35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Yumurta sayısı, 35 – 38 yaşlarında daha da hızlı bir şekilde azalır. 30 yaşındaki bir kadının, her ay gebe kalma olasılığı %20'dir. 38 yaşında canlı doğum oranı %50 azalır. 40 yaşında ise bu oran %75'e çıkar.
Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurta ve sperme ihtiyaç vardır. Yumurtaları olan her kadın yaşına bakmadan döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz.
35 yaş ve üzerinde olan gebeliklere ileri yaş gebeliği denir. 40'lı yaşlarla birlikte gebe kalma olasılığı %50 oranında azalmaya başlar. Bu nedenle bu yaşlar itibariyle gebelik planlıyorsanız genel sağlık durumunuzu da göz önüne almanız gerekir.
Evet, 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür. Ancak, doğal yollarla hamile kalma şansınız azalmıştır. Bir kadının doğurganlık zamanı, ilk kez ergenlik döneminin sonları ile 20'li yaşları arasında başlar. 30'lu yaşların ortalarına gelindiğinde ise, çocuk sahibi olma şansınız ve doğurganlığınız azalmaya başlamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Yumurta sayısı ve kalitesinde azalmaya karşın başlangıçta adet düzeni bozulmamakta ancak aylık gebe kalabilme şansı düzenli adetlere rağmen dramatik olarak azalmaktadır. Çalışmalar doğal yoldan gebe kalabilme şansının ortalama 43 yaşında bittiğini göstermektedir.
Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler? Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Kadınlarda yaş faktörü gebelik durumunu etkilese de ilerleyen yaşlarda da gebe kalınabili4r. 45 yaşından sonra teorik olarak olasılık çok düşüktür. Ancak yumurta rezervi olduğu sürece her yaşta gebe kalınabilir.
Geç hamilelik riskleri
Son yıllarda kadınlarda evlilik yaşının ve çalışma oranının artmasıyla hamile kalma yaşı ileri yaşa çekildi. İlk ya da ikinci hamilelik yaşı 30, hatta 40'a kadar yükseldi. Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır.
Dünyada bir çok tüp bebek merkezi 43 yaşın üzerinde ki kadınlara tüp bebek uygulamasını kabul etmemektedir. Yazımın başında belirttiğim gibi,bu güne kadar kendi yumurtası ile tüp bebekte hamile kalan ve doğuran en ileri kadın yaşı 46 dır, dolayısı ile bu yaşın üzeri bir kere hiç denenmemelidir.
Bir kadın ortalama 47 yaşından sonra menopoz dönemine giriyor. Bu yaş kadına göre daha erken ya da daha geç de olabiliyor. Menopoz tanısı olmayan kadınlarda her zaman gebelik riski vardır. Bu nedenle 40 ve 50 yaşlarında menopoz teşhisi olmayan kadınlarda hamilelik olasılığı her zaman söz konusudur.
Bunun için şunu söyleyebilirim, adet döneminden bir hafta öncesi ve adet dönemi dahil ve adet döneminden bir hafta sonrası en koruyucu olan dönemdir. Bu dönemlerde gebe kalmanız hemen hemen imkansız denebilir.
İleri yaşlarda damar yapısının ve kan dolaşımının bozulmasına bağlı bebekte büyüme, gelişme geriliği ve fetal sıkıntı yaşanabilir. Saydığımız riskler nedeniyle erken doğum olasılığı daha fazladır.
40 yaşında anne olmak, doğal yollarla gerçekleşemeyebilir. Bu süreçte kadının yumurtlaması düzenli bir şekilde devam etse bile yumurta kalitesinin düşmesi ve hormon seviyesinin dalgalanması gibi sebepler, doğal yollarla hamile kalmanızı zorlaştırabilir.
İlerleyen yaşla birlikte “infertilite”, yani kısırlık problemlerinin arttığını, gebelik sürecinin biraz daha zorlaştığını doğuma yakın komplikasyonların artış gösterdiğini belirten Kılıç, 30 yaş altındayken her yumurtlama döneminde gebe kalabilme şansının yüzde 20 olduğunu, bu oranın 40 yaş itibarıyla yüzde 5'e kadar ...
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir.
45 yaşın üzerindeki kadınlarda gebelik oranı yüzde 3'ün altındadır. Kadınlarda 40 yaşından sonra yumurta rezervi azaldığı, 42 yaşından sonra ise bu azalma hızlandığı için 40 yaş üstü gebelik oranı yüzde 35 civarındadır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
İleri Yaşlarda Anne Olmak İsteyen Kişilere Uygulanan Tüp Bebek Tedavisi. 40'lı yaşlarda tüp bebek tedavisi , 30'lu yaşlarda uygulanan yöntemlerden farklı olabilmektedir. Tüp bebek merkezlerinde 40 yaş ve sonrası anne adaylarına genetik tanı testleri ile birlikte tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.
40 Yaş Sendromu Nedir? 40 yaş sendromu bireylerin 40 yaş sınırına geldiklerinde veya onu geçtiklerinde belirli koşulları karşılayamadıkları, artık yeterince iyi veya genç olmadıkları kanısıyla girdikleri depresif durumdur.
Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Ancak yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da gerçekleşebilir. 35 günde bir adet gören kadınlarda ise yumurtlama 19 ila 25. günler arasında gerçekleşir.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri