Rijit pozitivizm: her şeyi deneysel-sayısal-rasyonel, metafizik ve teoloji içermeyen argümanlarla izah etmeye çalışan disiplin.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Geçerli bilgiyi olguların bilgisinden ibaret gören ve metafizikle dinî bilgiyi geçersiz sayan felsefe akımı.
İnsan için bilgide önemli olanın yalnızca olguları araştırmak olduğunu savunan akımdır. Bu akıma göre insan; olgular arasında var olan değişmez ilişkileri ya da doğal yasaları bulmalıdır. Bu anlayışın kurucusu ve temsilcisi Auguste Comte'dur.
İlgili 32 soru bulundu
Pozitivizm; olayların ya da gerçekliğin deney ve gözlemler ile irdelenmesi, mantık süzgecinden geçirilerek ve akla dayandırılması gerekliliği üzerinde yapılandırılmış bir paradigma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu paradigma ile insanlığın özgürleşmesinin ancak pozitivizm aracılığı ile elde edileceği savunulmuştur.
O, “Doğanın mutlak ve yüce bir amacı olduğu” düşün- cesini reddeder, ayrıca sadece olguları araştırmak ve olgular arasındaki sabit ilişkileri gözlemek gerektiğini savunur. Bir başka deyişle bilimin tek amacı, olgular a- rasındaki değişmez ilişkileri ya da doğa yasaları bulmaktır.
Comte tarafından, yaşamının ilerleyen dönemlerinde geliştirilen dini bir sistem olarak Pozitivizm, kişisel/şahsi bir Tanrı'nın varlığını reddederek (Tanrı yerine) insanlığı (yani “büyük varlık”ı) yüceltme, saygı ve kültünün bir parçası olarak ele alır; bu bakımdan da Hümanizm ile bir dizi benzerlikler taşır.
Comte, insanlığın geçmişten günümüze kat ettiği ilerlemenin varacağı son aşamanın pozitif toplum aşaması olduğunu belirtir. Yukarıda belirttiğimiz gibi pozitivizmi sistematik bir bilimsel hareket haline getiren A. Comte, bunu “Cours de Philosophe Pozitive''(Pozitif Felsefe Kursları) adlı eseriyle sistemleştirmiştir.
Bu filozoflar, aynı zamanda, pozitivizmin kurucusu Auguste Comte'un fikir kaynakları arasında da yer almaktadır.
Pozitivizm ya da olguculuk, insan için olumlu, yapıcı olanın yalnızca olguları gözlemleyerek betimlemek olduğunu ileri süren öğretidir. Doğa bilimlerini bilginin tek gerçek kaynağı olarak gören, felsefi düşüncenin kıymetini reddeden bir burjuva felsefe akımıdır.
Pozitivist sosyal bilim yaklaşımı, doğal yaşamın devamı niteliğinde gördüğü toplumsal yaşamda, bir bakıma doğal yaşamdaki (örneğin yer çekimi yasası gibi) yasalara benzer, yasal düzenlilikler olduğunu varsayar. Dolayısıyla insan davranışlarının da nedensel yasalara dayanılarak açıklanacağını savunur.
Pozitivizmin en önemli ilkelerinden birisi “ilerlemecilik/terakki” düşüncesidir. Toplumlar pozitif hal süreçlerine ulaştığı zaman dinlerin tahtı sallanmış olacaktır. Dine gerek kalmayacaktır. Bu akıma göre, dini inançların her türlüsü, itikadı bâtıladır.
Sadece kanıtlanabilir ve somut bilgileri geçerli gören görüşe pozitivizm adı verilmektedir. TDK bu hususu olguculuk olarak ifade etmektedir.
Pozitivist ötesi yaklaşımı savunanlara göre kuramlar doğadan, kavramlar olaylardan türetilemez. Pozitivist akılcılığa alternatif olarak yükselmeye başlayan pozitivist ötesi yaklaşımın kökleri 20. yy. başlarında fizik ve diğer temel bilimlerde meydana gelen birtakım önemli gelişmelere dayanmaktadır.
Sosyolojide pozitivizm yaklaşımı, araştırmalarda metafizik olguları reddederek, olgulara dayanan, deney ve gözlem gibi somut modellemeyi amaçlayan bir bilimsel yaklaşımdır. Akılcı bir yöntem veya olguculuk olarak da adlandırılmaktadır.
Üç Aşama Yasası, Auguste Comte'un “The Course in Positive Philosophy” adlı çalışmasında geliştirdiği bir fikirdir. Bir bütün olarak toplumun ve her belirli bilimin zihinsel olarak tasarlanmış üç aşamadan geçtiğini belirtir: (1) teolojik aşama, (2) metafizik aşama ve (3) pozitif aşama.
Sosyal dinamik ise, bütün toplumların katetmek zorunda olduğu ardı ardına gelen evrelerin anlatımından ibarettir. Bu evrelerin Comte düşüncesindeki adı “üç hal kanunu”dur. Bu kanuna göre, insan düşüncesi birinci aşamada olayları ve olguları kendisi ile kıyaslanabilecek varlık ya da güçlere malederek açıklar.
Üç Hal Yasası Kavramı Kime Aittir? Üç hal yasası kavramı Auguste Comte'a aittir.
Pozitivizm:Araştırmaları olgulara dayandıran, metafiziği reddeden, en güvenilir bilginin deneyler yoluyla elde edinilebileceğini savunan felsefe öğretisi ve akımıdır. Bu iki terimin tanımı yazdıklarınızla uyuşuyor.Yani siz hem ateist hem pozitivistsiniz.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
Örneğin ateistlere göre evrenin özü maddeden oluşur ve Tanrı kesinlikle yoktur. Evren Big Bang ile oluşmuştur ve madde ezelidir. Oysa agnostikler Tanrının var olup olmadığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunur. Deizm ise bir yaratıcının varlığını kabul edip tüm semavi ve çok tanrılı dinleri reddeder.
Bu akımın başlıca temsilcileri; Moritz Schlick, Rudolf Carnap, Otto Neurath ve akımın yayılmasında önemli rolü olan Ernst Mach'dir. Yine John Stuart Mill, Herbert Spencer, Bertrand Russell gibi düşünürler de mantıksal pozitivizmin güçlü savunucularındandır.
Pozitivizm olguları ön plana çıkarırken anlamı ortadan kaldırmaktadır. Dolayısıyla görevi ne yönde gideceğimizi göstermek olan eleştirel teori, pozitivizm eleştirisi ile günümüz dünyasında değerlerin olgulara indirgenerek kaybolmasını eleştirmektedir.
1.Teolojik Evre: Bu evrede bütün doğal fenomenler ve toplumsal olaylar doğaüstü güçlere ve ilahlara göre açıklanır ve Hristiyanlıktaki kadiri mutlak Allah anlayışı doruğa çıkar. Teolojik aşamada, düşünceler dinsel anlayışlar ile toplumun Tanrı'nın iradesinin bir dile gelişi olduğu inancı tarafından yönlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri