Ribana kumaş, iki sıra düz ve iki sıra ters olmak üzere örülen kumaşa verilen isimdir.
Çift plakalı yuvarlak örme sistemlerinin en gelişmiş makinalarının marifeti ile yapılan ribana kumaşlar kısaca, belirttiğimiz örme makinalarında silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen kumaş cinsidir.
Genel olarak örme kumaş; ipliklerin tek ya da topluca beslenmesi ile beraber iğne veya örücü elemanların yardımı eşliğinde ipliklere ilmek formu kazandırılması üzerinden hazırlanmaktadır. Yan yana ya da boylamasına tasarım eşliğinde ele alınabilmektedir. Bu işlemler sonucu hazırlanan kumaşa ise örme kumaş denmektedir.
Çift katlı kumaş çeşitlerinden olan ribana, pamuklu hammaddelerden yapılmış hijyenik ürünlerden biridir. Sadece iki çeşidi olan kumaş, riban tiriko ve likra çeşitlerini de oluşturan sağlıklı bir kumaş çeşididir.
Ribana kumaşın kullanım alanları, genellikle giyim sektöründe yoğunlaşmaktadır. Özellikle t-shirtler, elbiseler, pijamalar ve iç çamaşırları gibi ürünlerde yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, ribana kumaş aksesuarlar, bebek giysileri, spor eşofmanları ve örgü ürünlerinde de kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Ütü istemeyen bu ürün, yıkandıktan sonra da aynı kalite ile kullanmaya devam edilebilmektedir. Suya girince çekme yapmamaktadır. Şıklığını kaybetmemesi için düşük sıcaklıkta, tercihen 30 derecede, yıkanması önerilmektedir. Uzun ömürlü olmasıyla dikkat çeken bu kumaşın ince, hafif ve esnek bir yapısı vardır.
Örme kumaş dikiş sonrası yıkama istemez, dokuma kumaş giyim için hazır hale getirilir, Çorap, tayt, iç çamaşırları, tişört ve eşofmanlar, örme kumaştan yapılır, Pantolon, gömlek, ceket ve kabanlar dış giyim ürünlerinden yapılır. Mayo gibi deniz giyim ürünleri de örme kumaştan yapılır.
Ribana kumaş, tekstil sektöründe oldukça fazla tercih edilmekte olan kumaşlardan birisi olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda günlük kullanım içinde ribana kumaşın oldukça fazla tercih edildiği söylenebilir. Üst giyim, elbise, şapka ve çorap üretiminde ribana kumaş sıklıkla tercih edilmektedir.
Ribana atlet, ribana iç çamaşır mı almalıyım yoksa penye atlet, penye iç çamaşır mı almalıyım diye müşteriler genelde bu soruyu kendine sormaktadırlar. Özel bir cilt probleminiz yoksa, cilt hastalığınız yoksa, pamuğa karşı bir alerjiniz yoksa Penye ürünleri tercih etmelisiniz.
Sentetik kumaşlar ile üretilen tüm kıyafetler terlemeye neden olmaktadır. Bu nedenle mümkün oldukça doğal liflerden hazırlanan ve nefes alabilen kumaşlar tercih edilmelidir. Terletmeyen iç çamaşırı kumaşlarının başında ise; pamuklu kumaşlar, bambu kumaşlar ve modal kumaşlar yer almaktadır.
Örme kumaşların nem alma özelliği, dokuma kumaşlara göre daha yüksektir. Örme kumaşların yıkama sonrası çekme eğilimi, dokumaya nazaran daha yüksektir. Örme kumaşlar dokumaya nazaran daha az buruşur. Bu sebeple katlama ve paketlemesi daha kolay ve hızlıdır.
Likralı kumaşın çıkış noktası 'likra'dır ve likra; elastik sentetik bir kumaş olan elastanın ticari marka adıdır. Örme, gabardin, jarse, mira, süprem, scuba, saten, süet kumaş türleri gibi tercih edilen bir kumaştır.
Özellikle kadın giyim ürünlerin krep kumaşların tercih edildiği görülmektedir. Salaş ve hava alan bu kumaş yapısı terlemeye neden olmaz. Bu özelliğiyle yaz aylarında kullanım konforu sunmaktadır.
Ribana en çok giyim sektöründe tercih edilen bir kumaştır. Kalın olduğu ve ısıyı tutabildiği için genel olarak kış aylarında tercih edilir.
Genellikle giyim tekstil malzemelerinden biri olan ribana kumaş, 2×2 ve 1×1 iki sıra düz ve iki sıra ters ilmekle örgü tekniğiyle elde edilen kumaş çeşididir. Örülme ve ip yapısı sayesinde esnek bir yapıya sahip olan kumaş, kesilebilir ve kesilen kenarları kıvrılma yapmaz.
- Dokuma sırasında kopan iplikler kumaşın tersinde bağlanır. Bu bağlamaların çoğunlukta olduğu kısım kumaşın tersidir. - Kumaşların kenarında yer alan kalın kısımda (kumaş kenarı) üretildiği fabrika ve kumaşın markasını belirten yazılar bulunur. Yazıların düzgün okunduğu taraf kumaşın yüzüdür.
Likralı özelliği ile göze çarpan Tutku İç giyim Erkek Ribana Atleti ürün yıkama talimatına uygun yıkayınız.
Özellikle atlet üretiminin en değerli materyallerinden bir tanesi olan ribana kumaş; ribana atlet modelinin ortaya çıkmasında oldukça önemlidir. Ribana kumaşların yapıları gereği teri emmesi ve vücuda oldukça başarılı bir şekilde oturması bu kumaşla üretilen atletlerin çok yoğun tercih edilmesini sağlar.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Yün kumaşlar kazaklarda, hırkalarda, pantolonlarda, dış giyim ürünlerinde ve atkı, bere gibi kışlık aksesuarlarda sıklıkla kullanılır. Yün doğal bir elyaf türü olduğundan dolayı kış için en elverişli kumaş türlerinin başında gelmektedir.
Poplin, 15. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmış bir terimdir. Adını, Avignon kentinde bulunan ve genellikle o dönemin en popüler ham maddesi olan ipekten üretilen papelino adı verilen kumaştan alır. Bu materyal 20. yüzyıla kadar yoğun olarak kışlık elbise yapımında tercih edilmiştir.
Örme Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Örme kumaşların temizliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Örme kumaşta kullanılan iplikler suyu rahat bir şekilde çekeceği için ipliklerde şişme meydana gelebilir. O nedenle özellikle sıcak suda yıkanan örme kumaşlarda ilk yıkamalarda çekme meydana gelebilir.
*Dokuma kumaşlarda daha kolay postal atılır ve kesilir. *Örme kumaşlar, ütülenmeden kullanılabilirken dokuma kumaşlar çok kolay buruşur. Bu buruşukluk ile ütü tutma özelliği daha fazladır.
- Örme kumaşlar, hafif, esnek ve hacimli olmasından dolayı dökümlüdürler fakat zamanla giyimden dolayı sarkabilir. - Örme kumaşlar, hem yazlık hem de kışlık elbiselerin üretiminde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri