Burada k, direngenliği (stiffness) ve m ise kütleyi ifade etmektedir. Yani, tahrik edilen rezonansın etkilerini engellemek için, ya k değerini ya da m değerini veya her ikisini birden değiştirmek gerekir.
Ayarlı kütle sönümleyiciler, yapıya yay ve sönümleyici vasıtasıyla eklenen ilave bir kütleden oluşur. Bu kütlenin doğal frekansı, yaklaşık olarak yapının doğal frekansına yakın olacak şekilde ayarlanır. Güçlü rüzgârlar ya da depremler sırasında bu kütle, bina ile aralarında faz farkı olacak şekilde rezonansa girer.
Herhangi bir cisim üzerinden ele alındığında, doğal frekansına eşit ya da yakın olacak şekilde titreşime maruz kalan maddenin yüksek oranda titreşime başladığı görülür. Diğer yandan herhangi bir darbeye maruz kalma durumunda da güçlü titreşimler oluşur. Bu titreme durumuna da rezonans adı verilir.
Rezonant (yani “tınlayan”) sistemler titreşim üretmek (örn. Müzik aletleri) ya da birçok frekansı yapısında bulunduran karmaşık titreşimlerden özel frekansları ayırt etmek için kullanılır. Rezonans, 1602 yılında sarkaç ve müzik aletleri üzerine araştırmaları sonucunda, Galileo Galilei tarafından keşfedilmiştir.
REZONANS UNSURU
Salınımlar esnasında sistemin normal durumuna göre yaptığı yer değiştirme miktarına genlik denir. Bu salınımlar eğer sistemin doğal frekansına eşit olursa, sistemin genliği sonsuza dek artma eğilimi gösterir; bu olaya “rezonans” denir. Depremlerde binaların yıkılmasına neden olan da rezonans olayıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Japonya'da mühendisler, duvarların iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirip tüm binanın aynı esnada hareket etmesinin sağlıyor. Bu esneklik payı binanın yıkılmasını ya da kırılmasını engellemek için yapılıyor. Ülkedeki çok büyük binalar gökdelenler dahi bu sistemle ayakta kalıyor.
kendi frekansı f olan bir sistem, f frekansına eşit bir dış frekansla etkileştiğinde, titreşim genliği artar. bu durumda devrede maksimum titreşim oluşur. bu durumda gerçekleşen frekansın sonucunda devrede rezonans denen kavram oluşur.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), bir hastalığın tanı ve tedavisi için radyo dalgaları, mıknatıs ve bilgisayardan yararlanılarak vücudun ayrıntılı olarak görüntülenmesini sağlayan testtir.
Rezonans terimi fransızca kökenlidir, bir fizik terimidir. İki frekansın birbiri ile etkileşime girmesi ve birbirine uyumlanmasına "rezonansa girmek" denilir.
Bir cismin doğal frekansıyla çakışan bir frekansta uyarılması veya bir milin kritik hızında döndürülmesi sonucunda ortaya çıkan fiziksel olaya “Rezonans” denir. Rezonansa girmiş bir cisim aşırı şekilde titreşir.
Yani bu deprem olduktan sonra dalgalar yayılıyor, kayada hızlı, zayıf zeminde yavaş yayılıyor ve zayıf zeminde daha kuvvetli şekilde binaya yansıyor. Deprem neticesinde hem yer kabuğu hem de bina sallanıyor. Eğer İkisinin salınımı aynı olursa rezonans dediğimiz olay oluyor ve depremin yıkım gücü artıyor.
Doğal frekans, nesnenin doğal bir özelliğidir. Doğal frekansın değiştirilebileceği sadece iki yol vardır: ya kütleyi değiştirin ya da katılığı değiştirin.
Royal Rife ise yıllar önce organlarımızın ve genelde vücut rezonans frekansımızın hastalıklarla değiştiğini iddia etmişti. Normalde 62-72 MHz olan vücut frekansımız gripte 57-60 MHz'e, bakteriyel enfeksiyonlarda 50 MHz'e, kanserde ise 42 MHz'e düşüyor.
Depremde sadece binalar değil, zemin de rezonansa girebilir. Örneğin, ıslak toprak bir zeminde, depremin yol açtığı periyodik kuvvetler altında kum tanecikleri birbirleri üzerinden kayarak ara boşluklara yerleşebilir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Bunun anlamı şudur: Depremlerin çoğu 0.5 ile 5 hertz frekansları arasındadır. 2 hertz frekanstaki bir deprem, en çok 5 katlı binaları etkiler. Çünkü 5 katlı binaların salınımları, bu depremin frekansına uy- maktadır.
MR teknikeri, doktorların talepleri doğrultusunda manyetik rezonans görüntüleme tekniğiyle hastaların organ ve dokularını görüntüleyen kişidir. MR teknikeri, görüntülemeyi sağlar ve elde edilen görüntüleri radyoloji doktorlarına sunar. MR teknikeri, radyoloji alanında çalışır.
Bie elektrik devresinde; bir kondansatörle bir bobinden oluşan devrelere rezonans devresi denir. Bu devre tipinde bobinin manyetik enerjisi periyodik olarak kondansatörün elektrik enerjisine dönüşür. Bu dönüşüm periyodu olarak bobinle kapasitenin değerleri tarafından belirlenir.
aynı şeyleri, aynı şekilde düşüğnmek; aynı frekansta olmak.
Rezonans, sesin konuşma süresince oral, nazal ve farengeal boşluklarda dengeli bir şekilde titreşime uğraması durumudur (Kummer ve Lee, 1996). Bu tanımdan hareketle rezonans bozukluğu da sesin oral, nazal ve farengeal boşluklarda dengeli bir şekilde titreşime uğrayamaması durumu olarak betimlenebilir.
Titreşim tıbbı der ki her insanın vücudu MHz olarak ölçülebilecek bir frekansa sahiptir. Bu frekans sağlıklı bir bireyde 62-72 MHz arasındadır ve her insanda aynıdır.
çunku altın frekans 5.3 kHz 15-20 kiside bir rastlanir..
Bir insanın frekansı vibrasyon detektörü aracılığıyla ölçülmektedir. Sağlık açısından önemli olan bu titreşim, frekans bantlarına ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra vibrasyon ile vücudun temasta olduğu alanlardan belirlenir. Lokal titreşimde ölçüm aletiyle, otururken ve ayakta dururken ölçülebilir.
Rezonans kişiye hem psikolojik hem de fiziksel anlamda iyi hissettirmeyi sağlayan, kişinin vücut enerjisini değiştiren ve normale döndüren bir tedavi biçimidir. Uzmanlar tarafından onaylanan bu yöntem çağımızda kişilerce denenerek ve beğenilerek uygulanılmaya da devem edilmektedir.
Rezonans, birbirinden farklı iki cismin frekanslarının yani titreşimlerinin birbirine uyması anlamına gelmektedir. Dünyada her geçen gün yaygınlaşmakta olan bu bu bütüncül tıp uygulaması rezonans terapilerinin amacı belirli cihazlar yardımıyla kişinin vücudunda enerji temelli değişimler yaratmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri