Rezistans Nedir, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine verilen genel isimdir. Rezistans oldukça yüksek ısılara karşı direnç gösteren bir üründür. Rezistansların içerisinde nikel, demir, krom ve alüminyum alaşımları bulunmaktadır.
Rezistansların temel işlevi, elektrik enerjisini ısıya dönüştürmektir. Bu ürünler çeşitli makinelerin, ev eşyalarının ve farklı cihazların iç aksamında kullanılır. Rezistans çeşitleri, kullanım alanına ve üretiminde yararlanılan ham maddeye göre değişkenlik gösterir.
Rezistans çeşitli materyallerden oluşan bir yapıdır. Bu tel üzerinden geçen elektronlar çarpışarak tel boyunca hızları azalır, kinetik enerjileri ısı enerjisine dönüşür.220 volt luk telin en sonundan geçerken enerjileri hiç kalmamış haldedir. Hızları sıfır veya sıfıra yakın durumdadır.
Rezistansın kullanım alanı oldukça geniştir. Elektrikli ev aletlerinde, beyaz eşyalarda, her çeşit ısıtıcılarda, soğutma sistemlerinde, ağır sanayi ürünlerinde, iş yerleri ve fabrikalarda bulunan iş makinelerinde kullanılır.
Rezistans, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren ve oldukça yüksek ısılara karşı sabit direnç gösteren direnç tellerine verilen genel isimdir.
İlgili 41 soru bulundu
Rezistans ısıtıcı, bir elektrik devresinde elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Bu tür ısıtıcılar, genellikle metal, plastik veya diğer malzemelerin ısıtılması için kullanılır.
Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C 'ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom (Cr), alüminyum (AL) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından yapılır.
Rezistans telleri günümüzde ne kadar dayanıklı yapılırsa yapılsın, elektrikle karşı karşıya kalan bu malzemeler bir yerden sonra çok çeşitli sebeplerden dolayı kopmalar yaratır.
Isıl İşlem Fırın Rezistans Tip ve Çeşitleri
Boru tip rezistanslar olarak fırın içi maksimum sıcaklık 500 santigrat derecelere kadar çıkabilmektedir. Eğer 1100 derecelere ulaşmak istiyorsanız spiral sarım rezistans türlerine göz atabilir, 1200 santigrat derece için tubothal rezistansları tercih edebilirsiniz.
Rezistanslarda üretilen ısının kontrolü ve ölçümü kaliteye bağlı olarak değişim göstermektedir. Rezistans tellerin ait olduğu devre içerisinde elektrik verilmesiyle, ortaya yüksek bir özdirenç ve ısı çıkmaktadır. Bu ısı 1100-1400 derecelere kadar varabilir.
Rezistans kaynağı, iki metal parçayı kaynak ile birleştirmek için üretilen ısının, iki metal parçanın birleşim noktasında akım akışına sunduğu dirençten kaynaklanan bir elektrik kaynağı türüdür. Rezistans kaynağı uygulamalarında otomasyon imkanı diğer kaynak tiplerine daha yüksektir.
Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C 'ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom(Cr), alüminyum(AL) ve nikel(Ni) bulunan demir(Fe) alaşımlarından yapılır.
Rezistansın arızalı olup olmadığını anlamanın en kestirme yolu elektrik bağlantısını kontrol etmektir. Rezistanstan ürüne elektrik gelmediği takdirde bir arıza meydana geldiğini söylemek mümkündür.
Rezistansın içinden elektrik akımı geçtiği vakit ısınma ortaya çıkar. Bir rezistans, Joule ısıtma işlemi vasıtasıyla elektriği ısıya dönüştürmektedir. İçerisinden geçen elektrik akımı dirençle karşılaştığı takdirde ışımaya ve ardından da ısı yaymaya başlar.
Buzdolabında rezistans ne işe yarar ve hangi tür buzdolabı rezistansı çeşitleri nelerdir? Buzdolabında yer alan rezistanslar buzdolaplarının gerekli şekilde soğutulması ve ısıtılması için kullanılır.
Genel olarak 1000 Watt gücündeki bir ısıtıcı 1 kw elektrik tüketir.
Klimaların verimli ve işlevsel şekilde çalışabilmesi için klima rezistanslarına ihtiyaç duyması durumu söz konusudur. Ev ve iş yeri tipi klimaların içerisinde yer alan bu rezistanslar sayesinde klimalar çalışmaya başlar.
Opp Ayaklı 40 cm Beyaz Vantilatör 45 Watt 90 Derece.
Elektrik enerjisinden ısı enerjisini elde etmeyi mümkün kılan rezistans teli 2500 watt; kullanım alanlarına, sunduğu özelliklere, bolt değerine ve uzunluklarına göre farklılık gösterir. Isıya yüksek derece dayanıklılık gösteren rezistans teli özel tasarım yapısı ile yıllarca arıza yapmadan kullanılabilir.
Rezistansta kaçak olup olmadığını anlamak için ilk olarak şase omajının kontrol edilmesi gerekmektedir. Kaçak olmayan rezistanslarda şase ile rezistans uçları arasında yüksek bir omaj ortaya çıkmalıdır. Şase ve uçlar arasında daha düşük bir omaj görüldüğünde kaçak olduğu anlaşılmaktadır.
Rezistansın bozulması durumunda, çamaşır makinesi suyu ısıtamaz ve çamaşırlar temizlenmez. Bu parçanın bozulmasının birçok nedeni olabilir. Rezistans bozuldu ise değiştirilmesi, çamaşır makinesinin ömrünü uzatır ve çamaşırların daha iyi temizlenmesini sağlar.
Ölçüm için bir kelepçe rezistans test cihazı kullanılır.
Rezistansı Temizleyin
Suyun ısınmasını sağlayan rezistanslar, farklı yöntemler ile kireçten arındırılabilir. En çok kullanılan temizleme yöntemi sitrik ve asetik gibi kimyasal maddelerdir.
Mini Bar Buzdolabı Rezistansı 12V 220 V 75 Watt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri