Rezistans değeri, ısı derecesini belirlediğinden ötürü dikkat edilmesi gereken bir husustur. Rezistans değeri düşük olduğunda daha yüksek oranda ısı açığa çıkmaktadır. Dolayısıyla rezistans değerinin düşük olması ile birlikte ortaya çıkan buhar miktarında da artış gözlenmektedir.
Rezistanslar, Ohm yasasına göre çalışır. Ohm yasası, bir devredeki akım (I), gerilim (V) ve direnç (R) arasındaki ilişkiyi ifade eder: V = I * R. Bu denklemde, akım, rezistans üzerinden geçen elektron sayısıdır. Gerilim ise devreye uygulanan elektrik potansiyel farkını temsil eder.
Rezistans, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürdüğü için hayatın hemen hemen her noktasında farkında olmadan kullandığımız bir materyaldir. Bu ürünün kullanım amacına bağlı olarak pek çok çeşidi bulunur. Özellikle pişirme alanındaki fırın rezistansı çeşitleri sıklıkla kullanılan aparatlar arasında yer alır.
Rezistans ölçümü sonucunda rezistansın sağlam olup olmadığını anlamak mümkündür. Rezistans ölçümünde baz alınan standart bir formül öne çıkmaktadır. 220*220 / rezistansın gücü formülü ile ortaya çıkan değer, rezistansın sağlamlığı hakkında bilgi vermektedir.
Rezistansın arızalı olup olmadığını anlamanın en kestirme yolu elektrik bağlantısını kontrol etmektir. Rezistanstan ürüne elektrik gelmediği takdirde bir arıza meydana geldiğini söylemek mümkündür.
İlgili 45 soru bulundu
Ölçüm için bir kelepçe rezistans test cihazı kullanılır.
Aktive Protein C Rezistansı (APC-R) veya n-APC oranı, genellikle koagülasyon yoluyla ilişkili bir genetik değişiklik olan Faktör V Leiden mutasyonunu belirlemek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Bu test, tromboembolik bozukluklar gibi kan pıhtılaşması ile ilgili problemleri değerlendirmek için kullanılır.
Rezistans Hakkında Bilgiler
Elektrik konusunda direnç, iki uç arasına gerilim uygulanan bir maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnme gücüne verilen isimdir. Direnç “R” veya “r” harfleriyle gösterilmektedir.
Rezistansın bozulması durumunda, çamaşır makinesi suyu ısıtamaz ve çamaşırlar temizlenmez. Bu parçanın bozulmasının birçok nedeni olabilir. Rezistans bozuldu ise değiştirilmesi, çamaşır makinesinin ömrünü uzatır ve çamaşırların daha iyi temizlenmesini sağlar.
Arızalanan rezistansın tamir edilme olanağı yoktur. Bu sebep ile ürün kullanımına devam edebilmek için ürün ile uyumlu olan rezistans alım işlemine yer açılması gerekir. Rezistans arızası durumunda karşılaşılan rezistans ihtiyacından ürününüz için gerekli olan seçime yer açılması gerekir.
Rezistans kullanımlarınızdan ürün avantajını edinirken yaşanan arıza rezistans kaynaklı ise tamir edilme şansı yoktur. Bu gibi durumlarda rezistansın değiştirilmesi gerekir. Rezistans değişim işleminde kaliteli yedek parça alımına yer vererek kullanım performansını edinmeniz uzun vadeli olarak mümkün olmaktadır.
Rezistans yanma sorunları da sık kullanılan bazı eşyalarda meydana gelir. Rezistans yanmasının asıl nedeni, watt değişiklikleridir. Sürekli olarak çalıştırılan rezistansların watt değerleri uygun değilse, yanma sorunu kaçınılmazdır. Bu nedenle aletlerin watt değerlerine de dikkat edilmesi gerekir.
1 Ohm direnç. 1/4 watt değerindedir. Hassasiyeti %1'dir. 10 adet gönderilmektedir. Renk şeritlerine göre direnç değerini hesaplamak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
Yani 4 ohm'da 2.83V 2W meydana getirir.
8 ohm'dan düşük (6 ohm, 4 ohm gibi) hoparlör üreticileri hassasiyet değerini belirtirken W yerine 2.83V belirterek hassasiyet değerlerini tecrübesiz kullanıcı açısından şişirebiliyor.
Rezistans değeri düşük olduğunda daha yüksek oranda ısı açığa çıkmaktadır. Dolayısıyla rezistans değerinin düşük olması ile birlikte ortaya çıkan buhar miktarında da artış gözlenmektedir. Kısacası üst düzeyde sıcaklık elde edilmesi gereken durumlarda düşük rezistans değerinden yana tercih yapmak daha faydalı olacaktır.
Rezistans, içine konulduğu makine veya cihazlarda, elektrik enerjisini ısıya çeviren özel hazırlanmış direnç tellerine verilen genel terimdir. Direnç bulunduğu materyaldeki elektron akışını engeller.
Örneğin, termosifon 2000 W gücündeyse çalışma gerilimi 220 V olduğuna ısıtıcı direncini bulalım. R = 24,2 ohm gibi bir değer ölçülmelidir.
Isıl İşlem Fırın Rezistans Tip ve Çeşitleri
Boru tip rezistanslar olarak fırın içi maksimum sıcaklık 500 santigrat derecelere kadar çıkabilmektedir. Eğer 1100 derecelere ulaşmak istiyorsanız spiral sarım rezistans türlerine göz atabilir, 1200 santigrat derece için tubothal rezistansları tercih edebilirsiniz.
Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C 'ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom (Cr), alüminyum (AL) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından yapılır.
Mutlaka elektrikli soba, ocaklarda, vb. kullanılan orijinal rezistans tellerinden (220 volt, 750,1000, 2000 watt) uygulanacak voltaj ve ampere çok uygun bir uzunluğu keserek kullanmanız gerekir.
Rezistanslarda üretilen ısının kontrolü ve ölçümü kaliteye bağlı olarak değişim göstermektedir. Rezistans tellerin ait olduğu devre içerisinde elektrik verilmesiyle, ortaya yüksek bir özdirenç ve ısı çıkmaktadır. Bu ısı 1100-1400 derecelere kadar varabilir.
Genel olarak 1000 Watt gücündeki bir ısıtıcı 1 kw elektrik tüketir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri