri bir süre haline mi bırakmalı” şeklindeki klasik tartışmaya nokta koydu. Leach'e göre, yapılan son araştırmalar, sürekli ağlayan bebeklerin yeni gelişen beyninde hasar oluşturuyor.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Bebeğim uyumuyor!
Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir. Beslenme de banyodan sonra yapılmalıdır; banyodan hemen önce değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri