Çocuklar sokakta oyun oynarlarken bir şey de ilk defasında başarılı olamadıklarında ALLAH'IN HAKKI ÜÇTÜR derler ve üç defa deneme yaparlar. Çoğunluklada üç denemede başarılı olurlar. Eğer üç denemede de başırılı olamazlarsa itiraz etmezler ve yenilgiyi kabullenirler.
Peki 3 sayısı neden bu kadar önemlidir? 'ÜÇ'ÜN ANLAMI: Üç; maddenin kapsadığı üçlü öğeleri temsil eder. Mesela üç boyut ya da ateş, su, hava gibi. Bu, hem erkekliği hem de bütün doğada tanrısal birliğin mutlak ve zorunlu olan varlığını (ruh, can ve bedeni) gösterir.
Bu mana doğrudur. Allah yoksullara yardım etmeyi, ihsan eylemeyi, sadaka vermeyi emreder.
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim üç kez öpülür... Allah'ın hakkı üçtür" denilir. Hayatta iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanılır.
Bunlar, “hukûkullah” denilen Allah'ın hakları ve “hukûku'l-ibâd” denilen kul hakları olmak üzere iki kısımda özetlenebilir. Allah Teâlâ'nın üzerimizdeki hakları, O'nun varlığına ve birliğine inanmak, hiçbir şeyi ortak koşmadan O'na ibadet etmek, emirlerini tutup yasaklarından sakınmaktır.
İlgili 39 soru bulundu
"Allah'ın hakkı üçtür." sözü doğru değildir. Sanki Allah bir insana üç defa hak veriyormuş gibi bir anlam çıkmaktadır. Bununla beraber bu sözü bilinçli olarak kullanmayan kişi inşallah mesul olmaz.
Peygamber (asm) ile ashabı Kur'ân-ı Kerim'i öpmedikleri gibi, onun için ayağa da kalkmamışlardır. Bununla beraber Kur'ân-ı Kerim için ayağa kalkmanın ve onu öpmenin iyi bir şey olduğunu söyleyen fakihler de olmuştur.
Fıkıh kitaplarında el öpmenin dinen bir hükmünün olduğu yazmamaktadır. Bununla ilgili el öpmek sevaptır veya el öpmek günahtır diye bir fetva verilmemiştir.
Rüyada Kuranı Kerimi Öpmek
Rüyasında Kur'an-ı Kerim'i öpmek; rüya sahibinin bir hayır işleyeceğine, hayırlı olan iş yapmasına delalet eder.
- Hristiyanlar teslis anlayışında (baba, oğul, kutsal ruh) Allah üçün birincisidir demesine rağmen neden ayette "Allah üçün üçüncüsüdür diyenler" denmiş? Bu ifadeyle ilgili iki görüş vardır: 1) “Sâlisu selâsetin” ifadesinden maksat, “üçün üçüncüsü” değil, “üçten biri”dir.
Cenab-ı Hakk'ın ilk emrini (ilk âyet) getirmişti: “Oku! Her şeyi yaratan Allah'ın adıyla.” Böylece Kâinatın Efendisinin (asm) “peygamberlik” vazifesi başlıyordu.
Prof. Akyüz, ayetlerde Allah'ın direkt olarak Hz. Muhammed'e “yap” ya da “yapma” şeklinde seslendiği toplam 114 emir ve yasak tespit etti. Akyüz, bu 114 emirin erdemli insanı ortaya çıkaran kodlar olduğunu söyledi.
Sevgililerin öpüşmesi ''ten zinası''; ''dudakların zinası'' olur. Sadece zina olur denilmemesi daha uygundur. Zira zina sadece nikâhsız cinsel ilişki hakkında yalın olarak kullanılan bir kavramdır.
İslam kaynaklarının verdiği bilgilere göre, genel olarak insanların (erkeğin erkekle, kadının kadınla) dudak dudağa öpüşmek mekruhtur. İslam'da böyle bir adet yoktur. Ancak küçük çocukların, sevgi ve şefkatten kaynaklanan bir ilgiyle, ağzını öpmekte bir sakınca görülmemiştir.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Bulunabilir. Ancak, belden yukarı bir yükseklikte ve ayakların uzatılmadığı bir yönde bulunması edebe ve saygıya daha uygundur. Cinsel ilişki sırasında ise üzerine tülbent gibi bir örtü atılması da yine edepli olmanın gereğidir.
Allah kâfirleri, verilen tüm imkân ve nimetlerin sahibini inkar edenleri sevmez. Allah zalimleri, zulmü meslek edineni sevmez. Allah hainleri ve günahkârları sevmez. Allah bozguncuları ve bozgunculuğun hiçbir türünü sevmez.
Allah'ın, evren, insan ve diğer tüm canlılar için geçerli kıldığı kanunların tamamına Sünnettullah denir. Dinimizde geniş yer tutan Sünnetullah kavramı, Arapça bir sözcük olan sünnet kelimesinden türetilmiştir. Sünnet kelimesinin sözlük anlamı izlenen yol, yöntem ve kanundur.
Nefs Allah'ın düşmanıdır. Allahü teâlâ kendisine bir düşman yaratmış, onu da insanların içine koymuştur. Nefsin amacı insanı kâfir yapmaktır. Şeytan inatçı değildir; ama nefs çok inatçıdır.
Sual: Allah'ın sopası yok ki demek küfür olur mu? Niyete bağlıdır, tevil edilirse küfür olmaz. Günah işleyeni, hainlik edeni, caniyi anında cezalandırmaz anlamında söyleniyor ki, küfür olmaz. Sanki Allah'ın bir şeyi noksan gibi böyle ifadeler kullanmak uygun değildir.
Oysa Allah -azze ve celle-, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in de buyurduğu gibi: "O'nu zorlayacak hiç kimse yoktur." Bir kimsenin: "Allah korusun!" veya "Allah etmesin" demek yerine, "Allah takdir etmesin!" demesi daha uygundur. Çünkü bu söz, Allah Teâlâ hakkında câiz olmayan bir zanda bulunmaktan daha uzaktır.
O'na bir mekân ve yer isnat etmek söz konusu olamaz. Böyle bir şeyin olması da mümkün değildir. Allahü teâlâ (C.C) gökte benim şahidimdir dese, imanı gider, kafir olur. Zira Allahü teâlâya, mekan, belli bir yer isnat etmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri