Kısaca; elektrik akımına gösterilen zorluğa DİRENÇ denir. Direnç"R" veya "r" harfi ile gösterilir, birimi ohm (Ω) dur.
Rezistans değeri, ısı derecesini belirlediğinden ötürü dikkat edilmesi gereken bir husustur. Rezistans değeri düşük olduğunda daha yüksek oranda ısı açığa çıkmaktadır. Dolayısıyla rezistans değerinin düşük olması ile birlikte ortaya çıkan buhar miktarında da artış gözlenmektedir.
Rezistanslar, Ohm yasasına göre çalışır. Ohm yasası, bir devredeki akım (I), gerilim (V) ve direnç (R) arasındaki ilişkiyi ifade eder: V = I * R. Bu denklemde, akım, rezistans üzerinden geçen elektron sayısıdır. Gerilim ise devreye uygulanan elektrik potansiyel farkını temsil eder.
Rezistans, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürdüğü için hayatın hemen hemen her noktasında farkında olmadan kullandığımız bir materyaldir. Bu ürünün kullanım amacına bağlı olarak pek çok çeşidi bulunur. Özellikle pişirme alanındaki fırın rezistansı çeşitleri sıklıkla kullanılan aparatlar arasında yer alır.
Rezistans Nedir: Elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren direnç tellerine rezistans denir. Direnç, iki uç arasına gerilim uygulanan bir maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnme gücüne verilen isimdir. Rezistansın içinden elektrik akımı geçtiğinde ısınma ortaya çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
Ölçüm için bir kelepçe rezistans test cihazı kullanılır.
Rezistans ölçümünde baz alınan standart bir formül öne çıkmaktadır. 220*220 / rezistansın gücü formülü ile ortaya çıkan değer, rezistansın sağlamlığı hakkında bilgi vermektedir. Rezistans ölçümü yapılırken multimetrenin direnç konumuna alınması büyük önem arz etmektedir.
Rezistans, içine konulduğu makine veya cihazlarda, elektrik enerjisini ısıya çeviren özel hazırlanmış direnç tellerine verilen genel terimdir. Direnç bulunduğu materyaldeki elektron akışını engeller.
Elektrik enerjisinden ısı enerjisini elde etmeyi mümkün kılan rezistans teli 2500 watt; kullanım alanlarına, sunduğu özelliklere, bolt değerine ve uzunluklarına göre farklılık gösterir. Isıya yüksek derece dayanıklılık gösteren rezistans teli özel tasarım yapısı ile yıllarca arıza yapmadan kullanılabilir.
1 Ohm direnç. 1/4 watt değerindedir. Hassasiyeti %1'dir. 10 adet gönderilmektedir. Renk şeritlerine göre direnç değerini hesaplamak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
Genel olarak 1000 Watt gücündeki bir ısıtıcı 1 kw elektrik tüketir.
Isıl İşlem Fırın Rezistans Tip ve Çeşitleri
Boru tip rezistanslar olarak fırın içi maksimum sıcaklık 500 santigrat derecelere kadar çıkabilmektedir. Eğer 1100 derecelere ulaşmak istiyorsanız spiral sarım rezistans türlerine göz atabilir, 1200 santigrat derece için tubothal rezistansları tercih edebilirsiniz.
Rezistans termometre, iletken bir telin direnç değerinin sıcaklıkla değimesinden istifade edilerek oluturulan bir sıcaklık algılayıcısıdır. Sarımlı direnç, sıcaklığı ölçülmek istenilen ortama daldırılır, üzerinden sabit akım geçirilir.
2500/220V=11.36A yapıyor.
Watt Nasıl Hesaplanır? Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur. Örneğin 5 volt 2 amper değerine sahip bir şarj cihazı 10 watt güce sahiptir.
Örneğin 5 akımlık bir amper ve 100 voltluk bir enerji var ise hesap buradan yapılır. Tek yapılması gereken amper ve volt değerinin çarpılmasıdır. Yani 5*100= 500'dür. Yani watt değeri 500'dür.
Güç = iş / zamandır. Örneğimizde, 3.000 Nmlik iş 5 sn de yapıldığına göre Güç (Watt) = 3000/5 (Nm/sn) = 600 Watt olarak bulunur. Orta oylumlu bir otomobil motoru 50-100 kWlıktır (kilowatt).
Rezistanslarda üretilen ısının kontrolü ve ölçümü kaliteye bağlı olarak değişim göstermektedir. Rezistans tellerin ait olduğu devre içerisinde elektrik verilmesiyle, ortaya yüksek bir özdirenç ve ısı çıkmaktadır. Bu ısı 1100-1400 derecelere kadar varabilir.
Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C 'ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom (Cr), alüminyum (AL) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından yapılır.
Öncelikli olarak rezistans teli üzerinde anlık çalıştırıldığında yoğun şekilde elektrik akımının geçtiğini biliyoruz. Hal böyle olunca da ısıtıcı ürünlerde rezistans telini bir süre sonrasında inceldiği görülmektedir. İncelmeye başlayan rezistans teli ise bir süre sonrasında kopmaya başlar ve kopar.
Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C 'ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom(Cr), alüminyum(AL) ve nikel(Ni) bulunan demir(Fe) alaşımlarından yapılır.
Örneğin, termosifon 2000 W gücündeyse çalışma gerilimi 220 V olduğuna ısıtıcı direncini bulalım. R = 24,2 ohm gibi bir değer ölçülmelidir.
Rezistansın kullanım alanı oldukça geniştir. Elektrikli ev aletlerinde, beyaz eşyalarda, her çeşit ısıtıcılarda, soğutma sistemlerinde, ağır sanayi ürünlerinde, iş yerleri ve fabrikalarda bulunan iş makinelerinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri