Rind; samimiyeti, hoşgörüsü, dürüstlüğü, kanaatkârlığı, dış görünüşe önem vermemesi ve derinliğiyle anılırken zâhid; riyakârlık, kabalık, yalancılık, aç gözlülük, şekilcilik ve yüzeysellikle kendinden söz ettirir. Rind, irfana yani gönül bilgisine önem verirken zâhid aklı öne çıkarır.
ind ü Zâhid Fuzûlî'nin Farsça mensur eserlerindendir. Tanrı'ya ibadet ve züdhle ulaşmayı öngören zâhidlik ile bunun ancak aşkla mümkün olacağını savunan rindlik kavramlarının kişileştirildiği bu alegorik eserde Rind gönlü, Zâhid'se aklı temsil etmekte; bu iki kavramın şairin iç dünyasındaki çatışması işlenmektedir.
RİND Ü ZÂHİD/MUHÂVERE-İ RİND Ü ZÂHİD/RİSÂLE-İ RİND Ü ZÂHİD (FUZÛLÎ ) Fuzûlî tarafından kaleme alınan, klasik Doğu edebiyatlarında sürekli çatışma hâlindeki iki tipin münazaraları üzerine kurgulanmış Farsça mensur eser.
Aslen Farsça bir kelime olan rind; dünya işlerini önemsemeyen, ahiret çıkarı gözetmeyen, aşk ve zevk yolunda yürümeyi gaye edinen, şekilden ziyade öze önem veren, gösterişsiz, tasasız, oşgörülü, sevecen ve mütevazı bir şahsiyeti ifade eder.
Rind Tanrı'ya inanmakla birlikte konformist ve konservatif düşünme ve yaşama biçimlerine mesafeli duran, kalender meşrep, hazcı olmamakla birlikte dini sebeplerle dahi olsa haz düşmanlığına kapılmayan, tüm insanlara hoşgörüyle yaklaşan, latifeden anlayan, hoşsohbet ve bilge (arif) bir karakteristiğe sahip insan ...
İlgili 31 soru bulundu
Buna göre, rind, dîvân şiirinde örnek tutulan, kâmil, olgun kişidir. Kendi değer yargıları ile yaşayarak başkalarının düşüncesine önem verme- yen rind, geniş görüşlü bir kimsedir. Birçoklarının ömürleri boyunca peşin- den koştukları mal, şöhret, mevki gibi şeyleri umursamaz.
Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid'inde toplam 75 rubai, 54 kıta, toplam 18 beyitlik 4 mesnevi, 3 beyit ve 1 mısra yer alır.
İlâhî hakikat ve sırların tecelli ettiği yer olan kalp anlamında tasavvuf terimi.
Divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılan rind kelimesi, Farsça kökenlidir. Bazı kaynaklarda ''rint'' şeklinde yazılan bu sözcük, Allah aşkıyla yanıp tutuşan ve dünya nimetlerine önem vermeyen dervişler için kullanılır. Tasavvufta rind ile zahid sürekli çekişme halindedir.
Zâhid kelimesi Arapça zühd kökünden türemiştir. Zühd tasavvufî bir te- rim olarak; dünyaya, maddeye ve menfaate değer vermeme, rağbet etme- me, kanaatkâr olma, Allah korkusuyla günahtan kaçınıp kendini ibadete verme anlamlarında kullanılır.
ÖZ: 18. yüzyılın ikinci yarısı ile 19. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşa- yan Sâlim, 1804 yılında Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid adlı Farsça mensur ese- rini Muhâvere-i Rind ü Zâhid adıyla Türkçeye tercüme etmiştir. Baştan sona kadar iki kişinin karşılıklı konuşmasından ibaret olan eser mensur münazara türündedir.
RİND KİMDİR, RİNDLİK NEDİR ? İran'ın önde gelen lirik şairlerinden olan ve 792/1390 yılında vefat eden Hafız-ı Şirazi, şiiri ve içkiyi çok sevdiği bilinen İncû hanedanının son hükümdarı Ebu İshak'ın ve onun saltanatını sağlayan Ayyar'ların etkisinde kaldı.
Nefsini yüceltmemek, kibir ve gurur yapmamak için şiirlerinde "boş, gereksiz, yersiz" anlamına gelen "fuzuli mahlasını kullanmıştır.
18. yüzyılın ikinci yarısı ile 19. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşa-yan Sâlim, 1804 yılında Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid adlı Farsça mensur ese-rini Muhâvere-i Rind ü Zâhid adıyla Türkçeye tercüme etmiştir. Baştan sona kadar iki kişinin karşılıklı konuşmasından ibaret olan eser mensur münazara türündedir.
Sâki-nâme veya Heft Cam; Fuzûlî'nin alegorik bir dille kaleme aldığı mistik Farsça mesnevi. Eserde; rindâne yaşam tarzı ve şarap ekseninde kurgulanmış alegorinin içinde tasavvuf imajı meydana getirilmiştir.
kalenderlik meşrebi, aldırışsız, dünya işlerini hoş gören ve dış görünüşü ile laubali olduğu halde, aslında kamil olan kimse.
Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir. Aynı zamanda mal ve mülkün o kadar önemli olmadığını, yaşamanın ve hayattan keyif almanın daha önemli olduğunu gösteren gazeller olarak nitelendirilirler.
Mücerret TDK kelime anlamı hakkında bilmesi gerekenler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman mücerret kelimesi, 'soyut' anlamı taşımaktadır.
Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Akadca aynı anlama gelen kablu sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Anadolu Türkçesi Döneminin sonlarında kullanımı yaygınlaşan kalp kelimesi hem gönül kelimesinin hem de yürek kelimesinin anlam alanlarına girerek kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Sonraları bazı şeyhler bu dizilişi daha detaylı olarak şöyle ifâde etmişlerdir: “Kalp” sol memenin iki parmak altında, “ruh” sağ memenin iki parmak altında, “sır” sol memenin iki parmak üstünde, “hafî” sağ memenin iki parmak üstünde, “ahfâ” göğsün ortasında veya üst kısmındadır.
Dünyadan el-etek çekerek Allah'a yönelen, kendini O'na ibadete veren kişi. Zühd ve takva ile tanınan ilk mutasavvıflar zahid olarak anılırdı. Hz. Muhammed (s.a.s) ile ashabının hayatını örnek edinen zahidler, tasavvuf anlayışının oluşmasında önemli bir rol oynadılar.
Ghayas Zahid (d. 8 Eylül 1994), orta saha pozisyonunda görev yapan Norveçli futbolcudur. Partizan forması giymektedir.
konusunu içki, yaşama boş verme, yaşamdan zevk alma ve eğlence yaşamından alan gazel türüne denir.
Buhur; ateşe atılınca veya özel bir kap içerisinde yakılınca oluşan güzel kokulu dumanından faydalanılan madde veya tütsüye verilen isimdir (Erdem 1992a: 383).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri