Maydanozgiller familyasına ait şifalı bir bitki olan rezene, Latincede Foeniculum vulgare L. olarak tanımlanır. Koyu renkli ve kendine has kokusuyla yemeklere tat veren bir bitki olan rezene, demlenerek çay olarak da tüketilir.
Rezene, maydanozgiller familyasına ait otsu ve aromatik bir bitki çeşidini oluşturuyor. Demet şeklinde öbeklenmiş sarı çiçekli bir bitki olan rezene, kayalık ve kurak alanlarda kendiliğinden yetişebiliyor. Rezenenin aroması ise anasona ve meyan köküne benzerliği ile ön plana çıkıyor.
Rezene tohumlarının spazm önleyici ve gaz giderici etkisi, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve gastroözofageal reflü hastalığının yarattığı mide ekşimesi ve şişkinlik sorunlarının tedavisinde ön plana çıkar. Rezene çayının kasları gevşeterek ağrıyı azalttığı bilinir.
Rezene (Foeniculum vulgare), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür.
Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
İlgili 39 soru bulundu
Ezilmiş, bütün veya öğütülmüş rezene tohumları çöreklerde, keklerde, ekmeklerde ve kurabiyelerde kullanılabilir. Özellikle mayalı ekmeklere ceviz ya da kuru incirle beraber eklendiğinde güzel bir lezzet katar. Rezene tohumları bütün veya ezilmiş olarak et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılabilir.
Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Rezene, Akdeniz bölgesinde yetişen doğal ve mineralli bir bitki türü olarak bilinir.
Faydalarının yanı sıra rezene çayının yanlış kullanıldığında zararlı etkileri de bulunuyor. Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
Anason ve maydanoz gibi bitkilerle aynı familyadan olan rezenenin anasona benzer aromatik bir tadı vardır. Bu tatlımsı tat anetol denilen bir maddeden kaynaklanır. Aynı madde anasonda da bulunduğu için rezeneye de anasona benzer bir tat verir.
-Tansiyon seviyesini dengeler, yüksek tansiyonu düşürür. Kan basıncını dengeleyerek vücut sağlığını yerinde tutar. -Regl dönemlerinde içilen rezene çayı regl ağrılarını hafifletir ve oluşan şişkinlik hissini azaltarak o dönemin daha rahat geçmesini sağlar.
Genellikle çay olarak bildiğimiz bu bitkinin salatası da çok lezzetli oluyor. Tatlı ve ekşimsi tadı, anasonu andıran kokusu ile özellikle tavuk ve balık yemeklerinde kullanılabilir. Yemeklerde ve salatalarda soğanı andıran sapı daha çok tercih ediliyor.
Genel olarak çay olarak tüketilen rezene bitkisi bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilmektedir. Bu sayede kullanılması halinde nefesi tazelemektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zamanlarda doğru demlenmesi gerekmektedir.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Kullanımı Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir.
Kendine Özgü Esansı ve Şifalı Etkileriyle: Anason
Genel olarak bitki literatüründe adı ''Pimpinella anisum'' olan anason da içindeki organizmaları ile sağladığı faydalarla birlikte modern tıp dünyasında alternatif yöntemlerden biri olarak kullanılır.
CEVAP: Anason çayını içmekte bir sakınca yoktur. İçki yapımında kullanılıyor olması sebebiyle anason bitkisinin çay olarak içilmesi caiz olmasaydı, şarap yapımında kullanılıyor diye üzümün yenilmesi veya suyunun içilmesi de caiz olmazdı! Böyle bir durum da söz konusu değildir.
Rezene (Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Miller)) Apiaceae familyasına ait olup, Türkiye de doğal olarak Kuzey Anadolu bölgesinde yetişir (1, 2).
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
Rezene Çayı Günde Kaç Bardak İçilmelidir? Rezene çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kilo almak için; Rezene çayını yemeklerden 1 saat önce içerek iştahın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Soğan yarım halka kesilir, pul biber be karabiberle ovulup tencerenin dibine yerleştirilir. Üzerine iri iri bölünmüş rezeneler yerleştirilir. Portakal ve limonun suyu sıkıp rezenelerin üstüne dökülür, 2-3 kaşık da su koyulur. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte rezeneler yumuşayana kadar pişirilir.
Zeytinyağ, portakal suyu, esmer şeker, tuz ve karabiberi bir kapta çatal yardımıyla karıştırın.. Malzemelerin tümünü bir kap içerisine alıp zeytinyağ karışımını içerisine ekleyin. Üzerine limon kabuğu ve portakal rendesi ekleyip servise hazır hale getirelim. Sağlıklı günler dilerim.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri