Arapsaçı Otu, rezene ile aynı gurubundadır. Diğer ismi Yabani Rezene Otu olan Arapsaçı, annelerde süt miktarının önemli ölçülere arttırıyor. Arapsaçı Otunun kullanım alanlarından birisi, bakteri oluşumunu engellemek amaçlıdır.
Yapısal olarak dereotunu andıran arapsaçı, mutfaklarda kullanılan rezene bitkisinin yabani bir türüdür. Dolayısıyla rezeneyle aynı özellikleri ve etkileri gösterir. İçinde B ve C vitamini ile bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Arapsaçı, genelde şifalı bir bitki olarak bilinir ve kullanılır.
Aktarlarda bolca görebileceğiniz bu bitkinin bilinen bir diğer adına değinmek istiyoruz. Arapsaçı ne demek diyenler için yabani rezene olarak bu otu tanıtabiliriz. Maydanozgillere ait olan arapsaçı otu sincilip, mayana ve bolluk otu gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.
Arapsaçı Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
Arapsaçı otunun en yaygın olarak bilinen özelliği, ağrı kesici olarak kullanılmasıdır. Kas ağrılarına, baş ağrılarına iyi gelen arapsaçı otu, ağrılara doğrudan etki etmekte ve kısa süre içerisinde ağrıları geçirmektedir. Arapsaçı otu hazmı kolaylaştırır. Mide asidini dengeleyerek bağırsakları rahatlatır.
İlgili 34 soru bulundu
Kökleri doğranıp turşu haline getirilerek tüketilebileceği gibi yaprakları kurutularak arapsaçı otu çayı elde edilip içilerek tüketilebilir. Ayrıca sebze kavurması olarak yemek biçiminde de tüketilmektedir. Zeytinyağı ile arapsaçı otundan yemek yapmak mümkündür.
Arapsaçı Otu tüketim şekilleri birbirinden farklı olabiliyor. Kökleri doğranarak turşu haline getirilip tüketilebilir. Yaprakları kurutularak çayı elde edilebilir ve içilebilir. Sebze kavurması biçiminde tüketilebilir.
Rezene; havuç, maydanoz, kereviz ve dereotu ile yakın akraba olan Umbelliferae (Apiaceae) familyasının bir üyesidir. Rezene bitkisi gıda ve tıpta birçok geleneksel kullanıma sahiptir.
Deyimin aslı ''Arap sacı'' şeklindedir. Sac bir pişirme aracıdır. Osmanlı döneminde Araplar tarafından yapılan saclar tasarım harikası olsa da pişen etlerden çıkan yağların kötü kokmasına neden oluyordu. Bu dönemde Arap sacı deyimi, güzel başlayıp kötü sonuçlanan şeyleri tanımlamak için kullanılırdı.
Çiğ arapsaçı/yabani rezenenin hafif, ferahlatıcı bir anason aroması vardır. Yapraklarını hafifçe ezdiğinizde kokuyu alırsınız. Kokmuyorsa arap saçı değildir, yemeyin! Kök gövdesi ve yaprakları soğanla kavrularak meze olarak yenilir.
Arapsaçı otu bitki satışı yapan dükkanlarda bulunur. Aktarlarda kolaylıkla bulunan bitkiyi internet üzerinden temin edebilirsiniz. Bitkiyi temin ederken, aldığınız yerin güvenli olduğuna dikkat etmeniz gerekir.
Arapsaçı kendine özgü müthiş bir kokusu ve tadı vardır. Görüntü itibariyle dereotuna benzemektedir. Kokusu ve tadı itibariyle taze anasona benzer. Kendine özgü tadı ve görüntüsü sebebiyle, arapsaçını bilen kişiler tarafından çok fazla tercih edilmektedir.
1 Arapsaçı Çiçeği | Genel Bilgiler
Geçirgenliği yüksek, verimli ve sürekli nemli topraklarda uzun yıllar yaşayan otsu bir bitkidir. Minik yaprakları ile görsel şölen sunan arapsaçı çiçeği saksı ve bahçelerde iç ve dış mekan bitkisi olarak yetiştirilmeye uygundur.
Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir. Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Anason benzeri bir tada sahip rezene çayında meyan kökü tadı da hissedilebilir. Rezene tohumları ve yağı ilaç yapımında kullanılır.
KUZU ETLİ ARAP SAÇI YEMEĞİ (EGE YÖRESİ) - YouTube.
ARAPSAÇI YEMEĞİ HANGİ YÖREYE AİTTİR? Arapsaçı, Ege yöresine ait bir yemektir.
Arapsaçı kavurması yemeği Ege usulü yöresel bir tarif.
Arapsaçı, Bolluk otu, Rezdane, Sincilip ve Mayana isimleriyle de bilinir. Rezene'nin binlerce yılık bir tarihi vardır.
Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, kusma ve alerji gibi yan etkilere neden olabilir. Önemli Not: Hamileler, emziren anneler, ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar ve alerjik bünyeler, rezene çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Otlar kavrulunca üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuzunu koyup, düdüklü tencerede 45 dakika pişirin.
Hazırladığınız terbiyeyi tencereye azar azar ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Zeytinyağlı arapsaçını, yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri