Ülkelerin ürünler üzerindeki verimliliğinin sebepleri açıklanmamıştır. İş göçü gibi durumlar ele alınmamıştır. Talep gözardı edilmiş ve arz teorisi olarak oluşturulmuştur. Ülkeler bir ürün üzerindeki kaynaklara yoğunlaşır ve diğer ürünün kaynak kullanımı 0'a düşer.
Bu nedenle, gerek bu açığı kapatması, gerekse daha sonraki teorilerin geliştirilmesine katkısı bakımından, uluslararası ticaret teorisinin gerçek temelini David Ricardo' nun [7] “Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi”'nin (Theory of Comparative Advantages) oluşturduğu kabul edilmektedir.
Açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük (AKÜ) katsayıları, ülkenin belli bir sektör ihracatının toplam ihracatına oranının, aynı sektörün dünyadaki ihracatının dünya toplam ihracatına oranına bölünmesi şeklinde hesaplanmaktadır.
Mutlak üstünlükler teorisi Adam Smith tarafından Ulusların Zenginliği kitabında savunulmuştur. Merkantilizm'e karşı eleştiri niteliğindedir. Dış ticarette ithalatın yapılmasının zorunlu olduğu ve her ülkenin en iyi olduğu alanda üretip satmasını ve en kötü olduğu alanda ise dışardan almasını savunmuştur.
İlgili 28 soru bulundu
Adam Smith ekonomik liberalizmin ilk savunucularından biriydi. Aydınlanma Çağı boyunca özellikle Adam Smith tarafından geliştirilen ekonomik liberalizm, ekonomide devletin müdahalesini minimumda tutmayı savunan liberalizmin ekonomi teorisi olarak doğdu.
David Ricardo'nun ortaya attığı, 1960'larda da ABD'li akademisyen Prof. Dr. Bela Balassa tarafından geliştirilen modelin temelinde "uzmanlaşma" kavramı yer alıyor. Model, ülkeler için karşılaştırmalı üstünlüğe sahip oldukları belli mal ve hizmetlere göre dış ticaret yapmalarını öneriyor.
1966'da Raymond Vernon tarafından geliştirilmiştir.
Adam Smith'in Mutlak Üstünlük ve Ricardo'nun Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisinden genişçe bahsedilmiştir.
Karşılaştırmalı üstünlükler modern uluslararası ticaret teorisinin anlaşılabilmesi için önemlidir. David Ricardo tarafından oluşturulmuştur.
Ricardo, adı geçen eserinde "Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi"ni (İngilizce: Comparative Advantage) ileri sürmüştür. Ricardo ayrıca; miktar kuramını (sağlam para teorisi), emek değer teorisini, ücretlerin tunç kanununu, azalan verimler kanununu ve rant teorisini savunur.
Klasik dönemde ve Adam Smith'ten sonra David Ricardo, uluslararası ticaret üzerine düşünceleriyle öne çıkan bir iktisatçı olmuştur. Ricardo'nun en ünlü ekonomik teorisi, uluslararası işbölümünün temeli olan karşılaştırmalı üstünlük teorisiydi.
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Ricardo ise Smith'in dış ticaret kuramı olan “mutlak üstünlükler teorisi”ni geliştirerek, değer teorisinden sonra iktisat teorisine en önemli katkısını yapmıştır.
Mutlak üstünlük (absolute advantage), daha düşük maliyetle üretim yapmakla ilgilidir. Karşılaştırmalı avantaj ise daha düşük bir fırsat maliyetiyle (yani, üretmede nispeten daha iyi) üretmekle ilgilidir.
(Theory of absolute advantage) Bir ülkenin ihraç edeceği malı, maliyet ve kalite açısından diğer ülkelere göre daha uygun koşullarda üretebilecekleri durumları inceleyen bir dış ticaret terimidir.
Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, daima tam rekabet şartları ve serbest dış ticaret ile birlikte ele alınmıştır. Oysa bir ülke, sanayileşme ve gelişme sürecinde dış ticaretini kontrol ederek olanaklar elverişli ise karşılaştırmalı üstünlüğünü bir maldan diğerine kaydırabilir.
Uluslararası ticaret teorilerinden geleneksel yaklaşıma sahip Mutlak Üstünlükler Teorisi, Klasik iktisat okulunun kurucusu olarak kabul edilen Adam Smith tarafından 1776 yılında yayınlanan Ulusların Zenginliği kitabıyla başlamıştır.
Bu teoriler şunlardır: Nitelikli işgücü teorisi, teknoloji açığı teorisi, ürün dönemleri teorisi, tercihlerde benzerlik teorisi, ölçek ekonomileri teorisi ve monopolcü rekabet teorisi (Bkz: Seyidoğlu,1999' 81-91■ iyibozkurt,1995: 80-88; Coleman and Coffie,1994: 9-13).
Smith, serbest ticaret ve uluslararası uzmanlaşmanın sağladığı yararları Mutlak Üstünlükler Teorisi (Theory of Absolute Advantages) ile açıklamaktadır.
[18] Bu bağlamda, iktisatçılar 1933 yılında Edward H. Chamberlin tarafından geliştirilen Monopolcü Rekabet Teorisi'ni dış ticarete uygulamışlardır.
Teoriye göre, bir ülke hangi üretim faktörüne bol miktarda ve ucuz fiyatta sahip ise, ülke bu faktörün kullanıldığı malların üretiminde uzmanlaşmalıdır. Uzmanlaşmış olduğu malı ihraç ederek, faktör miktarı ve fiyatı bakımından dezavantajlı olduğu malları ise ithal etmelidir (Aslan ve Terzi, 2006, 2).
Buna göre, her ülke diğerlerinden daha düşük maliyet ile ürettiği (mutlak üretim avantajı) malları üretmeli ve bu malları ihraç etmeli, pahalıya ürettiği malları ise ithal etmelidir. Böylece kıt olan dünya kaynakları da en optimal kullanılmış olacağı düşünülmektedir.
Mutlak avantaj [Absolute Advantage], bir bireyin, şirketin, bölgenin veya ülkenin, birim zaman başına aynı miktarda girdi ile daha fazla miktarda mal veya hizmet üretebilmesi veya birim başına aynı miktarda mal veya hizmet üretebilmesidir. aynı mal veya hizmeti üreten başka bir kuruluştan daha az miktarda girdi ...
Marx'a göre, emek-zaman malların ve hizmetlerin mutlak değerini belirler. Ricardo'da ise emek-zaman malların ve hizmetlerin nispi (göreceli) değerinin ölçüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri