Kural toplanan delillere göre sanık hakkında mahkûmiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılması hâlinde sanığın sorgusu yapılmamış olsa da yargılamanın sanığın yokluğunda bitirilebilmesine imkân vermektedir.
Kovuşturma safhasında aslolan sanığın duruşmada hazır bulunması, “yüzyüzelik” ve “doğrudan doğruyalık” ilkelerinin uygulanmasıdır. Savunmanın esas olması nedeniyle, kişi hürriyeti ve güvenliğinin tedbiren veya cezaen kısıtlanması kararları, bireyin yokluğunda verilemez.
Mahkeme, sanığın hazır bulunmasına her zaman karar verebilir. Bu anlamda sanık hakkında zorla getirme kararı çıkartılabileceği gibi yakalama emriyle de sanığın getirilmesi her zaman sağlanabilir. ***Sanık duruşmada hazır bulunmasa da müdafi, duruşmanın bütün oturumlarında hazır bulunma yetkisine sahiptir.
CMK 193 Sanığın Duruşmada Hazır Bulunmaması Yargıtay Kararları Ceza Genel Kurulu 2022/409 E. , 2022/586 K. Sanığın ifadesi sonuca etkili ise sanığın sorgusu yapılmadan derhal beraat kararı verilemez.
Sanık mutlak suretle mahkemeye gidip ifade vermek zorundadır. Sanığın geçerli tebligat adresine mahkemece çağrı kağıdı gönderilmesine rağmen duruşmaya katılmayan sanık hakkında zorla getirilme kararı verilecektir. Zorla getirilme kararına da uymayan sanık hakkında bu sefer mahkeme yakalama kararına hükmeder.
İlgili 43 soru bulundu
Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması – Madde 150. (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Duruşmaya/mahkemeye gidilmemesi halinde bazı yaptırımlar ortaya çıkabilir. Gidilmeyen duruşma ilk duruşma ise, mahkeme sanık veya şikayetçi hakkında ikinci duruşmaya zorla getirilme kararı verecektir. İlk iki duruşmaya da katılmama halinde, sanık hakkında yakalama kararı verilebilir.
Sanık veya Şüphelinin Sorguya Çekilmesi
Dolayısıyla tutuklama kararından önce şüphelinin mutlaka sorguya çekilmesi gerekir. Sanık veya şüphelinin yokluğunda tutuklama kararı verilmesi mümkün değildir.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Dava konusu somut vakıanın nasıl gerçekleştiğinin sübuta ulaşması, fiilin suç olmadığının anlaşılması gibi hallerde mahkemece ilk duruşmada beraat, mahkumiyet vs. hükmün verilmesi de mümkündür.
Sanık İfadesi Alınmadan Karar Verilmesi Mümkün mü? Kovuşturma, sanık hakkında yargılama yapılarak karar verilen bir aşamadır. Sanık ifadesi alınmadan (sorgu yapılmadan) karar verilmesi mümkün değildir.
Sanığın kağıttan okuyarak savunma yapmasının engellenmiş olması çok net savunma hakkının ihlalidir. CMK'da bu şekilde savunma yapılmayacağına ilişkin hüküm bulamayınca kağıda el koyup dosyaya eklemiş.
Ceza Dairesi 2021/11760 E. , 2021/13654 K. Müştekinin beyanının alınmamış olması iddianamenin iadesi sebepleri arasında değildir. Müştekinin beyanı alınmadan da kamu davası açılabilir.
CMK 235'e göre şikayetçinin dinlenmesi gerekip gerekmediğine mahkeme karar verir.
Müşteki Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adresine tebligat gönderir. Mağdur veya şikayetçinin tebligata rağmen gelmemesi durumunda yeniden tebligat yapılmaz.
Mahkemede görev alan Cumhuriyet Savcısı sanığın cezalandırılması yönünde mütalaa belirtirken dosya hakimi, sanığın beraatine karar verebilir ya da savcı beraat talep eder iken ceza mahkemesi sanığın cezalandırılması yönünde karar verebilir.
Beraat, kelime anlamıyla “aklanmak” manasına gelmektedir. Bu nedenle beraat kararı yargılanan sanığın masumiyetinin ispatıdır. Beraat kararı veya beraat kararının konusu olan olay hiçbir şekilde adli sicil kaydına işlenmez.
Beraat kararı, sanığın üzerine atılı suçlamayı işlemediğinden bahisle mahkeme tarafından yargılama sonunda verilmektedir. Bu sayede sanık üzerine atılı suçtan kurtulur ve masum olarak kabul edilir.
Tutuklama kararının iki temel amacı vardır: Delillerin korunmasını sağlamak: Şüpheli veya sanığın davranışları; tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunma hususunda kuvvetli şüphe oluşturuyorsa, delilleri korumak amacıyla tutuklama kararı verilebilir.
Avukat olmadan ifade alınan durumlarda şüpheli ya da sanık mahkeme veya hakim karşısında ifadesini onaylar. İfadenin ardından tutuklama ya da serbest bırakma mümkündür.
Eğer yeterli delil bulunamaz veya suç şüphesinin ortadan kalktığına karar verilirse, soruşturma kapatılır ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya polis, jandarma ve asker gibi kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü yasal araştırmayı yapabilir.
Tedbirin korumaya çalıştığı bir ceza soruşturması veya kovuşturmasının olması gerekmektedir. Yani devam eden bir soruşturma veya kovuşturma olmadan tutuklama kararı verilemez. Bu şarta yargılama şartı da denilmektedir. Tutuklama yargılama şartının bir istinası bulunmaktadır.
Evinize tebligat gelmediyse mahkeme, duruşma yine de olur. Ancak burda farklı durumlara göre değerlendirme yapmalıyız.
Ceza Davalarında İlk Duruşmaya Gidilmezse Ne Olur? Ceza davalarında yargılanan sanık, usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen mazeretsiz olarak duruşmaya katılmazsa hakkında yakalama kararı çıkar. Hakkında yakalama kararı çıkan sanık yakalandıktan sonra ifadesi alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri